Tiistai 21.5.2019

Ajatuspajan tyly arvio: ”Huippukokouksen tarkoituksena oli varoittaa Suomea”

Luotu: 
28.7.2018 11:45
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Warsaw Institute -ajatuspajan mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä järjestetyn huipputapaamisen yhtenä tarkoituksena oli varoittaa Suomea.
|

Puolalaisen Warsaw Institute -ajatuspajan mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Venäjän presidentin Vladimir Putinin Helsingissä järjestetyn huipputapaamisen yhtenä tarkoituksena oli varoittaa Suomea.

–Helsinki on viime vuosina selvästi alkanut lähentyä Natoa. Kremlissä tällaista ei ehkä hyväksytä ja Venäjä haluaisi vetää Suomen takaisin vaikutuspiiriinsä tai ainakin säilyttää Suomen ”ei kenenkään maana” Venäjän ja Naton välissä. Trump-Putin huippukokouksen yhtenä tarkoituksena oli varoittaa Suomea, ajatuspaja toteaa katsauksessaan.

Katsauksessa huomautetaan, että Venäjän armeija järjesti useita provokatiivisiksi kuvailtuja harjoituksia lähellä Suomen rajaa juuri ennen huippukokousta. Warsaw Institute nostaa erikseen esiin Venäjän armeijan Suursaareen tehdyn laskuvarjo-operaation ja korostaa, että Suursaari sijaitsee alle 40 kilometrin päässä Kotkasta.

–Moskovan tarkoituksena on muistuttaa suomalaisia heidän strategisesta sijainnistaan. Pitää muistaa, että Suomella on yli 1 300 kilometriä yhteistä rajaa Venäjän kanssa, katsauksessa todetaan.

Warsaw Instituten mukaan mitkään merkit eivät kuitenkaan viittaa siihen, että Suomi aikoisi taipua sen kiristykseksi kuvaileman venäläisten toiminnan takia. Ajatuspaja korostaa Suomen, Ruotsin ja Yhdysvaltojen toukokuussa tekemää sopimusta puolustusyhteistyöstä.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu nosti tiistaina juuri puolustusyhteistyön esiin. Shoigun tulkinnan mukaan se mahdollistaa Suomen ja Ruotsin täyden osallistumisen Naton sotilasharjoituksiin. Vastavuoroisesta Nato saa Shoigun mukaan rajoittamattoman pääsyn Suomen ja Ruotsin ilmatilaan sekä aluevesille. Shoigu katsoo, että tämä pakottaa Venäjän vastatoimiin.

Maanpuolustukorkeakoulun professori Petteri Lalu on pitänyt Shoigun tiistaista lausuntoa poikkeuksellisena. 

Lue lisää: 

Suomalaisprofessori pitää venäläisministerin uhkausta poikkeuksellisena: ”Näin ei asiaa ole aiemmin esitetty”

Venäjän puolustusministeri uhkasi Suomea ”vastatoimilla” – Tutkijat radiossa: Itärajalle lisää joukkoja

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ari-Matti Kytölä

Puolalaisen ajatuksettoman pajan aivopieru. Ihan tekaistua hysteriointia ja uhkakuvia, jotka Puolalle voivatkin olla jopa todellisia, meille ei. Kukaan tai mikään ei ole Suomeen tunkemassa niin kauan, kuin Kekkosen opin mukainen puolueettomuus sotilasasioissa on voimissaan.

Tapani Tuominen

Onpas taas lööperiä. Aivan kuin meitä suomalaisia tarvitsisi muistuttaa meidän strategisesta sijainnista ja 1300 km pitkästä maarajasta?

Tutkijoiden täytyy työllistää jollain itsensä. Siitä kertoo myös esimerkiksi oman UPIn tämän hetkinen tila.

Jaan Johanson

TAI USA varoitti Venäjää, Suomea, Ruotsia, tai siis koko Eurooppaa, Kiinaa, Lähi-itää, P-Koreaa, tms. tällä planeetalla? TAI Suomi varoitti jotakin tahoa tai edisti yhteistyötään jonkin tahon kanssa?. Perusteet tämän artikkelin tasolla löytyisi kaikkiin mahdollisiin vaihtoehtoihin.

Matti Villikari

On hyvä aina muistuttaa siitä, että Suomella on 1300 km yhteistä rajaa Venäjän kanssa. Venäjän kannalta sen pitäisi olla hyvä asia, että naapurina on rauhantahtoinen Suomi. Vilkaisu karttaan osoittaa, että Natomailla Viro ja Latvia on yhteistä rajaa runsaat 400 km ja etäisyys Moskovaan tai Pietariin on paljon pienempi kuin Suomen rajalta. Tietysti Venäjän ydinasetukikohta Murmanskissa on lähellä Suomea mutta Natomaa Norja on silläkin suunnalla lähempänä. Valtaosassa sen vaarallisen 1300 km rajan takana on niitä kuuluisia Karjalan mäntyjä, joihin suomalaiset eivät enää suin surminkaan halua päätään lyödä.

https://www.verkkouutiset.fi/pitaisiko-suomen-hakea-nato-jasenyytta-vast...

Juha Hämäläinen

Tuskin sen paremnmin instituutin, Naton kuin Venäjän toimilla on syytä olla mitään vaikutusta maamme polutiikkaan. Näitä viran puolesta kuukausipalkalla eläviä kauhukuvien kirjoittajia riittää. Kyse on sidanlietsonnasta ja kullakin osapuolella on tähän omat syynsä.

Venäjän hyökkäys EUn alueelle edellyttää kriisiä, joka on äärimmäinen eikä vaihtoehtoja jää. Olemme erittäin kaukana valmiudesta sellaiseen tekoon.

Suomi voi olla miten lystää. Toimemme eivät muuta riskejä minnekään vaan ne ovat täysin suurvaltojem käsissä. Kukaan ei ole Suomesta kiinnostunut paitsi massamuuttajat, jotka ovat suurin uhkamme tulevaisuudessa.

Harri Tapani

Mulle on tullut jo vuosia sitten sellainen käsitys ja mielikuva, että Ajatuspaja = trolli/propagandapaja, yleensä Yhdysvaltojen jollain tavalla tukema ja maksama. Ajavat usein Yhdysvaltojen taloudellisia ja toki muitakin etuja, amerikkalaiset itse ovat kirjoittaneet aiheesta melko paljon.

Peter Holmström

Onpas täällä strutseja tai sitten russkijtrolleja. Joka tapauksessa Venäjä teki juuri ennen Helsinki Summittia, 4000 helikoptereista maahanlaskusotilaailla toteutetun valtausharjoituksen Suursaareen - 40 km Kotkasta.
Tämän kiistäminen on saaanut teidät " pietarin pojat " aktiivisiksi.