Maanantai 27.5.2019

Suomelle, Ruotsille ja Norjalle yhteiset palolentokoneet? Vihreiltä puheenjohtajilta yhteinen vaatimus

Luotu: 
31.7.2018 08:53
  • Kuva: Hanna Laasanen
    Kuva

Pohjoismaiden pitää kehittää yhteistä kriisivalmiuskykyään ja tavoitteena on oltava ”pohjoismainen siviiliturvasuunnitelma”, vaativat Suomen, Ruotsin ja Norjan vihreiden puheenjohtajat. He väläyttävät yhteisten palolentokoneiden hankkimista.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aallon, Miljøpartiet De Grønne i Norgen puheenjohtaja Une Bastholmin ja Miljöpartiet de Gröna i Sverigen molempien puheenjohtajien Isabella Lövinin ja Gustav Fridolinin yhteinen kannanotto julkaistiin tänään Helsingin Sanomissa, Dagens Nyheterissä ja Verdens Gangissa.

–Metsäpalojen sammutustyöt Pohjoismaissa tänä kesänä ovat osoittaneet, että joko Pohjoismaiden itsensä tai EU:n on varmistettava riittävä sammutuskapasiteetti koko Pohjolassa. Jos EU:n kautta ei ole saatavissa palolentokonekapasiteettia, sitä on hankittava Pohjoismaiden yhteisostoina, Pohjoismaiden vihreät puheenjohtajat toteavat.

–Tarvitsemme enemmän yhteistyötä yli rajojen turvaamaan siviiliyhteiskunnan toimivuuden ja elinkeinoelämän tarpeet. Useat rajaesteet vaikeuttavat nyt yhteistyötä. Pohjoismaista tutkimusta yhteiskuntaturvallisuudesta ja kriisivalmiudesta on vahvistettava, ja sille on saatava Pohjoismaiden ministerineuvoston suora tuki, puheenjohtajat jatkavat.

Aalto, Bastholm, Lövin ja Fridolin arvioivat ”raskain sydämin”, että tämän kesän äärimmäiset sääolosuhteet ”tuskin ovat ainutkertaisia”.

–Näemme nyt, millaisia seurauksia yhden asteen lämpötilan kohoamisella on. Lämpötila nousee Arktiksella ja Pohjoismaissa vielä huomattavasti enemmän, ellemme pysty voimakkaisiin ja nopeisiin päästövähennyksiin, vihreät puheenjohtajat toteavat.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

Tulipalo sammutetaan parhaiten siinä vaiheessa, kun se ei vielä ole kasvanut suureksi. Sitä taktiikkaa on näköjään Suomessa osattu aika hyvin. Ruotsinkin esimerkit osoittavat, että parantamisen varaa valvonnassa ja alkusammutuksessa on.

Ettei vain Herra Vihreä alkaisi aloittaa kampanjaansa omasta, vihreästä päästään.