Tiistai 18.6.2019

Uusi puolueryhmä EU:hun? Halla-aho HS:lle: ”Tiedän melko tarkkaan mitä tapahtuu”

Luotu: 
27.7.2018 11:07
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva

Europarlamenttiin on syntymässä ensi kevään vaalien jälkeen uusi kansallismielisten ja euroskeptisten puolueiden ryhmä. Näin sanoo uskovansa perussuomalaisten puheenjohtaja, europarlamentaarikko Jussi Halla-aho Helsingin Sanomille.

Halla-ahon mukaan keskusteluja tai tunnusteluita uuden ryhmä luomiseksi on käyty ja valmistelut ovat jo pitkällä.

–Tiedän jo melko tarkkaan, mitä eurovaalien jälkeen tapahtuu, mutta en voi kertoa siitä tarkemmin vielä tässä vaiheessa, Halla-aho sanoo.

Halla-aho itse on keväällä 2019 eduskuntavaaleissa ehdokkaana, eikä hae jatkokautta Euroopan parlamentissa.

Uutta eurooppalaista ryhmää on peräänkuuluttanut muun muassa italialainen Pohjoisen liitto -puolueen puheenjohtaja, Italian sisäministeri Matteo Salvini. Hän kertoi heinäkuun alussa haluavansa koota yhteen kaikki puolueet, jotka ”haluavat puolustaa kansaansa ja rajojaan”.

Myös Halla-aho on pitänyt harmillisena, kuinka kansallismieliset ja maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvat puolueet ovat Euroopan parlamentissa jakaantuneet peräti neljään eri ryhmään.

Perussuomalaiset kuuluu Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmään (ECR). Lisäksi oikeistolaisia EU-kriittisiä ryhmiä ovat Vapauden ja suoran demokratian ryhmä (EFDD), Kansakuntien ja vapauden Eurooppa (ENF). EFDD:hen kuuluu esimerkiksi Ison-Britannian Itsenäisyyspuolue ja Italian Viiden tähden liike. ENF-ryhmään kuuluvat muun muassa Italian Pohjoinen liitto ja Itävallan vapauspuolue. Näillä kolmella ryhmällä on nykyisin yhteensä 151 paikkaa 751-paikkaisessa Euroopan parlamentissa.

Lisäksi Unkarin Fidesz-puolue kuuluu EU-parlamentin suurimpaan ryhmään Euroopan kansapuolueeseen (EPP), johon myös Suomen kokoomus kuuluu. Fideszillä on 11 paikkaa europarlamentissa.

Ylen Brysselin kone -ohjelmassa toukokuussa Halla-aho arvioi, että kansallismielisten ryhmien tulisi ensi kevään vaalien jälkeen etsiä yhteistyötä ”pienimmän yhteisen nimittäjän kautta”. Perussuomalaisten puheenjohtaja kertoo nyt Helsingin Sanomille toivovansa, että ECR-ryhmä voisi vaalien jälkeen toimia kansallismielisten ryhmien kokoajana.

Heinäkuun alussa ECR:ään loikkasivat ruotsidemokraatit, jotka aiemmin istuivat EFDD:n riveissä. Kun ECR:ään kuuluu vielä Tanskan kansanpuolue, kuuluvat kaikki pohjoismaiset kansallismieliset puolueet nyt samaan euroryhmittymään. Nämä pohjoismaiset puolueet myös haluavat jatkaa yhteistyötä yhteisessä ryhmittymässä ensi kevään eurovaalien jälkeen, Halla-aho kertoo Uudelle Suomelle.

Halla-aho täsmentää HS:n haastattelussa, ettei ”ole perussuomalaisille itseisarvo”, onko ryhmä juuri ECR.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Airi Pulkkinen

Kalliiksi tulee Suomellekin, lue linkki: https://yle.fi/uutiset/3-10290908 Suomen saamiset Kreikalta ovat huvenneet miljardeilla - kriisimaille annettujen tukilainojen markkina-arvo on jo puolittunut. Suomen vastuut kaikkine takauksineen ovat toistakymmentä miljardia euroa. Varsinainen lainaosuus Kreikalle lienee tällä hetkellä non 5 miljardia euroa. Kansa on kurkkuaan myöten täynnä ylellisyydessä eläviä EUn "eliitti poliitikkoja" ja nuoria rahaa ja parempaa puuroa huutavia arabi ja afrikkalaisia nuoria miehiä. EUn järjettömän maahanmuuttopolitiikan seurauksena valtavat kulut monella tapaa, korruption ja rikosten lisääntyminen. Tällaistako Eu:ta me halusimme? Omat poliitikkomme antavat Suomen valua ajopuuna isojen EU-maiden tahdon mukaan. Ja Suomen kansa säästää ja maksaa...

Suomi on ollut jo 20 vuoden ajan satojen miljoonien eurojen vuosittainen Eu-nettomaksaja. Kansa on kurkkuaan myöten täynnä ylellisyydessä eläviä EUn "eliitti politikkoja" ja nuoria rahaa ja parempaa puuroa huutavia arabi ja afrikkalaisia nuoria miehiä. EUn järjettömän maahanmuuttopolitiikan seurauksena mm. Ruotsissa tilanne on riistäytynyt käsistä.