Keskiviikko 26.6.2019

Helle toi Suomeen uuden tuholaisen etelästä – Viranomainen: Nyt on hätätilanne, uudet aineet saa ottaa käyttöön

  • Kuva: WIKIMEDIA COMMONS/OLAF LEILLINGER
    Kuva
|

Harvemmin Suomessa tavattavat gammayökköset ovat tuhonneet meillä jo kokonaisia härkäpapupeltoja. Tukesin mukaan nyt on hätätilanne, jossa saa ottaa käyttöön uusia torjuntavalmisteita.

Gammayökköset ovat perhosia, joita tavataan Suomessa säännöllisesti, mutta jotka enimmäkseen viihtyvät Afrikassa ja Etelä-Euroopassa. Helteet ovat kuitenkin tuoneet niitä Suomeen epätavallisen paljon, tuholaisuuteen asti.

Gammayökköset ovat tehneet tuhojaan erityisesti härkäpapupelloilla, mutta myös muilla viljelyksillä. Niitä on havaittu päivä päivältä pohjoisemmassa.

Torjunnan ongelma on ollut, että Suomessa on vain yksi valmiste, Turex 50 WP, jonka käyttäminen gammayökkösten torjuntaan on ollut yksiselitteisesti sallittu. Torstaina Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes kertoi, mitkä muut valmisteet saa tässä poikkeustilanteessa ottaa käyttöön.

-On tullut paljon kyselyitä, mitä kasvinsuojeluaineita voi käyttää gammayökkösen torjunnassa. Epätavallisen helteinen kesä on tuonut poikkeuksellisen runsaasti gammayökkösen toukkia viljelyksille. Viljelijät ovat kertoneet, että toukat ovat syöneet laajoja aloja esimerkiksi härkäpapuviljelyksiä lyhyessä ajassa, Tukes kertoo tiedotteessaan.

-Hyväksytyissä tuhoeläinvalmisteissa ei voida mainita kaikkia yksittäisiä tuhoeläinlajeja. Siten myöskään gammayökköstä ei ole välttämättä mainittu kaikissa Suomessa hyväksytyn valmisteen käyttöohjeessa. Meidän tulkintamme mukaan kuitenkin myös muun muassa perhostoukkien torjuntaan hyväksytyt Kestac 50 EC ja Sumi Alpha 5 FW käyvät gammayökkösten torjuntaan Turex 50 WP:n lisäksi, Tukesin ryhmäpäällikkö Kaija Kallio-Mannila kertoo.

-Kentältä tulleiden tietojen perusteella gammayökköset ovat aiheuttaneet niin isoa tuhoa, että kyseessä on hätätilanne. Tällaisissa kasvinsuojelun hätätilanteissa Tukesin on mahdollista hyväksyä myös muita valmisteita poikkeusluvalla yökkösen torjuntaan, Kallio-Mannila toteaa.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Viola Heistonen

Tarkoitat siis rypsin viljelyä?
Toisenlainen ympäristö tuli kun sitä alettiin viljellä Suomessa. Rypsi on kotoisin Kiinasta ja Intiasta, jossa sitä on viljelty jo 1500 eaa...Suomessa sitä alettiin viljellä laajemmin vasta 1980. Kyllä rypsi on täällä Pohjolassa uusi laji! Kestääkö se jatkossa?

Kiitos kommentista!

p.s.Ehdotin blogiani karuselliin, koska siinä on paljon asiantuntijan neuvoja Gammayökkösen torjunnassa.