Tiistai 21.5.2019

Mallasohran hinta +22,4% – KL: ”Oluen hintaa pakko nostaa”

Luotu: 
31.7.2018 08:22
  • Kuva: Outi Järvinen / Alma Talent
    Kuva

Oluen panemisessa käytetyn mallasohran sato on jäämässä tänä vuonna noin 40 prosenttia pienemmäksi kuin viime vuonna, arvioi maltaita panimoille välittävän Viking Maltin hankintapäällikkö Sanna Kivelä Kauppalehdelle.

Samalla mallasohran hinta on kivunnut korkeammalle kuin moneen vuoteen. Viking Maltin tämän vuoden ostotarjoushinta on 202 euroa tonnilta, kun vielä viime vuonna hinta oli 165 euroa tonnilta. Hinnannousu on noin 22,4 prosenttia.

Kivelä kertoo, että sadon päähankinta-alueella Etelä-Suomessa sato on jäämässä 40 prosenttia pienemmäksi, mutta kuivuus on osunut vieläkin pahemmin Varsinais-Suomeen.

–Juhannuksen sateet pelastivat tilannetta hieman, mutta määrämenetykset ovat huomattavia, Kivelä sanoo.

Myös sadon laadun pelätään heikentyneen. Kivelä kertoo, että matala valkuaistaso on mallasohran yksi tärkeimmistä laatuvaatimuksista. Tänä vuonna kuivuudesta johtuvat matalammat satotasot voivat johtaa myös kriteerejä korkeampaan sadon valkuaistasoon.

–Suomessa puinnit ovat vasta alkamaisillaan, joten saamme sadosta ennakkonäytteitä muutaman viikon päästä. Tämän vuoden sadon laatu ja määrä alkaa selvitä silloin, toteaa Kivelä.

Panimoyritys Stadin Panimon tuotekehityspäällikkö Timo Konttinen arvioi Kauppalehdelle, että Viking Maltin ohran hintojen nousu merkitsisi myös pienpanimojen oluiden hinnannousua.

–Pidän melkein varmana, että hinnat nousevat. Jos ohramaltaan hinta nousee, myös oluen hintaa on pakko nostaa. Kilpailu on kovaa tällä alalla, Konttinen sanoo.

Myös Olvin hankintajohtaja Pia Hortling pitää todennäköisenä, että raaka-aineen kohonnut hinta siirtyy oluen kuluttajahintoihin.

–Kyllä se valitettavasti niin tahtoo olla. Nykyisissä hinnoissa ei ole sellaista puskuria, että se kestäisi raaka-aineen suuret hinnannousut, Hortling sanoo Iltalehdelle.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Raininko

Mistähän sitä saisi ja mihin hintaan?

Koko Itämeren alue kärvistelee kuivuuden kourissa, joten kovinkaan läheltä ei ole saatavissa edes yksittäisiä eriä. Muutenkaan mallastamo ei voi perustaa toimintaansa mihinkään satunnaisiin ylijäämäeriin. Vain tietyt lajikkeet ja tietty laatutaso (valkuaispitoisuus, itävyys, jyväkoko jne.) kelpaavat. Totta kai kaikenlaisesta ohrasta saadaan jonkinlaista olutta, mutta ei välttämättä sitä, mitä olisi tarkoitus. Oman kulutuksen lisäksi Suomesta viedään mallasta myös ulkomaisille panimoille ja tislaamoille eivätkä nekään katsele hyvällä yllättäen muuttuvia tuotteita.

Viljojen hinnat Suomessa ovat olleet lähes koko EU:hun kuulumisemme ajan keskieurooppalaista tasoa alempana. Puhutaan ns. Itämeri-vähennyksestä; Suomen tuottajahintataso on Saksan hinta miinus rahti. Toki on ollut lyhyitä jaksoja, jolloin jonkin viljan hinta on ollut meillä sama tai korkeampi kuin Itämeren eteläpuolella, mutta pääsääntöisesti tuontivilja on ollut kotimaista kalliimpaa.

Etelä-Suomesta on viety jonkin verran viljaa, myös mallasohraa, koska toisinaan hintasuhteet ovat olleet sellaiset, että esim. Viron kautta lastattuna ohrasta on saanut vielä rahdinkin jälkeen enemmän Suomen rajojen ulkopuolelta. Jos vienti uhkaa aiheuttaa raaka-ainepulaa, siihen on helppo ratkaisu: maksaa ohrasta vähän enemmän.

Kuluttajien ei tarvitse ohran hintakehityksestä huolestua. Olut on elintarvike, jonka kuluttajahinnassa viljaraaka-aineella on luultavasti kaikkein vähäisin merkitys. Suuruusluokka on sentti per tölkki, kuten täällä on jo ansiokkaasti todettu.

Vesa Kallio

Ihan höpö höpö -juttu. Viljan osuus olutpullossa on samaa luokkaa kuin uudessa autossa renkaiden osuus. Nouseeko Nissanin hinta 10 %, jos renkaiden hinta nousee 20 %? Tuskin. Taitaa korkki olla kalliimpi kuin jyvät siinä pullossa.

Pentti Pasanen

Jos ohran hinta (202 €/t) muunnetaan maltaiden hinnaksi euromaltkertoimella (1,4), maltaiden hinnaksi tulee 282 €/t.
Olutlitran tekoon tarvitaan maltaita 150 - 180 g.
Näin ollen oluen ohra/mallaskustannukset tulisivat olemaan 4,7 senttiä/litra (0,165*0,282) eli 1,6 senttiä/ tölkki.