Maanantai 27.5.2019

Suomalaiseen leipään Puolan ruista? –KL: ”Satoennusteet viittaavat, tuontiin joudutaan turvautumaan”

Luotu: 
25.7.2018 08:31
  • Kuva: Lasse Lehtinen / Uusi Suomi
    Kuva

Suomen ruissato on jäämässä alle puoleen viime vuotisesta, ennakoi Luonnonvarakeskus Luke. Se arvioi, että tämänvuotinen ruissato tyydyttää kotimaisen kysynnän vain puoliksi.

Pellervon taloustutkimuksen maa- ja elintarviketalouden tutkimusjohtaja Kyösti Arovuori kertoo Kauppalehdelle, että jo viime syksystä asti on ollut tiedossa, että ruissato jää pieneksi.

–Ruista voidaan tuoda ainakin Puolasta. Ruisleipäpulaa tuskin tulee, Arovuori sanoo.

Suomen suurimpiin rukiinkäyttäjiin lukeutuva leipomoalan yritys Vaasan Oy alkoi viime vuonna valmistaa Suomessa leivotut ruisleivät kokonaan kotimaisesta rukiista. Vaasan valmistaa muun muassa Ruispalat-leipää.

Vaasanin toimitusjohtaja Thomas Isaksson arvioi Kauppalehdessä, että ”satoennusteet viittaavat kuitenkin siihen, että ulkomaiseen tuontiin voidaan joutua turvautumaan”.

–Tavoitteemme on pitää kiinni lupauksesta. Ulkomailta tuonti hankaloittaisi toimintaamme, toimitusjohtaja Isaksson sanoo.

Hänen mukaansa rukiin satotilanne ei vaikuta heti lyhyellä aikavälillä viime vuoden hyvän sadon vuoksi. Mikäli tuontiviljaan jouduttaisiin turvautumaan, ensisijaisesti Vaasan katsoisi omistajansa, ruotsalaisen Lantmännenin suuntaan.

–Ruotsissa satonäkymät ovat tosin nyt vielä Suomeakin huonommat. Meidän on punnittava talven mittaan, mistä lisää lähdetään hakemaan, jos alijäämää syntyy, Isaksson arvioi.

–Kotimaisen viljan riittämättömyys olisi harmillista. Nykyiset satoennusteet viittaavat kuitenkin siihen, että ulkomaiseen tuontiin voidaan joutua turvautumaan, kuten Ruotsissakin, hän jatkaa.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pekka Siikala

Niin. Meillä on tapana myydä viljaa ulos syksyllä ja ostaa sitä keväällä takaisin kalliimmalla. Veronmaksaja on siitä ihana otus, että häntä ei kiinnosta mikään muu kuin oma kukkaro. Joten Suomessa kannattaa maatalous lakkauttaa. Kaiken saa halvemmalla maailmalla liikkuvista ylijäämäeristä. Maaseutuakaan ei tarvitsisi pitää asuttuna. Kaikki voisivat asua kaupungeissa. Kuinka kätevää ja edullista! Itse asiassa voidaan pohtia tarvitaanko Suomessa mitään muuta kuin Helsinki.

Pasi Käyhkö

Maailmalla pystytään tuottamaan esim. viljaa edullisemmin ja ylitse oman tarpeen. Pohjoismaissa se ei ole ilmaston kannalta mahdollista. Senhän jo osoittaa tämä nykyinen tilanne.
Ruotsissa tämä on jo ymmärretty, mutta kepulandiassa ei vielä.
Edullista ja laadukasta viljaa on tarjolla maailmalla runsaasti

Juha Salmi

Vuonna 1987 kuultiin vastaavaanlaisia kommentteja kuinka ulkoa saa viljaa ja kuinka halpaa se onkaan, kunnes todellisuus tuli vastaan. Sen aikainen kokoomuksen ministeri Pohjola totesi, että niillä puheilla millä väitettiin ulkoa löytyvän laadukasta ja halpaa viljaa ei toden tulessa ole mitään katetta. Varsinkin tuo sinun lupaus halvasta viljasta on myös mielenkiintoinen, koska Suomessa nuo viljantuottajahinnat ovat tunnetusti halvimmat.

Tuon ulkomaisen ja laadukkaan viljan tuonnin tuloksena tuli myös Suomeen viljojen iloksi hukkakaura. Sitähän ei tarvitse pahemmin torjua noissa muissa maissa, ehkä kyseinen rikkakasvi on tuo laadu tae, ken tietää. Pakko tuleennuttaminen on varmasti myös laatua nostava tekijä.

Ehkä kepulandiassa on opittu historiasta ja todettu, että pelkästään vieraan apuun turvautuminen on hölmöä uhkarohkeutta. Ja ehkä siellä on myös kuunneltu alan tutkijoiden mielipiteitä viljelyn osaamisen ylläpitoon liittyen.

https://yle.fi/uutiset/3-9720894

Pasi Anttila

Itse asiassa pitäisi tehdä päinvastoin. Peltoalaa tulisi lisätä, tulevaisuudessa pohjois-eurooppa tulee olemaan alueemme vilja-aitta.

Ei kannata vihata kepua niin että järki sumenee. Voi olla että kokoomus tarvitsee kepua vielä moneen porvarihallitukseen.