Maanantai 17.6.2019

Tyrmäys etämyynnin kieltävälle lakiluonnokselle: ”Suomalaisille kuuluu samat oikeudet kuin muillekin EU-kansalaisille”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jaana Pelkonen toteaa, että etämyynti on ollut sallittua koko sen ajan, kun Suomi on ollut EU:n jäsen.
|

Kokoomuksen kansanedustaja Jaana Pelkonen kritisoi sosiaali- ja terveysministeriön EU-komissiolle toimittamaa lakiluonnosta, joka kieltäisi alkoholin etämyynnin yli 2,8-prosenttisilta juomilta.

Aiemmin huhtikuussa ministeriön asettama työryhmä esitti, että yli 5,5-prosenttisten alkoholijuomien etämyynti kiellettäisiin selkeästi laissa.

–Suomi on osa Euroopan unionia, ja suomalaisille kuuluu samat vapaudet ja oikeudet kuin muillekin EU-kansalaisille, Pelkonen sanoo julkaisemassaan tiedotteessa.

LUE MYÖS:

Etämyynnin kieltoon jäämässä ”etäostamisen” kokoinen reikä – EU:hun lähti vasta ”luonnoksen luonnos”

Pelkosen mielestä kyse on Alkon etujen suojelemisesta. Hän toteaa, että etämyynti on ollut sallittua koko sen ajan, kun Suomi on ollut EU:n jäsen.

–Edelleenkään suomalainen kuluttaja ei etämyynnistä tilatessaan syyllisty mihinkään rikokseen. Etämyynnissä verovastuu on selkeästi myyjällä. Se on EU:n alueella täysin normaali ja yleinen käytäntö, Pelkonen sanoo.

Pelkosen mukaan kokoomus on jo aiemmin torjunut ministeriön yritykset kieltää etämyynti, eikä kanta ole muuttumassa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Tuominen

Aivan: :)

"Vahva rooli tässä pyrkimyksessä on Alkon hallituksen asettamalla alkoholipoliittisella valiokunnalla, jonka puheenjohtaja on THL:n pääjohtaja Pekka Puska ja jäseninä Kari Paaso ja Ismo Tuominen.." "Alkon strategiassa 2009-2012 lähdetään siitä, että yhtiön erityisasema Suomen alkoholijärjestelmässä säilyy, kun sen vastuullisuutta vahvistetaan ja laadukasta asiakaspalvelua kehitetään edelleen."
"Alkon erityisaseman ydin on sen monopoli." - -

Raimo Laine

Törkeää hyysäämistä. Etämyyntihän tulisi sallia Suomen sisälläkin.
Ajatelkaapa liikuntakyvytöntä vanhustakin, joka haluisi kotonaan punaviiniä lounaansa kanssa, mutta Alkoon on pitkä matka ja pullon välittäminen rikos.
Nykyään sen voi tilata Virosta kotiovelleen tuotuna.
Parasta toki olisi sallia viinit kauppoihin, mikä pikkukauppojakin kovasti piristäisi.
Mutta täällä elelellään kuin postkieltolain aikaa.

Mikko Räsänen

Etämyynti tulee välittömästi sallituksi, kun se saadaan säädettyä siten, että ALKO on se joka tavaran toimittaa ja ottaa rahat välistä. Sillä tavalla viina muuttuu Suomessa terveelliseksi. Ennen vanhaan paavi möi aneita ja syntiset saivat syntinsä anteeksi. Nykyään suomalaiset saavat terveytensä kuntoon, kun maksavat "myrkyistä" veron.

Harri Kovala

Olen Jaana Pelkosen kanssa samaa mieltä. On käsittämätöntä, miten vanhoillisvasemmistolainen Keskustapuolue haluaa Suomesta itä-eurooppalaisen impivaaran.

Onko Keskustapuolueen mittavin teko brezneviläisten sovhoosilaitosten perustaminen Suomeen?

Harri Ikonen

Etäosto/myynti on sallittava, mutta olisi turhaa ostaa oluet ja viinat etäostona, jos Alko tyytyisi pienenpään, kuin 500% voittoon. 5,5% olutkori Alkossa maksaa noin 45- 47€. Kori etäostona 10€ + rahti 10€ = 20€ kotiovelle tuotuna.
Melkoista rohmuamista, jos monopoliliike ei pysty samaan 20€ laatikkohintaan, se toinen eli rahtikymppi olisi ns alkoholiveroa, luulisi riittävän!

Heikki Kiviranta

Kokoomuksen tulee nyt pitää huoli siitä, että etämyynti pykälää tarkennettaessa etämyynti tulee sallituksi. Jokainen ymmärtää, että kaiken tarkoituksena on ainoastaan Alkon monopolin suojaaminen. Etämyynti voidaan sallia kuten toisessa monopolimaassa Ruotsissa on tehty. Etämyynnillä Ruotsissa ostetaan alkoholia noin 2% myynnistä.Kuinkahan paljon rahdataan esimerkiksi Virosta?