Maanantai 20.5.2019

Keskusta riehaantui kyselystä – Kuntapäättäjä myrtyi: ”Sipilän hallitus on näivettänyt maaseutua”

Luotu: 
24.7.2018 19:24
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Kuvassa Juha Sipilän (kesk.) hallituksen puheenjohtajatrio. Arkistokuva.
|

Keskustalaiset poliitikot ovat kilvan hehkuttaneet Ylen kyselyä, joka kertoi valtaosan suomalaisista tukevan koko Suomen asuttuna pitämistä. Muista puolueista on jo näpäytetty keskustalaisia. Myös vasemmistoliiton kuntapoliitikko ärähtää asiasta blogissaan.

Ylen kyselyn tuloksia ovat hehkuttaneet muun muassa pääministeri Juha Sipilä (kesk.), keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen, keskustakonkari Mauri Pekkarinen, kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen (kesk.) sekä varapuheenjohtaja Katri Kulmuni, joka tulkitsi maanantai-illan A-studiossa, että kansa antoi tukensa keskustalaiselle politiikalle.

Jo eilen muun muassa kokoomuksen Juhana Vartiainen ihmetteli Ylen kysymyksenasettelua gallupissa, jossa 79 prosenttia katsoi, että valtion pitää turvata palvelut niin, että koko Suomi pysyy asuttuna. Lue tarkemmin: Juhana Vartiainen näpäyttää kyselystä: ”Olisitko valmis maksamaan kaupungistumisen hidastamisesta?”

Myös vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö huomautti Twitterissä hiukan samasta asiasta.

– Jos kysytään, pitääkö valtion turvata palvelut koko maassa ihmisille, on selvää, että vastaus on kyllä. Sitä edellyttää perustuslakikin. Tämä yleiskysymys ei silti kerro siitä mikä on järkevää ja tehokasta aluekehitystä. Se vaatisi jo nyansseja. Turhaa riitelyä siis, Niinistö twiittasi maanantaina.

Nyt ärähtää vuorostaan vasemmistoliiton kunnallispoliitikko, Oulun varavaltuutettu Olli Kohonen, joka on Pohjois-Pohjanmaan Vasemmiston puheenjohtaja.

–Kepulaiset osoittivat kuitenkin tässä(kin) asiassa kaksinaamaisuutensa. Sipilän johtama hallitus on tehnyt politiikkaa, joka on näivettänyt maaseutua. Hallituksen hyvinkin horjuvalla pohjalla oleva sote-uudistus keskittäisi mitä suurimmalla todennäköisyydellä palveluita maakuntakeskuksiin, Kohonen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Oulun seudun koulutuskuntayhtymän yhtymäkokouksen toinen varapuheenjohtaja Kohonen on aiemminkin monesti kritisoinut Sipilän hallituksen ajamaa sote-uudistusta. Tuorein blogikirjoitus ei ole poikkeus.

–Esimerkiksi Pohjois-Pohjanmaalla on väläytetty hyvinkin vahvasti jo lähes kymmenen terveyskeskuksen vuodeosaston sulkemista nimenomaan maaseutumaisista pitäjistä hallitus-soten myötä. On hyvä nostaa esiin myös keskustalaisen ministerin antama, nimeltään jo paljon puhuva keskittämisasetus, joka on uhka alueiden sinällään korkeatasoiselle erikoissairaanhoidolle. Sitä vaarantaa myös hallituksen politiikkaan kuuluva päivystysasetus, joka uhkaa nyt muun muassa Raahen sairaalan leikkaustoimintaa. Kyseistä asetusta kritisoi kuukausi sitten esimerkiksi Väyrys-veivauksen myötä tehtäväänsä noussut keskustalainen tuore kansanedustaja Hanna-Leena Mattila.

Mattila on kritisoinut asetusta aiemmin myös Uudelle Suomelle. Lue myös: Keskustan tuleva kansanedustaja vastustaa hallituksen suunnitelmaa: ”Täysin keinotekoinen 30 minuutin raja”

Kohosen mielestä nämä pienet esimerkit kertovat siitä, että ”kepu pelaa kaksilla korteilla aluepolitiikassaan”.

–Ja esimerkiksi ministeri Bernerin liikennepolitiikka olisi vielä aivan oma lukunsa. Juhlapuheissaan ja somekommenteissaan puolue on mielellään syrjäseutujen tuki ja turva, mutta teot osoittavat toista. Toki myönteisetkin asiat tämän suhteen on nostettava esiin, kun syytä on. Esimerkiksi on hienoa, että Oulaskankaalla synnytetään tuoreen linjauksen myötä aiemmista uhkakuvista huolimatta ainakin vuoteen 2021 asti.

–En epäile sitä, etteikö lukuisa keskustalainen olisi aidosti huolissaan kasvukeskuksien ulkopuolisista alueista (eli kodeistaan), mutta reaaliteetit puolueen hyvin oikeistolaisesta politiikasta osoittavat usein vallan muuta, Kohonen näpäyttää.

Lue lisää: Ministeri riemastui Ylen kyselystä: ”Kyllä kansa tietää!”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Harri Tapani

Heh, meinaako keskustassa jotkut alkaa jo tajuta mitä politiikaa keskusta hallituksessa ajaa? Se on ihan sitä samaa mitä EU:ssakin, missä keskustan ryhmä Alde on ollut parlamentissä yksi kiihkeimmistä maataloustukien vastustajista.

Pasi Käyhkö

Suomen pitäminen asuttuna kaikilta osin on täysi mahdottomuus millään rahamäärällä. Meillähän on vain 5,5 milj. asukasta. Ruotsissa on 9,5 milj. asukasta eikä se onnistunut heiltä silloinkaan.
Juuri luin lehdestä, että Parikkalassa meni asunto-osakeyhtiö konkurssiin. Ja näitä tulee vielä runsaasti.

Mikko Räsänen

Tämä tarkoitushakuinen maaseutu-kaupunki -vastakkainasettelu lienee parasta päättää siten, että jaetaan Suomi aluksi kahteen osaan. Antaa eteläisen Suomen kaupunkilaisten elää omaa ihanuuttaan ihan rauhassa. Kaivakoot itse omista kaivoksistaan malminsa, tehkööt itse omat sellunsa omista puista omissa tehtaissaan. Me täällä maalla pärjäämme kyllä. Meillä on maata, vettä ja riistaa. Sillä tavalla olemme pärjänneet ainakin viimeiset 1000 vuotta. Nyt on ollut hetken tiukempaa, kun kaupunkilaiset ovat alkaneet säätämään asioita.

Markku Nieminen

Juuri näin. Turhaa vastakkainasettelua!
Otan vain yhden esimerkin.
Hiljan juuri Kriisinhallintakeskus päätetiin siirtää Kuopiosta Helsinkiin! Helsingin kriisikeskuksen pelkkä tilakustannus on korkeampi kuin Kuopion koko laitoksen toiminta, noin karkeasti ottaen. Vuokrat ja toiminta- ja palkkakustannukset pomppaavat kymmeniä prosentteja Kuopion vastaaviin verrattuna ja lisäksi se näivettää Kuopin talouselämää koko laitoksen viisinkertaisen vuosikulun verran!

Kenelle sitten siirrosta on hyötyä? Vain Poliitikoille ja hyväveliverkostolle, joka saa hyväpalkkaisia suojatyöpaikkoja ja Helsingille, joka lihoo entisestään, Veronmaksajien kustannuksella! Ansiottomasti!

Arvo Tammela

Nyt on syytä olla todella huolissaan, kun oululainen kuntapäättäjä,
peräti varavaltuutettu, on myrtynyt Sipilän hallituksen maaseudun näivettämiseen. Jutun toimittaja ansaitsee jutustaan varmasti tiedonjulkistamispalkinnon.

Seppo Simonen

Voi sanoa ettei US-n toimittaja Minna Karkkola sympäteeraa Keskustaa vaan löyttää kyllä kielteiset blogin ja kommentoinnin Yle asumiskyselyyn. Oulusta Vasemmistoliiton kuntapolitikko Olli Kohosen ja Vihreiden Ville Niinistön sanomisista.

Toimittajan otsikointi Keskusta riehaantui kyselystä ja kuntapäättäjä myrtyi,
Sipilän hallitus näivettää maaseutua. Tälläistä riehaantumis karamelliä ei Sipilän hallitus ole saanut kokea kolmeen vuoteen sillä Almameidian on kyllä löytänyt Sipilän hallituksesta aina moitittavaa. Nytkin oikein kaivamalla etsitty vihervassari kommenttia uutisen saataamiseksi epämieluisaksi illuusioksi.

Tämä on nyt Juha Sipilän I hallitus jolla saadaan maan talousvetämään ja saadaan uusi sote ja maakuntamalli maaliin, seuraavassa Juha Sipilän II hallituksessa luodaan hyvinvointia muutoin tasaisesti koko yhteiskuntaan niin maaseudulle kuin kaupunkeihin.

Arvo Tammela

Toimittaja Karkkolan uusi juttu Pihlajalinnan vetäytymisestä Jyväskylän valinnanvapauskokeilusta. Kuinka ollakaan, hän oli löytänyt juttuunsa Li Andersonin kirjoittaman twiitin, jossa tämä arvostelee tuttuun tyylinsä sote-uudistusta. Näin toimii puolueeton Uuden Suomen toimittaja. Ainoastaan vasemmistoliittoa edustavien henkilöiden mielipiteet kelpaavat Karkkolan kirjoituksiin.
Voisiko päätoimittaja Huusko kertoa, onko US ainoastaan oppositiota edustavien puolueiden sekä kokoomuksen äänitorvi.
Jos on niin ainakin yksi tätä julkaisua päivittäin lukeva poistuu lukijoiden joukosta. Voihan se tietysti olla monelle kommentoijalle mieluisa tieto.

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #13

Tämä sähköinen uusi-suomi on kyllä asenteellisuudessaan sitä itseään verrattuna vanhaan hyvään paperiversioon. On kyllä pyhäinhäväistys omia laatulehden nimi iltalehtitasoisen 'journalismin' käyttöön. Eikö joku voisi puuttua tähän? Tämä olkoon lopetus puolivuotiselle seuraamiselle. Kiitos ja hei.