Sunnuntai 21.7.2019

”Valiokunnissa keskustelun taso on yleensä paljon korkeampi kuin julkisissa täysistunnoissa” - Juhana Vartiaiselta tukea ryöpytetylle talousnobelistille KL:ssä

  • Kuva: Jenni Gästgivar
    Kuva
    Juhana Vartiainen.
|

Pitkän uran taloustieteilijänä tehneen kansanedustaja Juhana Vartiaisen (kok.) mielestä poliittisen päätöksenteon avoimuudesta voi olla suurtakin haittaa.

MIT-yliopiston professori Bengt Holmström herätti huomiota sanottuaan Helsingin Sanomien haastattelussa, että politiikasta on tullut liian läpinäkyvää.

Taloustieteen Nobeliksikin kutsutun Ruotsin keskuspankin taloustieteen Alfred Nobelin muistopalkinnon voittaneen Holmströmin mukaan kansalaiset eivät ymmärrä politiikan kokonaisuuksia ja yliarvioivat omaa tietämystään.

Holmströmin kommentit saivat toimittajat ja politiikan tutkijat puolustuskannalle. Esimerkiksi Helsingin yliopiston politiikan tutkija Emilia Palonen piti Holmströmin ajatuksia "käsittämättömänä elitisminä”.

Lue lisää: Talousnobelistille täystyrmäys politiikan tutkijoilta: ”Outoa pitää Holmströmin ajatuksia demokratiasta gurun ajatuksina”

Juhana Vartiaiselta löytyy kuitenkin ymmärrystä Holmströmin näkemykselle.

–Ei olisi ollenkaan pahasta, että hän kehittelisi näitä ajatuksia vähän pidemmälle. Holmström on oikeassa siinä, että joiltain osin avoimuudesta voi olla suurtakin haittaa, Vartiainen sanoo

Vartiainen ottaa valiokuntatyöskentelyn esimerkiksi avoimuuden rajoittamisen hyödyistä.

–Valiokuntatyöskentely ei ole julkista. Se on todella arvokasta, koska valiokunnissa keskustelun taso on yleensä paljon korkeampi kuin julkisissa täysistunnoissa. En tiedä, tarkoittiko Holmström juuri tämän kaltaista ilmiötä, mutta mielestäni hän on tästä näkökulmasta oikeassa, Vartiainen sanoo.

Vartiaisen mukaan täysistunnot ovat pääosin kansanedustajien puhetta omille yleisöilleen median kautta.

–Niihin tulee sellainen teatraalisen performanssin elementti, ja se on tällaiselle tutkimusmaailmasta tulevalle ja argumentointia rakastavalle aika piinallista. Se ei vie asioita eteenpäin.

Vartiaisen mukaan on oikein, että kansalaiset kuulevat ja näkevät, mitä eduskunnassa tehdään. Julkiset täysistuntokeskustelut antavat siitä kuitenkin väärän ja vinon kuvan.

Politiikan tutkijatkaan eivät välttämättä ole väärässä.

–Tässä on luotu vähän keinotekoista vastakkainasettelua. Politiikan tutkijat voivat olla tietystä näkökulmasta oikeassa, että avoimuutta tarvitaan. Holmström on puolestaan oikeassa siitä, että joiltain osin avoimuudesta voi olla myös haittaa, Vartiainen sanoo.

Lue koko juttu Kauppalehdestä.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Raimo Tulkki

Vartiainen on vartiainen vaikka mitä tekis noilla puheilla ei ole muuta tarkoitusta kuin päästä kuviin ja lehtiin on meinaan vaalit tulossa ja hepulla tutisee puntit että putoo kyydistä.
On ne puheet ja ns. ulostulot olleet sellaisia sammakoita jotta ei paremmasta väliä.
VOI PIERU PARKA.
Ja sitten tämmöinen ns. lehti viitsii nistä kirjoittaa, on alas vajonnut tämä suomalainen media.????????

Markku Lehto

"–Valiokuntatyöskentely ei ole julkista. Se on todella arvokasta, koska valiokunnissa keskustelun taso on yleensä paljon korkeampi kuin julkisissa täysistunnoissa. En tiedä, tarkoittiko Holmström juuri tämän kaltaista ilmiötä, mutta mielestäni hän on tästä näkökulmasta oikeassa, Vartiainen sanoo."

Minusta luottamus valiokuntien työskentelyyn kuin myös eduskunnan täysistuntoihin paranisi merkittävästi, jos kansanedustajat jättäisivät iPhonensa ja tablettinsa valiokuntien kokousalien ja eduskuntasalien ulkopuolelle.

Kaikki kunnia kansan valitsemille kansanedusajillemme, mutta hekään tuskin voivat keskittyä kahteen asiaan yhtäaikaa. Jos kansanedustaja tärkeässä valiokuntatyöskentelyssä samaan aikaan räplää iPhonea tai tabletttiaan, ei hän voi keskittyä varsinaiseen käsiteltävään asiaan. Sama pätee eduskunnan täysistunnoissa, jotka totta vieköön populismissaan muistuttavat välillä huonosti harjoitettua teatterinäytöstä. Niistä aito "teesi-antiteesi-synteesi" -prosessi on välillä todella kaukana.

No onhan se kuitenkin onneksi hyvä, että tällä nettiaikakaudella pääsemme livenäkin toteamaan missä eduskunnan täysistunnoissa mennään. Tietenkin holmströmiläisyyden nimissä voidaan tietenkin kysyä, että pitäisikö nämä kansalaisille nyt julkiset eduskunnan täysistunnotkin sulkea kansalaisten korvilta ja silmiltä ?

Muuten, iPhonien ja tablettien vieminen valiokuntien kokoussaleihin on myös turallisuusriski, koska niitä voidaan ulkopuolelta hallita ilman, että näiden viestimien omistajat huomaavat tätä.