Maanantai 20.5.2019

Poliisi: ”Lentomatkustajan häiriökäytös voi tulla hyvinkin kalliiksi”

Luotu: 
31.7.2018 17:42
  • Poliisin mukaan kansainvälisillä lennoilla rangaistus ei välttämättä määräydy Suomen lainsäädännön mukaan, vaan monissa muissa maissa rangaistuskäytäntö voi olla huomattavasti kovempi kuin Suomessa. Arkistokuva.
|

Itä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo käynnistäneensä esitutkinnan aikaisemmin tiistaina sattuneesta tapauksesta, jossa vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin Finnairin koneesta.

–Poliisi poisti lentoa häirinneen henkilön reittilennolta. Poliisi oli saanut tehtävän, jonka mukaan henkilö oli ilmoittanut estävänsä koneen lähdön. Poliisipartion ollessa tehtävällä ja neuvoteltuaan koneen kapteenin kanssa, henkilö poistettiin koneesta kapteenin pyynnöstä, tutkinnanjohtaja Leif Malmberg kertoo tiedotteessa.

Hänen mukaansa poliisi on alustavissa selvityksissä saanut haltuunsa lisäselvitystä, jonka perusteella asiassa on käynnistetty esitutkinta.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos muistuttaa, että kaikkien lentomatkustajien on hyvä tiedostaa, että lentokoneessa on omat tiukemmat järjestyssääntönsä kuin muissa joukkoliikennevälineissä. 

–Ilmailulain mukaan matkustajan on noudatettava lennon miehistön antamia ohjeita ja määräyksiä, jotka liittyvät lennon turvallisuuteen ja järjestykseen. Lentomatkustajan häiriökäytös tai mikä tahansa miehistön ohjeiden noudattamatta jättäminen voidaan tulkita häiriköinniksi ja se voi tulla hyvinkin kalliiksi, jos esimerkiksi lento myöhästyy, poliisi korostaa.

Itä-Uudemaan poliisi huomauttaa myös, että kansainvälisillä lennoilla rangaistus ei välttämättä määräydy Suomen lainsäädännön mukaan, vaan monissa muissa maissa rangaistuskäytäntö voi olla huomattavasti kovempi kuin Suomessa.

Pennasen mukaan hänet poistettiin, koska lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

–Useampi poliisi vei minut koneesta ja maija kuljetti pois. Tämä, koska kapteeni ei suostunut pyyntööni olla nousemasta ilmaan palautettavan kanssa. Palautettava oli takarivissä useamman poliisin todella tiukasti pitelemänä ja vaikersi, pää painettuna penkin alle. Useampi ihminen kyseli tilanteesta ja joku huusi minua lopettamaan, koska hänellä on jatkolento. Lentokapteeni ei suostunut pyyntööni vaan kutsui poliisit viemään minut pois, koska en totellut henkilökunnan ohjeita istua, hän kertoi Facebookissa.

Finnair on korostanut tekevänsä yhteistyötä viranomaisten kanssa.

–Henkilökuntamme tehtävänä on huolehtia lentojen turvallisesta sujumisesta. Kapteeni tekee tilannearvion ja tekee päätöksen sen mukaisesti, aina tapauskohtaisesti, Finnairin sosiaalisen median tuottaja Manti Väätäinen-Pereira kommentoi Twitterissä.

Lue lisää: Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Jaa artikkeli:

Kommentit

Anita Nissinen

Ehdottomasti sangtiot häiriköinnistä..Palautettava oli varmasti saanut siihen palautukseensa oikeuden päätöksen ja oikeuden päätöksen vastustamisesta kuuluu saada rangaistus ja semmoinen että tuntuu ja ehkä niskuroiva haluaa istua seuraavan kerrankoneessa kun käskytetään istumaan..

Matti Henttunen

"ltä-Uudenmaan poliisilaitos kertoo käynnistäneensä esitutkinnan aikaisemmin tiistaina sattuneesta tapauksesta, jossa vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin Finnairin koneesta..".
...
Oikein, että tällainen radikalisoituva poliittisen äärijärjestön aktivisti poistettiin lennolta ja hänet laitetaan vastuuseen tapahtuneesta.
On tärkeä että tällaiseen orastavaa häiriökayttäytymiseen ja laittomuuteen puututaan välittömästi ja näin luodaan raamit ja esimerkki siitä mikä on oikein ja mikä väärin.

Juha Uotinen

Rikollinen vihreiden äärijärjestö pitää poistaa puoluerekisteristä ja teon suorittaja vangittava terroristiepäiltynä poliisivankilaan tutkinnan ajaksi. Teko oli selvästi harkittu, koska kuvasi tapahtuman ja rehenteli teollaan.

Turha Vaiva

Jos Aino pääsee tempusta huomautuksella, kaikki vaan samoja temppuja toistamaan. Muistattehan, sääntöjen pitää olla samat kaikille. Siihen vedoten kaikki muutkin pääsevät pelkällä huomautuksella. Kunnes lakia muutetaan ja saadaan taas vähän lisää byrokratiaa...

Tom Snellman

Kysymyksessä on Vihreän Puolueen lainsäädäntösihteeri. Eli lainsäädönnon valmistelusta vastaava henkilö antaa muiden matkustajien ohjata hänen käytöstään. Kuunteleeko hän pieniä vihreitä miehiä lainsäädäntöön liittyvissä kysymyksissä? Emme voi tietää mikä häntä ja Vihreätä Puoluetta pyörittää. Puolueen lainsäädäntötyön läpivalaisu on ensi vaaleissa varmasti ajankohtaista.

Aeh Kiik

Jos lait on säädetty ihmisoikeuksia loukkaavaksi, voi nostaa itsensä niiden yläpuolelle .Koska laitkin on säätänyt ihminen, ne ei voi olla koskaan mitään ehdottomia. Vain Jumalalla on valta tehdä lakeja joita ei ihminen voi muuttaa. Tämä maailman kaikkeus on Jumalan luoma ja Hän omistaa tämän kaiken, ei ihminen voi nousta Jumalaa vastaan.
Jos lait on tehty Jumalan arvovaltaa kunnioittaen, on lailla aivan erilainen oikeus. Mutta Suomessa ei enää kunnioiteta Jumalaa missään, ja lait tehdään saatanan vaikutuksesta, jolloin niissä ei ole enää jäljellä mitään ihmisoikeutta, ja ne tehdään raha vallan suojelemiseksi, vailla oikeuden tajua.
Ihminen on peto ilman Jumalaa, ja näin ollen toinen ihminen voi lakeja säätäessään, laittaa petovirkavaltansa pistämään kuriin lain rikkojat väkivaltaisesti, Suomesta on tulossa diktaattori valtio, kansalaisiaan kohtaan hyvää vauhtia!
Suomi ja Suomen oikeuslaitos on poikennut kauaksi, tasavertaisesta oikeudenmukaisuudesta.

Jorma Liikko

Loistavasti onnistunut kansan tietoisuuteen tehty ulostulo, ja halvalla. Monikohan tiesi
tällaisesta "ainosta" pari viikkoa sitten?
Niin, ja tästä tosiaankin selviää edullisesti, kuten Benkku sanoi, hattu jo kiertää.

Rangaistukset pitäisi olla sen verran merkittävät ettei syyllinen jää sanktioitten jälkeen plussan puolelle!
Ikävä kyllä, lienee kymmen vuoden kuluttua rouva/neiti/henkilö (näistä vihreistä ei tiedä, mikä ei loukkaa) istua vihreitten ministeriaitiossa!