Maanantai 20.5.2019

Kansanedustaja vaatii rajua leikkausta yritystukiin: ”Jos tämä kesä ei saa keskustaa ja kokoomusta heräämään, niin ei mikään”

Luotu: 
30.7.2018 16:01
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Emma Kari.
|

Vihreiden kansanedustajan Emma Karin mukaan polttavan kuuman kesän metsäpalot ja sinilevät ovat varoitus hallitukselle ilmastonmuutoksen todellisuudesta. Kari vaatii Juha Sipilän (kesk.) hallitusta karsimaan rajusti ilmastolle haitallisia yritystukia.

–Kesän ääri-ilmiöt ovat osoittaneet, ettei meillä ole enää varaa viivytellä ilmastonmuutoksen torjunnan kanssa. Tutkijat ovat toistuvasti kritisoineet hallituksen ilmastopolitiikkaa, joka on nojannut metsien hakkaamisen ja saastutustukien lisäämiseen. On surullista, että hallitus on keskittynyt kuuntelemaan teollisuuden lobbareita mieluummin kuin ilmastotutkijoiden varoituksia. Toivottavasti kesä on saanut hallituksen heräämään. Vapaamatkustajuuteen ei ole enää varaa, Kari sanoo tiedotteessaan.

Emma Kari oli vihreiden edustaja parlamentaarisessa yritystukityöryhmässä, joka ei lopulta leikannut euroakaan ympäristölle haitallisista tuista.

–Tämä hallitus on vesittänyt ilmastonmuutoksen torjuntaa ottamalla käyttöön uuden päästökauppatuen raskaalle teollisuudelle. Tuki tulee välittömästi lakkauttaa ilmastolle haitallisena. Se vie viimeisetkin kannusteet teollisuudelta uudistua vähähiilisemmäksi. Lisäksi hallitus on alentanut kaivosten ja turpeen verotusta, jotka ovat molemmat niin luonnon kuin ilmaston kannalta käsittämättömiä päätöksiä, Kari sanoo.

Hän vaatii hallitusta lopettamaan viivyttelyn ilmastolle haitallisten tukien karsimisessa.  

–Sipilän hallitus on pystynyt leikkaamaan koulutuksesta ja kaikkein köyhimmiltä ihmisiltä ilman työryhmiä tai sen syvällisempiä selvityksiä. Sen sijaan ilmastolle haitallisiin yritystukiin hallitus ei ole kyennyt koskemaan, vaan se on jopa lisännyt haitallisia tukia! Tällaiseen politiikkaan meillä ei ole enää varaan. Jos tämä kesä ei saa keskustaa ja kokoomusta heräämään, niin ei mikään, Kari sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Suomen osuus hiilidioksidipäästöistä on selvästi alle 0,5 % ja laskussa. Helteet taas johtuvat säätietilijöiden mukaan suursäätilan muutoksista, jotka ovat näillä leveysasteilla tavanomaisia. Joskus on kylmiä kesiä, joskus kuumia. Mutta ei kannata yrittää vaikutaa Emman mielipiteisiin millään tiedoilla, luja usko ei moisista mihonkään horju.

Erkki Johansson

Minä muistan sellaisenkin kesän, jolloin hellettä riitti parisen kuukautta; kaikki kuivui silloin. Siinä kauppalasta jossa asuimme, kiellettiin autonpesu ja puutarhojen kasteleminen. Siitä on noin puoli vuosisataa, silloin kaikki tiesivät että helteet aiheutti sää, nykyään höpistään ilmastonmuutoksesta aivan kuin olisi keksitty jotakin uutta ja ihmeellistä.

1980-luvun alkupuolellakin oli myös tällainen kesä kuin nyt, suurin piirtein kuukauden päivät paahtavaa hellettä eikä sateesta tietoakaan.

Aina säät ovat vaihdelleet, turha vouhottaa siitä.

Matti Karnaattu

Perustat havaintosi väärään mittakaavaan ja kokemusperäisiin asioihin.

Lämpökauden huippuajat jäi taakse rooman rauhan jälkeen ja olennainen juttu on se, että miten nyt voi olla näin lämmintä vaikka meidän pitäisi siirtyä jääkauteen?

Todella naurettavaa verrata johonkin 1980 luvun helteisiin vaikka kyseessä on globaalin lämpötilan trendi joka mystisesti alkoi 1800-luvulla. Sitä aiemmin ilmasto siirtyi kohti jääkautta kuten on ennenkin mennyt.

Harri Tapani

EU on kovasti vastustanut yritystukia, jo vuosia pyrkinyt kieltämään ne niiden vääristäessä markkinataloutta. On se kumma kun suomalaiset eivät tässä asiassa noudata EU:n ohjeita :P Puoluetuki on pikkuraha joka hyvin vähäiseltä osaltaan auttaa myös pienten puolueiden äänten kuulumisen. Pienimmät toki jäävät ilman.

Risto Nikander

Kerrankin kommentti jossa on suureksi osaksi järkeä, sillä yritystuet menevät suureksi osaksi voittojen kasvattamiseen, jotta ELinkeinoministeriö ja TE-keksukset voiusivat todistaa tarpeellisuutebnda. Surkuhupaisaksi KArin kommentin tekee se, että hän
a) ei tajua Suomen kykyä torjua ilmastonmuutosta eili suhteellisuuden taju puuttuu täysin ja
b) se, että Kari haluaisi lisätä haittamaahanmuuttoa ja laittomasti maassa asuvien tukia eli juuri njiitä vaarallisia ka kalliksi käyviä nuoria miehiä ja
c) unohtaa moraalin, eli lapset ja naiset pakolaisleireilla. joiden kustannukset kuukaudessa ovat 1/137 Suomessa asuvien "pakolaisten" kustannuksista.

Markku Lehto

Nyt kun kovasti hehkutetaan tuulivoiman tuotannon kannattavuutta, esitän, että Tuulimyllytukiaiset I (tuulisähkön syöttötariffi, rakentajat: Pekkarinen, kesk /Cronberg vih ) lopetetaan ja TEM ministereiden Lintilä ( kesk ) ja Tiilikainen (kesk ) rakentama ja eduskunnan pari kuukautta sitten läpihuutona hyväksymä Tuulimyllytukiaiset II perutaan.

Tuulimyllytukiaiset I:n kustannukset julkiselle sektorille on sähkön markkinahinnasta riipuen 12 vuoden jaksossa 3 500 - 4 000 miljoonaa euroa. Tuulimyllytukiaiset II:n kustannukset varovaisen arvion mukaan 12 vuoden jaksossa on "vain" 1 000 miljoonaa euroa. Näitä tukiaisiahan ei tarvita enää, koska tuulivoiman tuotannosta on kuulemma tullut itsestään kannattavaa.

Ja tietenkin, nyt kun tuulivoima kannattaa itse itsensä, niin onkin jo korkea aika saada Helsinkiin 3 - 5 tuulipuistoa. Sehän onnistuu varmasti poliittisessakin päätöksenteossa helposti, kun vihreät ovat Helsingin toiseksi suurin puolue. Eikä Helsingin pormestarillakaan ole aikaisempien ministerikautensa puheitten mukaan mitään tuulimyllyjä vastaan.

Kenneth Ainetdin

Ensin sanottiin, että ilmastonmuutoksen takia kesät ja talvet muistuttavat toisiaan, eli leudot talvet ja kylmät kesät. Nyt kun kerrankin, siis kerrankin on kunnon kesä niin sillinkin tämä on ilmastonmuutoksen syytä.

Koettakaa nyt vihdoin päättää mitä seuraamuksia ilmastonmuutoksella on Suomessa, vai onko se yleispätevä selitys kaikille säätyypeille.

Arvo Tammela

Emma Kari taitaa olla kesähelteen uuvuttamana pihalla kuin lumiukko. Metsäpaloja on ollut kautta aikain ainakin täällä kehäkolmosen ulkopuolella. Samoin sinilevää ja taitaa sitä olla myöskin kehäkolmosen sisäpuolellakin. Ei niihin syyllinen ole Sipilän hallitus eikä myöskään aikaisemmat hallitukset.
Kari ei muista edes sitä, että puoluetoverinsa Ville Niinistön ollessa ympäristöministerinä metsäpaloja ja sinilevää oli joka kesä. Ei niitä Niinistökään pystynyt estämään. Ilmastolle haitallisia ympäristötukiakin taisivat saada silloinkin monet yritykset.
Emma Karin pitäisi keskittyä yksinomaan kotikaupunkinsa Helsingin käyttämän kivihiilen aiheuttamien ilmastohaittojen kuriin saamiseen ja unohtaa populistinen politiikan teko.

Ilkka Paananen

Mitä tuulimyllyvoimaan tulee on sen tukeminen lopetettava välittömästi eli heti. Jos joku haluaa jauhaa tyynellä sähköä, tehkööt sen omalla kustannuksella. Ainoa ympäristön ja kukkaron kannalta järkevä sähköntuottotapa on ydinenergia.

Anja Koppinen-Niemi

Useimmat jutun kommentoijat mitätöivät ilmastonmuutoksen todellisuuden ja Karin sanomiset. Helleaaltojen todennäköisyys on kaksinkertaistunut eli vaikka tämän kesän kuumuus voidaan panna säätilan vaihtelun piikkiin, nämä tulevat toistumaan entistä useammin ja seuraukset vahvistuvat entisestään.

Matti Karnaattu

Niin sen ilmaston globaalin lämpenemisen on ennustettu voimistavan sääilmiöitä. Eli enemmän ja voimakkaampia myrskyjä, voimakkaampia sateita, kuumia ja kuivempia kesiä.

Eli siis voi olla myrskyä mikä tuhoaa sähkölinjat tai kuivuutta mikä tuhoaa sadon tai tekee parin miljardin ihmisen asuinympäristön elinkelvottomaksi että tulee kansainvaellusta ja suomeen 10 miljoonaa ihmistä lisää.

Kumma juttu kun tämmöinen ei kiinnosta ketään mutta edelleen vaan istuskellaan käsien päällä, pieruilla niitä lämmittäen ja välillä peukalo persiissä hiiltä ja öljyä poltellen kun se on niin kivaa. Superhessuako tässä odotetaan hätiin vai Jeesusta?

Ilkka Paananen
Vastaus kommenttiin #27

Ja Suomiko pelastaa yksin koko planeetan? Älä nyt unta näe, että meidän tekemisillä tai tekemättä jättämisillä mitään vaikutusta mihinkää on. Tämän kansan maksukyky ei kestä koko ihmiskunnan esikuvana olemista.