Torstai 23.5.2019

Lainsäädäntösihteerin toiminta lentokoneessa närkästyttää: ”Onko vihreät äärijärjestö?”

Luotu: 
31.7.2018 18:23
Päivitetty: 
31.7.2018 18:33
  • Kuva: Tiina Somerpuro
    Kuva
    Ovatko vihreät parlamentaariseen vaikuttamiseen ja oikeusvaltioperiaatteeseen sitoutunut puolue vai ulkoparlamentaarista toimintaa harjoittava ja laittomuuteen kannustava vastarintaliike ja äärijärjestö, Jussi Halla-aho kysyy.
|

Vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennasen toiminta ärsyttää monia Suomessa. Pennanen poistettiin aikaisemmin tiistaina Finnairin koneesta, kun lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

Muun muassa kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen ja perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ovat ottaneet kantaa tapaukseen.

–Vihreiden lainsäädäntösihteerin ei näköjään omasta mielestä kuitenkaan tarvitse noudattaa lakeja, Heinonen kommentoi Twitterissä.

 

 

Jussi Halla-aho puolestaan korostaa tiedotteessaan, että oikeusvaltiossa viranomaiset tulkitsevat ja panevat täytäntöön eduskunnan säätämiä lakeja. 

–On oikeusvaltion kannalta sietämätöntä, jos jotkin ryhmittymät nostavat itsensä lakien yläpuolelle ja katsovat oikeudekseen valita, mitä lakeja, viranomaispäätöksiä tai tuomioistuimen ratkaisuja ne kunnioittavat. Erityisen vaarallista on, jos vaikutusvaltaisessa asemassa olevat henkilöt syyllistyvät tällaisen mielivallan lietsomiseen, hän kommentoi.

Hän ihmettelee myös vihreiden puheenjohtajan Touko Aallon tukea Pennaselle. Aalto on kehunut Pennasta rohkeudesta.

–Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeudesta. Virallisen Suomen on herättävä, Aalto tviittasi.

 

 

Halla-aho reagoi tähän sanomalla, että viranomaisten ja eduskunnan puhemiehen pitäisi tutkia vihreiden toimintaa.

–Viranomaisten ja eduskunnan puhemiehen pitäisi vakavasti tutkia, ovatko vihreät parlamentaariseen vaikuttamiseen ja oikeusvaltioperiaatteeseen sitoutunut puolue vai ulkoparlamentaarista toimintaa harjoittava ja laittomuuteen kannustava vastarintaliike ja äärijärjestö, hän sanoo.

Kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman kommentoi Pennasen toimintaa ”hyytäväksi uhaksi”. Hän vertaa tapausta kristillisdemokraattien entisen puheenjohtajan, kansanedustaja Päivi Räsäsen viisi vuotta sitten kuohuttaneeseen puheenseen.

–Viisi vuotta sitten Päivi Räsänen piti puheen, jossa hän pohdiskeli eettistä dilemmaa henkilökohtaisen vakaumuksen ja voimassa olevan lainsäädännön välisissä ristiriitatilanteissa. Se oli ihan relevanttia moraalipohdintaa, mutta aiheutti valtavan kohun. Räsänen ei silti tietääkseni ole koskaan käytännön teoissaan asettanut itseään maallisen lain yläpuolelle, vaan on sitoutunut demokratian pelisääntöihin eikä ole pyrkinyt estämään itselleen vastenmielisen lainsäädännön täytäntöönpanoa. Sitä vastoin aidosti demokratia- ja oikeusvaltiovihamielistä yli-ihmisasennetta esiintyy ällistyttävän paljon ihan toisella suunnalla poliittista karttaa. Tällaiset asenteet ja toimintatavat ovat hyytävä uhka kaikille länsimaisille arvoille ja yhteiskunnille, Rydman kirjoittaa Facebookissa.

(Juttu jatkuu upotuksen alla.)

Aino Pennanen itse sanoo toivovansa, että useampi ihminen jatkossa nousisi ylös vastaavassa tilanteessa ja että useampi lentokapteeni ja -yhtiö vastaavissa tilanteissa valitsisi toisin. 

–Suomen palautuspolitiikka ei ole tällä hetkellä kestävällä pohjalla: kokeneet juristit ovat jo pitkään viestineet, että turvapaikkamenettelyssä on vakavia puutteita, oikeusapu on romutettu ja suojelun saamisen kynnystä nostettu, Suomi palauttaa ihmisiä esimerkiksi Afganistaniin johon ei ihmisoikeusjärjestöjen mukaan pitäisi lähtökohtaisesti lähettää ketään. Nämä ovat niitä aikamme isoja ihmisoikeuskysymyksiä, joita koen että minulla on velvollisuus nostaa, sillä ketään ei pidä lähettää hengenvaaraan.

Halla-ahon mukaan taas yksi keskeinen ongelma suomalaisessa ja eurooppalaisessa turvapaikkajärjestelmässä on se, että edes kielteisen päätöksen saaneita henkilöitä ei saada tehokkaasti poistettua maasta. 

–Syitä tähän on useita, ja tämä tosiseikka ruokkii turvapaikkajärjestelmän hyväksikäyttöä. Tämä puolestaan syö koko järjestelmän uskottavuutta kansalaisten silmissä.

Ruotsissa opiskelija Elin Ersson on onnistunut estämään yhden turvapaikanhakijan palautuksen Ruotsista Afganistaniin.

Guardianin mukaan Ersson osti maanantaina lipun Göteborgista Turkkiin menevälle lennolle, koska oli aiemmin saanut selville, että koneessa olisi nuori afganistanilainen turvapaikanhakija, jonka viranomaiset olivat määränneet palautettavaksi lähtömaahansa

Lehtitietojen mukaan kyseinen turvapaikanhakija ei kuitenkaan ollutkaan lennolla, mutta siellä oli toinen afganistanilaismies, jota oltiin niin ikään palauttamassa. Erssonin protestin seurauksena turvapaikanhakija poistettiin koneesta. Erssonkuvasi tapauksen reaaliajassa Facebookiin. Myös Aino Pennanen julkaisi tiistain tapahtumista videon Facebookissa.

Itä-Uudenmaan poliisi on aloittanut esitutkinnan tiistain tapahtumista.

Lue myös: 

Poliisi: ”Lentomatkustajan häiriökäytös voi tulla hyvinkin kalliiksi”

Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juhani Kleemola

Tunnen itseni vanhaksi. Olen sitä ikäpolvea, jotka noudattavat lakia - tuntuivat ne lait kuinka typeriltä. Kyllä: ruotsinlaivoilta tuotiin kuusi pulloa vahvaa olutta. Ei seitsemän pulloa olutta.

Nyt meille on noussut vallan syrjään kiinni näitä max. nelikymppisiä, jotka katsovat minäkeskeisesti oikeudekseen valita, mitä lakeja itse ja muiden tulee noudattaa. Mikä huolestuttavinta, tämäkin naisoletettu on eduskuntapuolueessa korkeassa asemassa ja juristi. Lisäksi puolueen puheenjohtaja onnitteli mahdollisen rikoksen tehnyttä henkilöä.

Sen ymmärtäisi, jos tekojen takana olisi lapselliset teinit, mutta aikuiset ihmiset.

Mikko Räsänen

Kyllä. Asian tekee erikoiseksi myös se, että samainen äärijärjestö toimii eduskunnassa lakeja säätämässä, pyrkii hallitukseen ja jopa pääministeripuolueeksi - ja siinä samassa se osoittaa puheenjohtajansa sanoin, että he piut paut välittävät laeista tai viranomaisista. Ihan aikuisten oikeasti: mitä urpoja tuonne vihreiden joukkoon on pesiytynyt?

Mikko Toivonen

Teko oli kyllä erittäin laiton. Toisaalta minäkin pidän koko vihreää puoluetta kulttina ja annan sille sen mukaisen arvon ja odotukset.
Usein olen ajatellut että "linna" olisi paras paikka heidän aikaansaamien tempausten jäljiltä.
Lainsäädäntösihteerin hommat ihan muistuttavat erään naispastorin maastapoistoprotesteista

Harri Tapani

Oikeasti suuri osa ns. ihmisoikeusjärjestöistä on lännen rahoittamia, USA pyörittää niistä isoa osaa, niiden avulla levitetään ihmioikeuksien varjolla monenlaisia muitakin asioita ja ideologioita (propagandaa unohtamatta) jotka ovat varsin kaukana perinteisistä vasemmistolaisista arvoista, joku osa vasemmistosta on toki mennyt tuohon Yhdysvalloista jo pitkään ohjattuun (mm. open border, rajat auki) vedätykseen mukaan. Aiemmin nimenomaan vasemmisto vastusti jo työpaikkojensakin ja palkkojensa takia laajempaa maahanmuuttoa. Oikeisto sen sijaan on halunnut tännekin päinvastaisista syistä paljon ulkomaista työvoimaa, sama Euroopassa ja Yhdysvalloissa..

Reino Toivanen

Käsittämätön ja laiton teko.

Mistä he saavat päähänsä, että "varmaan kuolemaan"? Berliiniin? Hakekoon sieltä turvapaikkaa, niinkuin varmaan tekeekinn.

Ihmettelen suuresti, mikä meitä odottaa, jos Vihreät menevät hallitukseen?

Mark Andersson

Jos heität ihmisen pakkaseen vastoin tämän tahtoa, jo se on rikos vaikkei vammaa tai kuolemaa aiheuttaisikaan, saati sitten kun aiheuttaa.

Mutta isompi rikoshan se on seisominen lentokoneen käytävällä näköjään.

Erikoista on se, että pikkurikkeet tai joidenkin mukavuuteen kajoaminen katsotaan näin paljon vaarallisemmiksi kuin varsinaiset rikokset.

Juhani Kleemola

Ei pidä paikkaansa. Voit heittää kodistasi ulos sinne laittomasti tunkeutuneen vieraan koska tahansa. Laillisesti kodissasi olevalle et näin voi tehdä.

Tämä palautettava henkilö oli LAITTOMASTI maassa. Siksi palauttaminen oli lain edellyttämä. Et kai tue laittomuuksia?

Harri Tapani

"Jos heität ihmisen pakkaseen vastoin tämän tahtoa, jo se on rikos vaikkei vammaa tai kuolemaa aiheuttaisikaan, saati sitten kun aiheuttaa."

Eiköhän Suomessa joka talvi muutamia asuunottomia kuole pakkaseen sen suurmpia kohuja aiheuttamatta, tuskin mikään puolue on reagoinut oikein mitenkään asiaan hyvin harva edes ajattelee asiaa saati että olisivat huolissaan..

Tuomo Niemelä

Onneksi Suomi ei ole muuttunut Ruotsiksi. En tiedä ketä erityisesti kiittäisin siitä, joten kiitetään kaikki itseämme ja taputetaan itseämme selkään.

Kuitenkin Jussi Halla-aholle ja Olli Immoselle täytyy antaa tunnustus rohkeimpina ihmisinä puolustamassa tervettä järkeä tässä maassa (Vai oliko se Immosen mummo?)

Ikävä kyllä moraalisesti ennen niin ryhdikäs Kokoomus on muuttunut selkärangattomien opportunistien puolueeksi. Raha ratkaisee, eivätkä Orpo ja Mykkänen ole tästä nykysäännöstä poikkeus.

Mikko Räsänen

Vihervasemmiston kannattajakunta on juuri sitä samaa mitä Lenin aikoinaan kutsui hyödyllisiksi idiooteiksi. Pätemisen kiimassa olevia innokkaita henkilöitä, jotka ovat helposti johdateltavissa typeriin, mutta vallanhaluisten kannalta tarkoituksenmukaisiin tekoihin.

Heikki Jokinen

Kyseessä oli väkivallaton protesti, joka suoritettiin seisomalla. Haluavatko nämä poliittisten irtopisteiden kerääjät, että tuollainen toiminta kielletään Suomessa. Jos kansalaisilta kielletään protestointimahdollisuus siirrytään askel kohti poliisivaltiota. Olisipa rohkeita seisojia ollut riittävän monta silloin, kun suomalaisia karkotettiin Siperiaan. Tai silloin, kun Lapuanliike muilutti ihmisiä. Tai silloin, kun juutalaisia kerättiin Saksan kaupungeista junanvaunuihin. Laitonta toimintaahan se olisi ollut, mutta samalla vastaansanomattoman oikeaa. Harvoin häpeän suomalaisuuttani, mutta tänään juttuun liittyviä kommentteja lukiessani on kyllä hävettänyt. Mikä surkea inhimillisyyden takapajula tästä maasta on tulossa. Totta kai tiedostan, että Pennaseen kohdistuneeseen ylimitoitettuun hyökyyn on syynä pelko. Koulutettu, määrätietoinen ja rohkea nainen toimii eettisten normiensa mukaan. Koska hän on fiksu, hän tekee sen rauhallisen väkivallattomasti ja on valmis kohtaamaan protestinsa seuraukset. Nyt keski-ikäisten pelokkaiden miesten kuoro ulvoo ja toivoo hänelle vaikka minkälaisia rangaistuksia. Pateettista.

Matti Auer

Juuri näin. Se on kuitenkin faktaa, että maailma kehittyy vain ja ainoastaan jos joku uskaltaa kyseenalaistaa vallitsevia lakeja ja jopa rikkoa niitä.

On olemassa konservatiiveja (vanhan lain kannattajia) ja liberaaleja demokraatteja (uudistajia ja vanhoillisten lakien vastustajia), Pennanen näemmä kuuluu jälkimmäisiin. Siitä hattua hänelle.

Tuomo Niemelä

Että pitikö niiden liimanhaistelijoiden, jotka V. Niinistö ja Toivainen rekrytoivat taannoin estämään hälytyslähtöjä Pasilan poliisiasemalta, pitikö heidän saada "suorittaa" protestiaan seisomalla autojen tiellä? Ei. Pamppu olisi silloin ollut ainoa oikea ratkaisu.

Vertaus juutalaisten kansanmurhaan on älytön. Suomen oikeusjärjestelmä on todennut, että näillä ihmisillä ei ole vaaraa palata kotiseudulleen, eli heillä ei turvapaikkaturisteina ole oikeutta jäädä Suomeen. Interreilaajien toivoma ilmainen ylöspito ja ilmainen paluulento toteutui ja se saa todellakin riittää.

Loppupisteen viilauksena sanottakoon, että pateettinen tarkoittaa suomen kielessä edelleen mahtipontista, eikä säälittävää. Vihreiden sivistyksen ja oppimiskyvyn tuntien tämä valistus tosin oli helmiä sioille. Mikään ei muutu, sillä syntymähölmöä ei voi opettaa viisaaksi.

Heikki Jokinen

Siis liimanhaistelijat ja interreilaajat... No, huonon keskustelun ja kommentoinnin kyllä tunnistaa helposti. Loppupisteestä olet kyllä oikeassa, kommenttina olisi pitänyt olla surkean pateettista. Se kuvaa aika hyvin näitä kirjoitelmia, joissa puhistaan ja kiihkoillaan ja vaaditaan rangaistuksia.

Tuomo Niemelä
Vastaus kommenttiin #35

No interreilaajia siinä mielessä kuin suomalainenkin nuori mies olisi matkatessaan Phuketiin tai Pattayalle. Ero on siinä että toivorikkaat Thaimaan matkaajat joutuvat perillä itse maksamaan oleskelunsa, eikä se paluulentokaan ole ilmainen. Sehän tässä häiritsee. Miksi (muiden) veronmaksajien pitää maksaa toisten romanssit? Tulipa niistä haaveista totta tai ei. Usein ne päätyvät molemminpuoliseen pettymykseen ja sitten kaivataankin poliisia pakeille.

Mikko Räsänen

Kerropa Heikki miten sinä sivullisena voit tietää kunkin karkotuksen tai vankeustuomion taustalla olevat perusteet? Olisiko sinusta oikein se, että ihan jokainen tavalla tai toisella annettu tuomio kyseenalaistetaan seisoskelemassa ratikassa tai lentokoneessa tai milloin missäkin? Mihin vedät sen rajan mikä on hyväksyttävää seisoskelua ja mikä ei? Mennäänkö oikein porukalla seisomaan jokaisen vankilan eteen ja julistamaan, että tämä vanki ei halua mennä vankilaan, kun sitä "ahistaa".

Heikki Jokinen

Kuule Mikko, minä peräänkuulutan oikeutta protestointiin. Suomen lainsäädäntö palautusasioissa on tiukentunut sille tasolle, että ylilyöntejä sattuu ja on sattunut. Ihmisiä on palautettu oloihin, joissa heidän terveytensä ja henkensä on vaarassa. Tuollaista toimintaa vastaan voi protestoida. Protestointi oli väkivallatonta ja protestoija kärsii tekonsa seuraamukset. Migri ei tiedota palautuksista mitenkään, joka voikin olla järkevä taktiikka turvallisuussyistä, mutta tässä tapauksessa kansalainen osui keskelle karkoitustilannetta ja päätti nousta seisomaan.

Juhani Kleemola
Vastaus kommenttiin #46

Lentokoneessa protestointi on laitonta. Piste.
Laitonta protestointia teki juristi, eduskuntapuolueen lainsäädäntösihteeri. Piste.
Lainsäädäntösihteerin esimies, puolueen puheenjohtaja, työkseen lakia säätävä mies kyseenalaisti virkamiesten työn ja vertasi näitä natseihin. Piste.

Vihreät toimivat kuin fasistinen Lapuan Liike. Kun laki ja virkamiesten toiminta ei miellytä, asetutaan näiden yläpuolelle ja otetaan laki omiin käsiin. Uskomatonta.

Satu Rintala

Rohkea vai ehkä vaan itsekäs?? Aiheuttaa harmia sadoille matkustajille, rikkoo lakia ja jättää perheensä koneeseen, kun "pitää saada itseään toteuttaa". Toukokin pitäisi laittaa lentokieltoon, koska fanittaa moista toimintaa.

Pekka Karhunsuo

Rinnastaako tämä Jokinen todellakin Suomeen vailla perusteita tulleiden maastapoistamisen Suomen poliisin toimesta turvallisena pidettävään lähtömaahan Kolmannen Valtakunnan natsihallinnon suorittamiin juutalaisten kuljetuksiin tuhoamisleireille ?? Vihreän puolueen toimintaa olisi syytä tutkia tarkemmin - miten paljon siellä suositaan laitonta toimintaa muutenkin kuin julkisissa kannanotoissa?

Marko Kyllönen

normi vihreä, mitään taustatietoa ei ole karkoitettavasta, mutta itseään pitää saada julkisuuteen keinolla millä hyvänsä, siinä on omat lapset ja perhe toissijaisia.
Ehkä sen Pennasen kannattaisi muuttaa irakiin tai afganistaniin, voisi olla perheelle parempi?

Samy Arling

Verovaroista maksettu puoluetuki ja avustukset tulisi mielestäni lopettaa heti ja periä takaisin takautuvasti korkoineen viimeiseltä vuodelta.Veronmaksajien ei kuulu rahoittaa toimintaa joka kohdistuu veronmaksajien etua vastaan.

Petri Hämäläinen

Vihreät = taistolainen militantti ääriliike.

70-luvulla kyltissä luki “maailmanrauha” ja “ei imperialismille. Kuvassa oli kyyhkynen.

2010-luvulla kyltissä lukee “suvaitsevaisuus” ja “ei fasisteille”. Kuvassa on sateenkaari.

Jälkikäteen voidaan historiankirjoituksessa punnita kuka loppujen lopuksi olikaan rauhan tai suvaitsevuuden asialla (70-luvun kommaritko?). Ja missä oikeasti asui imperialismi ja fasismi.

Kaarlo Kunnari

Ainahan se on tiedetty, että Vihreät ovat äärijärjestö. Järjestö, jota ei kiinnosta yhteiskunnan toiminta, koska joku rahvaasta kuitenkin sen tarpeellisen tekee ja vihreä eliitti voi vapaasti nauttia tuloksista. Vapaamatkustajiksi kun on oikein opiskeltu ja elliittiperheen lapsena jo opittu. Töiden tekeminen kuuluu alemmalle yhteiskuntaluokalle, jota voi aina sitten moittia väärin tekemisestä.