Tiistai 21.5.2019

Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Luotu: 
31.7.2018 14:32
Päivitetty: 
31.7.2018 16:47
  • Finnair kertoo tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa, ja sen lennoilla kulkee viranomaispäätösten perusteella eri syistä saatettavia henkilöitä. Arkistokuva.
|

Sosiaalisessa mediassa on tänään tiistaina levinnyt vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen kuvaama video, jossa hänet poistetaan Finnairin koneesta. Pennasen mukaan hänet poistettiin, koska lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

–Useampi poliisi vei minut koneesta ja maija kuljetti pois. Tämä, koska kapteeni ei suostunut pyyntööni olla nousemasta ilmaan palautettavan kanssa. Palautettava oli takarivissä useamman poliisin todella tiukasti pitelemänä ja vaikersi, pää painettuna penkin alle. Useampi ihminen kyseli tilanteesta ja joku huusi minua lopettamaan, koska hänellä on jatkolento. Lentokapteeni ei suostunut pyyntööni vaan kutsui poliisit viemään minut pois, koska en totellut henkilökunnan ohjeita istua, Pennanen kertoo Facebookissa.

–En tiedä mihin tätä ihmistä ollaan viemässä ja mitä hänelle nyt tapahtuu. Mutta tässä tilanteessa en kokenut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää auttaa. Siinä en onnistunut, hän jatkaa.

Pennasen kuvaaman videon voi katsoa hänen Facebook-sivultaan ja tämän jutun lopusta.

Finnair vastaa tapahtumista syntyneeseen kohuun Twitter-tilillään. Muun muassa vasemmistoliiton ryhmäavustaja Mikko Aarnio kysyy, onko Finnairilla tai lentokapteeneilla velvollisuus osallistua pakkopalautusten toimeenpanoon. 

–Teemme yhteistyötä viranomaisten kanssa, ja lennoillamme kulkee viranomaispäätösten perusteella eri syistä saatettavia henkilöitä. Meillä yhtiönä tai yksittäisellä työntekijällämme ei ole riittäviä tietoja eikä osaamista arvioida palautusten perusteita, Finnairin sosiaalisen median tuottaja Manti Väätäinen-Pereira vastaa Twitterissä.

–Henkilökuntamme tehtävänä on huolehtia lentojen turvallisesta sujumisesta. Kapteeni tekee tilannearvion ja tekee päätöksen sen mukaisesti, aina tapauskohtaisesti, hän jatkaa.

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

 

 

Aino Pennanen sanoo toivovansa, että useampi ihminen jatkossa nousisi ylös vastaavassa tilanteessa ja että useampi lentokapteeni ja -yhtiö vastaavissa tilanteissa valitsisi toisin. 

–Suomen palautuspolitiikka ei ole tällä hetkellä kestävällä pohjalla: kokeneet juristit ovat jo pitkään viestineet, että turvapaikkamenettelyssä on vakavia puutteita, oikeusapu on romutettu ja suojelun saamisen kynnystä nostettu, Suomi palauttaa ihmisiä esimerkiksi Afganistaniin johon ei ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pitäisi lähtökohtaisesti lähettää ketään. Nämä ovat niitä aikamme isoja ihmisoikeuskysymyksiä, joita koen että minulla on velvollisuus nostaa, sillä ketään ei pidä lähettää hengenvaaraan.

Ilta-Sanomien mukaan Itä-Uudenmaan poliisi kertoi myöhemmin tiistaina kirjanneensa rikosilmoituksen Finnairin lennolta poistetun henkilön toiminnasta. Poliisi tutkii tapausta liikenteen häirintänä.

 

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Arvo Tammela

Aino Pennanen, olitko tosiaan ihan sattumalta koneessa. Mite n voit selittää, että olit valmistautunut kuvaamaan aiheuttamasi hässäkän ja levittämään videosi välittömästi sosiaaliseen mediaan. Olit varmasti kysynyt kaikilta videossasi näkyviltä matkustajilta luvat videon julkiseen levitykseen.
On vihreillä varsinainen lainsäädäntösihteri, eipä muuta voi sanoa.
Yllyttää vielä muitakin aiheuttamaan häiriötä lentoon lähdössä olevissa Finnairin koneissa.

Juha Kuikka

Videokamera on nykyään melkein jokaisella taskussaan ja hänellä sattui olemaan mies sekä lapsi mukana. Ilmeisesti mies oli toiminut kuvaajana. Eiköhän moisen perhematkan kyseessä ollessa tilanne ole ollut sattumaa.

Jari Kuisma

Hyvä että poistivat tuon viherpiipertäjän koneesta ja toivottavasti saa kunnon sakot. Jatkossa joutunee käyttämään muita yhtiöitä koska joutuu varmasti Finnairin mustalle listalle ja saa porttikiellon yhtiön lennoille.

Jukka Sarjanen

Hei kaima, olen kanssasi samaa mieltä... Suomessa on toimiva lainsäädäntö karkoituksiin... Todennäköisesti tähänkin prosessiin on kulunut ainakin vuosi...

En kannata tämän kaltaista kansalaistottelemuutta, joka vaarantaa lentoturvallisuuden ja vaikeuttaa kanssamatkustajien elämää, mm. jatkolennot...

Kaikkea olen lennoillani kokenut mutta toivottavasti en joudu tällaiseen osalliseksi...

Jouni Borgman

Ruotsissa oli juuri vastaava tapaus, mutta tekijänä oli joku nuori idealisti. Täällä aikuiset ihmiset sortuvat mokomaan lapselliseen maailmanparannushölmöilyyn. Pakolaiskysymys on massailmiö ja se on ratkaistava valtiollisella eli poliittisella tasolla. Mitään merkkiä tuon kysymyksen palautumisesta yksilölliselle tarkastelutasolle ei ole, vaan määrät ovat vain kasvussa. Palautuslentojen häiriköinti on siis aivan turhaa ja heikentää luottamusta pakolaisia paapovien tahojen arvostelukykyyn entisestään. En kuitenkaan väitä, etteikö kansalaisaktivismille olisi tarvetta ja käyttöä. Sitä ei pitäisi kuitenkaan tuhlata ihan mihin tahansa.

Eino Laasonen

Mitä jos koneessa oli mukana vaikka ulkomaalainen lääkäri, jolla oli elinsiirre potilaalle, joka tarvitsee sen mahdollisimman pian selviytyäkseen hengissä ja/tai että elinsiirre ei mene käyttökelvottomaksi ? Näinhän tapahtuu todellisuudessa, että lääkärit lentävät elinsiirteiden kanssa reittilennoilla. Jos kone ei olisi lähtenyt tai olisi olennaisesti myöhästynyt, niin kenen on vastuu, jos potilas olisi kuollut ?
Jos kysymyksessä olisi ollut lapsipotilas, niin kumman henki olisi ollut merkityksellisempi - lapsen vai karkotettavan ?

Juha-Pekka Kosonen

Mitä rikoksia tässä asiassa tulee kyseeseen:

1. Haitanteko virkamiehelle
2. Julkinen kehottaminen rikokseen
3. Liikenteen häirintä

Poliisi on virkavirheeseen, mikäli on päästänyt Aino tyttösen huomautuksella. Vakavimmasta rikoksesta, eli julkisesta kehottamisesta rikokseen voidaan tuomita 2v vankeutta. Selkeä rikosilmoituksen paikka.

Mistä näitä idiootteja oikein sikiää?

Mika Raatikainen

En yhtään ihmettele, ettei vihreiden lainsäädäntösihteeri tajua lainsäädännöstä mitään. En myöskään ihmettele, että yli-ihmiskohtauksen saanut eliitin edustaja viivästyttää koneellista ihmisiä omien pikku oikkujensa vuoksi. Aika tyypillinen lajinsa edustaja.

Petri Hämäläinen

Hienoa ! Win-win! Saatiin valehteleva (”olin sattumalta koneessa”) militantti sekopää pois koneesta ja palautettava ulos maasta.

Nyt vaan käräjille häiriöstä ja vahingonteosta ja vahingonkorvausvaatimus viivästyksestä vetämään.

Hattu päästä virkavallalle.

Miten tällainen henkilö voi jatkaa tehtävässään lainsäädäntösihteerinä?!!

Markku Tolvanen

ihan mielenkiinnosta kysyisin et eiks toi kone ollu menos berliiniin ? sielläkö se telotetaan ? ja jos esim tullut saksasta luvattomasti suomeen eiks pidä palauttaakkin siihen em. maahan tieääkseni ? voin olla väärässäkin mut ihan mielenkiinnosta kysyn.

Tapio Mäkeläinen

Tolla logiikalla ”saattoi olla” tehtiin sata vuotta sitten näkyvää jälkeä.

Muut jo ansiokkaasti kommentoi itse asiaa mutta entäs asymmetrinen liitto: pers & vihreät. Molemmilla nuo yhden totuuden ”saattaa olla - logiikat” ja yks hailee lainsäädännöstä tai totuudesta.
Olisi konklaavin poliittisella agendalla yhden asian sijasta kaksi. Osa vassareista ja yks kok ministeri&meppi kaupan päälle.
Vähenisi takiaispuolueiden määrä matkalla Sdp-Kok vetoiseen 2- puoluejärjestelmään.

Risto Nikander

Olet täysin yhtä tietämätön kuin tämä pennanen. Suomi ei palauta teloitettavaksi, (vaikka aihettakin olisi), vaan tutkii jopa ulkomailla tehdyt rikokset ja pitää Suomen vankiloissa € 100,000,- per vuosi.
JA uskoo vielä näitä valehtelijoita. Suomessa saanut turvapaikan 40% ja 2 - 5 % olisi sen anasainnut laillisesti todellisen pakolaisuuden perusteella. Aika suhteetonta, kun lastenkin raiskaajia, murhaajia, nuoren naisen elävänä polttavaia pidetään Suomessa.

Timo Virtanen

Saksa on käsittääkseni turvallinen maa. Merkelkin asuu siellä. Tiedätkö edes kuka palautettava oli ja mihin tämä oli matkalla?

Ei kai voi olla niinkään, ettei ketään koskaan palauteta yhtään mihinkään? Oikeuden päätöksiähän tässä noudatetaan.

ahti mäkinen

Niin ollaan lainkuuliaisia ja lakia kuuluu noudattaa myös viherhörhöjen.

Se jolla ei ole katsottu olevan tarvetta turvapaikkaan,kuuluu poistaa maasta ,niin sanoo laki. Lentokapteenilla oli selkärankaa ja hän poistatti häirikön pois koneesta.

Markku Lehto

" Muun muassa vasemmistoliiton ryhmäavustaja Mikko Aarnio kysyy, onko Finnairilla tai lentokapteeneilla velvollisuus osallistua pakkopalautusten toimeenpanoon."

Suomessa viranomaiset toteuttavat niitä lakeja ja asetuksia, joita lainsäätäjätovat laatineet ( hallitus esittänyt, eduskunta käsitellyt valiokunnissaan ja hyväksynyt ) .

Ei ole toimeenpanevan viranomaisen tehtävä lähteä tulkitsemaan ja asettamaan kyseenalaiseksi oikeuden päätöksiä, jotka perustuvat lakiin. Vielä vähemmän on Finnairin henkilöstön asia lähteä tulkitsemaan oikeuden päätöksiä ja puuttumaan viranomaisten toimintaan.

Tämän luulisi olevan myös ko. vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennasellekin selvää. Tunteeko Pennanen juristina vallan kolmijaon ? Hänen toimintansa viittaa siihen, että se on tainnut unohtua. Mika Aarniolta tämä näyttää myös unohtuneen.

Mutta onhan EU:ssa sellaisia maitakin, joissa länsimaisen kulttuurin peruskivenä tunnettu vallan kolmijako on sivuutetttu. Valitettavasti.

Pepe Leppänen

Jännä termi tuo jatkuvasti käytetty "pakkopalautus". Kyseessä on maasta poistaminen, koska kyseinen henkilö ei ole vapaaehtoisesti lähtenyt Suomesta monen kehoituksen jälkeen. Toinen juttu on tietenkin jos kyseessä on rikollinen. Ihmettelen kovasti, jos yksittäisellä henkilöllä on tietämättä asioiden taustoja ryhtyä lentokoneessa tuomioistuimeksi? Jos joku matkustaja myöhästyi jatkolennolta tai jostakin tärkeästä tilaisuudesta, hänellä on mielestäni oikeus vaatia korvaus tältä idiootilta. Tosin kaiken hoitaa tietenkin puoluetoimisto verovaroin maksetusta puoluetuesta. Kohta parkuu ja kehuu Ylellä Touko. Puolueen oikeampi nimi olisi Vihreät De Galna.

Jaakko Aalto

Mitähän se Pennanen nyt nilittää. Ei halunnut olla samassa koneessa pakkopalautettavan kanssa, ei tarvinnut olla. Muut matkustajat halusivat päästä matkaan, he pääsivät. Lähinnä herää kysymys, että voiko lainsäädäntösihteerinä toimia tuollainen henkilö, joka ei halua lakia noudattaa vaan pyrkii toimimaan itsevaltiaan tavoin, täysin muista matkustajista piittaamatta.

Heikki Jokinen

Kyseessä oli väkivallaton protesti omalla nimellä ja omalla naamalla. Pennanen kärsii myös itse protestinsa mahdolliset jälkiseuraamukset. Mielestäni tällainen toiminta järjestelmän ilmiselvää eettistä epäkohtaa vastaan, on kansalaisaktiivisuutta parhaimmillaan.

Pepe Leppänen

Pennasen sanoin:
"En tiedä mihin tätä ihmistä ollaan viemässä ja mitä hänelle nyt tapahtuu. Mutta tässä tilanteessa en kokenut muuta vaihtoehtoa kuin yrittää auttaa."

Ei tiedä mistään mitään mutta häiriköidä pitää? Melko hulvatonta meininkiä.
Ja Heikki Jokinen tietää ihan yhtä hyvin kuin me muutkin, että puoluetoimisto hoitaa tämän harkitun rikoksen kustannukset puoluetuellaan.

Veli-Pekka Tihlman
Vastaus kommenttiin #49

Kuolemanrangaistus on ihan toimiva hoito elämää kunioittamattomille pakanoille. Jos et pelaa läntisen kulttuurimme säännöillä, mene täältä pois. Ja jos tulet tapetuksi, vain kulttuurisi on siihen syyllinen, ei läntinen sivistys.

Risto Nikander
Vastaus kommenttiin #49

Täydellistä asioitten tuntemattomuutta, ymmärtämättömyyttä ja rajoittunutta ajattelu parhaimmillaam esittää MArk. VAi tiedätkö jotain muuta, mitä esim. viranomaiset eivät tiedä !?!
Suomessahan pannaan yhden henkilön nuoren "pakolais"miehen mukavuudenhalu, työn vieroksuminen ja jopa rikollisten suojelu esim. rahallisesti arvokkaammaksi kuin 130 lapsen ja naisen huolenpitö pakolaisleireillä. Se on suhdeluku "pakolaisesta" Suomessa verrattuna kustannuksiin pakolaisleireillä.

Ilari Kivi

Ruotsalaisen Erssonin tapauksen jälkeen mediahaukat yrittävät kopioida #metoo. Olishan se mukava ollut, jos olisi saanut tällä videolla yhtä kivaa kv näkyvyyttä kun kanssasisarensa, mutta vaan Suomessa.., voi ei.

L Heino

Siis rouva on vihreiden lainsäädäntösihteeri? Eli, pitäisi ainakin olla tietoinen siitä että rikkoi lakia tällä omalla ´10 seconds of fame´ pelleilyllään näin vaalien alla. Ei varmaankaan ajatellut mahdollisia seurauksia, ei vaan omiaan vaan muitakin mahdollisia seurauksia. Entä jos koneessa olisi ollut luovutettu elin matkalla sairaalaan lennon päämäärässä ja siellä potilas, lääkäreineen odottamassa leikkaussalissa...tai entäpä jos kyseessä oli kiinniotettu rikollinen joka tietää mistä narusta vetää ja sai aikaan muutaman minuutin lisäajan suomessa....entäpä kaikki ylimääräinen työ joka sekä suomen että kansainvälisille lennonjohdoille tuli siitä että ajallaan lähdössä ollut kone viivästetyttiin tahallaan? Mahdollisia seuraamuksia on varmasti enemmänkin, ja kaikki tämä vain siksi että rouva vihreiden lainsäädäntösihteeri päätti ottaa lain omiin käsiinsä? Lait ja säädökset ovat olemassa syystä. Niiden rikkomisesta seuraa rangaistus. Yksikään nk. pakkopalautettu ei ole turhaan siinä missä on. Jokainen tapaus on oikeusteitse käsitelty ainakin kaksi kertaa. En vain pysty käsittämään kyseisen rouvan ajatuksenkulkua. En sitten millään.....

Virpi Kauko

Tieto lisää tuskaa. Ellei lue uutisia, niin voi tyytyväisenä uskoa, että
"Yksikään nk. pakkopalautettu ei ole turhaan siinä missä on."

YLE: "Maahanmuuttovirasto antoi Alille käännytyspäätöksen, jonka oikeus vahvisti. Bagdadilaisen sairaalan kuolintodistuksen mukaan Ali on nyt kuollut, syynä kolme ampumahaavaa päässä ja vartalossa. - - - Alin tytär Noor on edelleen Suomessa pienine lapsineen. Myös Noor on saanut käännytyspäätöksen."
https://yle.fi/uutiset/3-10068103

YLE: "...tuntemattomat miehet avasivat tulen kohti töistä kotiin palaavan Adnanin autoa. Auto suistui tieltä, mutta luodit välttivät perheenisän. Kun Adnan palasi sairaalasta töihin, hänen pöydälleen toimitettiin vaikutusvaltaisen shiiamilitian allekirjoittama uhkauskirje ja luoti. Adnan otti kirjeen ja perheensä ja pakeni Eurooppaan.
Perhe päätyi Hämeenlinnaan. Toiveena oli kotoutua ja aloittaa uusi elämä. Suomen Maahanmuuttovirasto päätti toisin.
– Olen hieman vihainen siitä päätöksestä. Kunnioitan lakia. Mutta se päätös oli väärä, Adnan sanoo korostuneen rauhallisesti."
https://yle.fi/uutiset/3-10066477

Marjatta Marttila

On todella säälittävää puolustella lainsäädäntösihteeriä ja hänen "veretöntä vallankumoustaan." Tulevaisuutta ajatellen tietoisesti lakia rikkova, ei ole minkään arvoinen muka yhteiskunnan eheyttäjänä. Miten voi olla mahdollista, että ko maahan tehdään lomamatkoja sukulaisten luo, eikä heitä pelota??? Väärin perustein oleskelu on maa mikä tahansa ei saa olla hyväksyttävää. Laillisin matkustusasiakirjoin on saanut siirtyä maasta toiseen jo vuodesta kivi ja kirves. Miksi on varaa maksaa triplahinta vuotavassa veneessä matkustamisesta, kun samalla rahalla voi tulla MYÖS laillisesti???

Ingmar Forne

Kyllä tässä kommentaattorien paljoudessa on ihmeen paljon sellaisia jotka pelkäävät toisia ihmisiä. Eikä pelkästään toisia ulkomaalaisia vaan myös toisia suomalaisa. Mahatma Gandi on sanonut että vihollinen on pelko. Me luulemme että se on viha, mutta se on pelko.

Raimo Koskelo

Mielenkiintoista, että lakimies aktiivisesti vahinkoa, häiriötä aiheuttamalla ja muita samaan rikkomukseen yllyttämällä vastustaa sellaisen oikeusjärjestelmän,jonka rakentamiseen on osallistunut demokraattisessa poliittisessa järjestelmässä, toimintaa. Eikö tässä olisi perusteita ottaa lakimiehenoikeudet pois. Peruste tuntuisi vakavammalta, kuin vaikka alkoholismi. Olisko nyt töitä asianajajaliitolle. Olishan se vaikkapa Finnairin toiminnalle melkoista, jos lentokapteenit kietäytyisivät tekemästä työtään, kun joku anarkistisesti toimiva henkilö koneessa jotain esittää.

Risto Nikander

Olisiko tämä "pakolainen" pitänyt pitää maassa ja maksaa siitä 130 kertaisesti sen, mitä lapsi taio nainen maksaa pakolaiselireillä. Suhteellisuudentajua ja moraalin tajua pitäisi olla vihervassureillakin. Eikä muslimaista ihmiset lopu, ellei nuorista teineistä vanhuksiin kuuluvan ikäluokan nuoret miehet tule Eurooppaan.

nuoren ikäluokan miehet kaikki tule Eurooppaan

Päivi Suikkanen

Minä en oikeasti usko, että nämä *aktivistit* oikeasti ovat kiinnostuneista lainkaan näistä ihmishengistä. He haluavat vaan saada itseänsä julkisuuteen. Niin kuin tässäkin! Kaikki piti saada kameralle, jotta voi sitten levitellä tekoaan omalla aikajanallaan ja joka paikkaan. He yrittävät pönkittää vaan omaa egoaan, ja luoda itselle *hyvä tyyppi, maailmanparantaja*-imagoa!!! ...Jos aidosti auttaa ihmisiä, ja noudattaa siinä lakia, niin miksi pitäisi tehdä asiasra numeroa...Pelkkää oman egon ympärillä pyörimistä. Laittomuudesta kuulu saada tuomio, ja toivottavasti se on sellainen, että tuntuu.

Virpi Kauko

Pennasen toiminta saattoi olla lentoliikenteen häirintää, jona poliisi asiaa tutkii. Hän saanee sakkorangaistuksen, mutta onhan nyt tolkutonta väittää, että hän olisi jotenkin vaarantanut lentoturvallisuutta.

"Kyllä meidän pitää voida luottaa Suomen viranomaisiin", kirjoitti joku tuolla ylempänä. Niinhän meidän pitäisi voida, mutta kun juuri tämän nykyisen hallituksen aikana ei enää oikein voi. Kannattaa lukea tämä Finnwatchin kirjoitus:
https://finnwatch.org/fi/blogi/563-illaksi-kuolemaan

"Finnair perustelee pakkopalautuksia sillä, että se luottaa viranomaisten päätöksiin.

Yhtiö ei kuitenkaan voi vapauttaa itseään vastuusta näin yksinkertaisesti. YK:n ihmisoikeuksia ja yritystoimintaa koskevat ohjaavat periaatteet toteavat, että yrityksillä on velvollisuus kunnioittaa ihmisoikeuksia. Tämä velvoite koskee yrityksiä myös niissä tilanteissa, joissa valtio rikkoo omaa ihmisoikeuksia koskevaa suojeluvelvoitettaan."

Markus Räsänen

Palauttakaa kaikki islaminuskoiset elintasosiirtolaiset ja onnenonkijat. Vainotuille kristitylle annettakoon turvapaikka. Aikamme suurin ihmisoikeusrikkomus on pienokaisten surmaaminen abortissa, mutta nämä jumalattomat vihreät ovat sokeita sille.

Markus Räsänen

Palauttakaa islaminuskoiset elintaso siirtolaiset ja onnenonkijat. Vainotuille kristityille todellakin annettakoon turvapaikka. Aikamme suurin ihmisoikeusrikkomus on pienokaisten surmaaminen abortissa, mutta nämä jumalattomat ja sokeat vihreät kieltävät tosiasiat.

Markku Savikivi

Jep, vihreät ovat järjestäneet koko keissin pakkopalautuksineen, koska eivät ole uskoneet järkipuheita aikanaan.

Vihreistö suosii myös rasisteja ja fasisteja maamme rajoilla. Mitään testejä tulijoiden asenteista ei rajoilla tehdä. Jos joku rasisti tai fasisti tuleekin rajalla toisiin aatoksiin ja meinaa tehdä oharit, niin vihreitä löytyy kyllä kiskomaan heitä vaikka lievää väkivaltaa käyttäen rajan yli.

Marina Äimä

Aika vastenmielinen show. Juristina hyvin tietää, ja olisi syytä kunnioittaa lento- ja vesiliikenteessä voimassa olevaa normia kapteenin määräyksenantovallasta ja velvollisuudesta valvoa liikenteen asianmukaista ja turvallista kulkua. Lainsäädäntösihteeri voisi toteuttaa tehtäväänsä toimimalla tehokkaasti eduskunnassa hänelle uskotussa tehtävässä.