Maanantai 20.5.2019

Sote-valiokunnan jäsen: ”Sote voi kaatua yksinomaan heikkoon tietosuojaan”

Luotu: 
30.7.2018 17:02
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Outi Alanko-Kahiluoto muistuttaa, että perustuslakivaliokunta on ollut huolissaan sote-esitykseen sisältyvistä tietoturvariskeistä sekä siitä, ettei hallitus ole tehnyt minkäänlaista tietosuojaan liittyvää vaikutusarviointia.
|

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Outi Alanko-Kahiluoto (vihr.) pitää varmana, että hallituksen sote-esitys kaatuu syksyllä. 

–Sote voi kaatua yksinomaan heikkoon tietosuojaan, jos ja kun hallitus ei suostu tekemään perustuslakivaliokunnan edellyttämiä korjauksia, hän toteaa Twitterissä.

Alanko-Kahiluoto kommentoi asiaa laajemmin Facebook-sivullaan ja muistuttaa, että perustuslakivaliokunta on ollut huolissaan sote-esitykseen sisältyvistä tietoturvariskeistä sekä siitä, ettei hallitus ole tehnyt minkäänlaista tietosuojaan liittyvää vaikutusarviointia.

–Terveystiedot ovat arkaluonteisia ja yksikin tietovuoto on kohtalokas. Siksi minusta on mahdotonta ymmärtää hallituksen ylimielisyyttä valtiosääntöoppineiden esittämää huolta kohtaan. Jos yksilöä koskevat terveystiedot vuotavat, terveydentila voi estää paitsi yhdenvertaisten terveyspalveluiden saamisen, mikä tekee asiasta perusoikeuskysymyksen, myös aiheuttaa vakavaa haittaa ihmiselle ja hänen läheisilleen. Esimerkkinä vaikkapa mahdottomuus saada kotivakuutusta, joka voi olla ehto vuokra-asunnon saamiselle, Alanko-Kahiluoto toteaa.

Hän korostaa, että tietosuojaongelmat ovat asia, jonka hallitus joutuu itse korjaamaan.

–Kun hallitukselta kuitenkin puuttuu kaikki halukkuus myöntää sotelakiesityksensä valuvirheet on selvää, että keskustan, kokoomuksen ja Sinisen tulevaisuuden sotelakipaketti kaatuu syksyllä perustuslakivaliokunnassa. Onneksi. Esityksen ongelmat kun eivät pääty puutteelliseen tietosuojaan.

Helsingin Sanomat uutisoi perjantaina, että esimerkiksi mielenterveysongelmat voivat vaikuttaa vakuutuksen myöntämiseen. Lisäksi vakuutusyhtiöt voivat edellyttää vakuutuksenottajalta jopa viiden vuoden oireettomuusaikaa.

–Hylkäävät päätökset esimerkiksi lainavakuuden saamiseen terapiakäynnin perusteella eivät ole uusi asia. Tein asiasta kirjallisen kysymyksen hallitukselle 2011. Ministeri vastasi tuolloin, että vapaaehtoiset vakuutukset ja pankkipalvelut kuuluvat elinkeinovapauden piiriin ja elinkeinonharjoittajalla on oikeus valita asiakkaansa, Alanko-Kahiluoto kommentoi.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin hallintoylilääkäri, Helsingin yliopiston terveysoikeuden professori Lasse Lehtonen sanoi jo keväällä, että huolet suomalaisten potilastietojen turvallisuudesta ovat aiheellisia.

–Oma suositukseni lainsäätäjälle oli, että jos terveyspalvelujen järjestäjälle tai tuottajalle annetaan oikeus profiloida potilaita, tulee lainsäädännössä tarkasti määritellä, mitkä ovat tällaisen profiloinnin periaatteet ja rajoitukset ja millainen oikeusturva profiloinnin kohteeksi joutuneelle henkilölle annetaan. Toisiolaki sekä suunnitelmat henkilötason riskikertoimien laskemisesta arkaluonteisten henkilötietojen perustella ovat uusia esimerkkejä hoitosuhteen luottamuksellisuuden murenemisesta Suomessa. On varmasti syytä sanoa jo ääneen, että potilastietojen salassapito Suomessa on heikolla tasolla eurooppalaiseen standardiin verrattuna ja ehkä jo heikointa koko Euroopassa, hän totesi.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) arvioi Uutissuomalaisen haastattelussa viime viikolla, että hallituksen ajama sosiaali- ja terveyspalvelujen kokonaisuudistus, eli sote-uudistus, ajaa kiville. Hän mainitsi yhtenä syynä juuri tietosuojan,

Lue lisää:

Krista Kiuru USUlle: Sote ei mene läpi – eduskunta ei pääse edes äänestämään

Eduskunnan kuulema asiantuntija: ”Syytä sanoa ääneen, että potilastietojen salassapito Suomessa on ehkä heikointa koko Euroopassa”

Eduskunnassa tiukka väittely suomalaisten pisteytyksestä – Ministeri: ”Puistattava jo vertauksenakin”

https://www.uusisuomi.fi/kotimaa/246182-eduskunnassa-tiukka-vaittely-suomalaisten-pisteytyksesta-ministeri-puistattava-jo

Jaa artikkeli:

Kommentit