Keskiviikko 26.6.2019

Tampereella kolme raiskausta - näitkö sinä jotain?

Luotu: 
2.6.2008 11:38

Tampereen poliisi kaipaa lisätietoja kolmesta viikonloppuna tapahtuneesta raiskauksesta. Yksi raiskauksista sattui yksityisasunnossa Takon tehtaan läheisyydessä, toinen sattui Tesomassa ja kolmas Ristikadulla.

Yksityisasunnossa tapahtuneessa raiskaustapauksessa nuori, vielä alaikäinen tyttö oli yön aikana ajautunut tummaihoisen ja murtaen suomea puhuneen noin 30-40 vuotiaan miehen seuraan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Uhrilla ei ole selkää kuvaa yön tapahtumista, mutta aamulla herättyään yksityisasunnosta Takon tehtaan läheisyydestä hän on havainnut tulleensa raiskatuksi ja paennut asunnosta.

Toinen teko tehtiin yleisellä paikalla Tesomalla suurin piirtein Tesoman Valtatie 36:n kohdalla nurmialueella sunnuntaina kelo 16.00 aikoihin. Tekoon syylliseksi epäilty on noin 50-vuotias, olemukseltaan siisti ja lyhythiuksinen. Hänellä on ollut yllään punainen T-paita ja tummat shortsit ja mukana tumma pyöräilykypärä.

Asianomistajan kertoman mukaan teko tapahtui lähellä tietä, joten on mahdollista, että ohikulkijat ovat nähneet tapauksen. Silminnäkijöitä pyydetään ilmoittamaan tietonsa poliisille.

Kolmas raiskaus tapahtui Ristikadulla porraskäytävässä sunnuntaina juuri ennen puoltayötä. Asianomistaja oli poistunut Alanya-pubista kun hänen huomionsa oli kiinnittynyt noin 180-190 cm pitkään mieheen, joka seurasi häntä. Mies pääsi porrashuoneeseen ja teräaseella uhaten pakotti uhrin seksuaaliseen kanssakäymiseen.

Teko keskeytyi tekijän tultua häirityksi. Syylliseksi epäilty oli pukeutunut tummiin farmarihousuihin ja tumaan T-paitaan. Hänellä oli tummat, siiliksi leikatut hiukset sekä parransänki. Miehen pako on saattanut herättää yleisön mielenkiinnon ja poliisi pyytää myös tämän rikoksen osalta mahdollisia silminnäkijöitä ilmoittautumaan.

Yleisö voi ilmoittaa rikoksiin liittyvät tiedot poliisin päivystykseen (07 1874 5800) taikka seuraaville henkilöille: Ensimmäisen kahden rikoksen osalta tutkintaa johtaa komisario Jari Kinnunen, puhelinnumero 050 456 1411. Kolmannen raiskauksen tutkinnanjohtajana on rikoskomisario Hannu Kallioniemi, puhelinnumero 07 1874 5506.

Paikat: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Hietsuarska

Eihän maahanmuuttajat nyt ketään raiskaa, tuossakin tapauksessa naisen isältään saamat perirasistiset asenteet vain pulpahtivat pintaan aktin jälkeen. Juuri tuollaiset rassistiset asenteet ja uutisointikin on kitkettävä pois tiedotusvälineistä, näinhän vaatii tämänpäivän Helsingin Sanomissa vallan tohtorisnaiskolmikko.

Kun maahanmuuttajista kertovat ikävät asiat saadaan lakaistua maton alle, on Suomi paljon parempi maa asua ja toteuttaa toiseuden palvontaa.

Mitä me tekisimme sananvapaudella kun meillä on kohta Monikulttuurisuus kaikkinen ihanine ilmentysmuotoineen?

Gagarin

"Uhrilla ei ole selkää kuvaa yön tapahtumista, mutta aamulla herättyään yksityisasunnosta Takon tehtaan läheisyydestä hän on havainnut tulleensa raiskatuksi ja paennut asunnosta."

Raiskauksen tunnusmerkit täyttyvät seksuaalisessa kanssakäymisessa, jos käytetään väkivaltaa tai uhataan väkivallalla. Jos tyttö on vasta aamulla havainnut tulleensa raiskatuksi voi hyvällä syyllä kysyä minkälaista väkivaltaa tai väkivallan uhkaa hän aamulla on havainnut häneen käytetyn yön aikana? Onhan sellainenkin havainto mahdollinen, mutta esimerkiksi mustelmat voisivat syntyä kaatuilemisesta, j.n.e. Toisin sanoen vaikka tekijä saataisiin kiinni, olisi hänellä aika vankka puolustusasema. Ja alaikäisenkin kohdalla tilanne ei vielä olisi raskauttava, jos tyttö on ollut 16 vuotta täyttänyt.

Kebuttaja

Raiskaukseen ei välttämättä tarvitse käyttää henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa:
RL 20 1§ Raiskauksesta tuomitaan myös se, joka saatettuaan toisen tiedottomaksi taikka pelkotilaan tai muuhun sellaiseen tilaan, jossa hän on kykenemätön puolustamaan itseään, käyttämällä puolustuskyvyttömyyttä hyväkseen on sukupuoliyhteydessä hänen kanssaan.

Sammuneen kanssa harrastettu sukupuoliyhdyntä voidaan myös raiskauksen sijaan tulkita seksuaaliseksi hyväksikäytöksi,tämä riippuu tapauksen kokonaisarviosta.

vokaalisarja

"- - kokonaisväestöstä niitä on vain pari promillea?"

Tarkoitit kai prosentteja.

Nyky-Suomessa olisi minusta aiheellista mainita tekijän etninen ryhmä joka raiskauksen/pahoinpitelyn yhteydessä, jos se vain on tiedossa. Jos nuo kaksi muuta tekijää ovat valkoihoisia suomalaisia, sekin pitäisi erikseen mainita; muuten voi ilkeille mielille tulla epäilys siitä, että maahanmuuttajarikollisia suojellaan taas "suvaitsevaisuuden" nimissä.

Jos tekijän etninen ryhmä ilmoitettaisiin säännönmukaisesti, heidät olisi helpompi saada kiinni. Ihmiset saisivat myös realistisemman kuvan tekijöistä näiden raiskaus-, ryöstö- ja pahoinpitelyaaltojen takana ja osaisivat varoa riskiryhmiä.

Ennakkoluulot sinänsä eivät ole pahasta, vaan todellisuuteen pohjautumattomat ennakkoluulot.

Tiedämme, että esimerkiksi nuoret miehet ajavat vaarallisemmin kuin varttuneemmat ja tytöt, ja että miehet tekevät yleisesti enemmän rikoksia kuin naiset. Samalla tavalla pitäisi uskaltaa sanoa, että neekerit tekevät hälyttävän paljon raiskauksia. Ongelmat voidaan ratkaista vasta, kun tunnustetaan tosiasiat.

Koira

"Jos nuo kaksi muuta tekijää ovat valkoihoisia suomalaisia, sekin pitäisi erikseen mainita; "

Helsingin Sanomissa kerran mainittiin, ja palstalla alkoi älämölö, että miksi piti mainita, kun ulkomaalaisten tapauksissakaan ei mainita jne jne.

muuan

Toistaiseksi valkoihoinen suomalaisuus on sen valta-aseman vuoksi oletusarvo, mutta koska epäilykset näkyvät helposti suuntautuvan toisille tahoille, niin realismin nimissä olisi syytä aina antaa ihonväri ja etninen tausta sekä kansalaisuus tiedoksi. Mitäs se haittaisi?

tapio_o_neva

Olisi tärkeää tietää, raiskaavatko pohjalaiset, savolaiset vai karjalaiset Hämeessä. Murteen paljastaessa raiskaajat, voisi kyseisiä heimolaisia hieman varoa esimerkiksi työpaikoilla.

Tammelbacka

Koira,

Hesari on eri asia, koska se mainitsee asian VAIN silloin, kun tekijä on suomalainen. Ulkomaalaisista tekijöistä se ei pihahdakaan.

Reiluinta olisi mainita tekijän alkuperä kaikissa tapauksissa, niin mitään turhaa spekulointia ei syntyisi. Erityisen tarpeen tämä on tietysti silloin, jos se edistää rikoksen ratkeamista.

handemar

Minusta ei ole mitään rasismia jos kerrotaan mahd. syyllisen ihonväri, tausta.

Minusta avoimella tiedotuksella ihmisen osaavat varautua ja parhaimillaan säästyvät raiskaukselta tms.

Esimerkki: Kerrotaan että Tampereella eräs tummaihoinen mies vaanii pusikoissa ja raiskaa naisia. Jos kerrotaan että on vain pusikko-raiskari ihmiset eivät osaa varauta vaan seuraksena voi olla se että taas yksi viaton uhri raiskataan.

Minusta ei ole rasismia kertoa mahd. syyllisen tuntomerkit: vaatetus, ihonväri, murre jne.

Rikollisia ei saa koskaan hyysätä oli ne Suomesta tai ei!

EdisPearl

Mutta varovaisuus on valttia.

Jos lähdet ko. henkilön kämppään, niin luulisi olevan päivänselvää, kuinka ilta tulee jatkumaan.

Ei, en halua syyttää naisia tai puolustella raiskausta.

Olin itsekin nuorena sen verran hyvännäköinen tsubu, että monesti taisi olla hieman vastaavia tilanteita.

Tein aina kerralla selväksi, mikä on homman nimi. Ja se tepsi.

Kerran kotiin kävellessäni huomasin jonkun seuraavan itseäni.

Käännyin yhtäkkiä kannoillani sitä tyyppiä päin ja huusin, että älä ju...auta seuraa mua.

Ja se tehosi, tyyppi suuntasi muualle.

Koska näitä raiskaajaurpoja on ja tulee kai aina olemaan, niin naisten pitää vaan yrittää karttaa tilanteita, joissa näin voi käydä.

Onhan se ihan väärin, mutta ei asialle muutakaan voi.

-EP-

tapio_o_neva

"Jos lähdet ko. henkilön kämppään, niin luulisi olevan päivänselvää, kuinka ilta tulee jatkumaan."

Kun lähdet jonkun emännän asunnolle, riippuu emännästä, miten ilta jatkuu. Viestimies T. T. P. lähti ja sai lämmintä kahvia ja kuivaa pullaa.

Jotenkin on niin, ettei enää osata käytöstapoja, vaan edelleen oletetaan, että kaikki on biologisesti ohjelmoitua kuin kyseessä olisi Conan Barbaari.

Yhden kerran suomalaiset majoittivat 14-16 -vuotiaita tyttöjä asuntolassa sänkyihinsä, koska nämä olivat olleet jossain konsertissa kymmenien kilometrien päässä kotoa eikä illalla enää linja-autot kulkeneet. Asiasta soitettiin ilmeisen huolestuneille vanhemmille jo illalla, että yöpaikka on eikä huolta.

Asuntolan keittiössä puolestaan pätevöitymiskursseilla olleet vanhat tohtorit totesivat seuraavana suomalaisten teenkeittäjien lähdettyä länsimaisista hienouksista, että "Eto nazyvaetsja gruppovom seksom".

Tämä vapaan tahdon vähättelyn ja biososiologinen tai etolologian korostaminen on tyypillistä elämys- ja kohuyhteiskunnalle, jossa muodollinen tapakulttuuri on löyhtynyt.

Tuula Hölttä

Tuohon vain maahanmuuttajia käsittelevään juttuun olisi hyvä lisätä ”kotimaisuusastetta” esim. sen verran, että ”naisiin kohdistuvan perheväkivaltarikoksen määrä on Suomessa 2,5 kertaa suurempi kuin Euroopan unionin keskiarvo”, ja että ”Perheväkivalta aiheuttaa kunnille ja valtiolle suoria kustannuksia vuosittain noin 50 miljoonaa euroa.”

Liike

Tekeekö mielestäsi tilastoidun, eli viranomaisille ilmoitetun vain naisiin kohdistuneen perheväkivallan suhteellinen suuruus EU:n keskiarvoon verrattuna ulkomaalaisten suorittamat raiskaukset hyväksyttävämmiksi?

Luin kyllä, että juristin taidolla muotoilit sanomasi niin ympäripyöreäksi, ettei sinua voi kukaan syyttää mistään. Minä en syytäkään.

Silti haluaisin lukea mielipiteesi siitä, että ulkomaalaiset raiskaavat suomalaisia. Ellei sinulla ole mielipidettä, voit jättää vastaamatta.

Voit myös kuitata kysymykseni liirumlaarumilla.

Tuula Hölttä

"Silti haluaisin lukea mielipiteesi siitä, että ulkomaalaiset raiskaavat suomalaisia."

En hyväksy väkivaltaa missään muodossa enkä kenenkään suorittamana. En hyväksy sitäkään, että väkivalta yhdistetään erityisesti maahanmuuttajiin ja heidän kulttuureihinsa kuuluvaksi.

Väkivaltaa ilmenee kaikissa kulttuureissa ja kaikissa yhteiskuntaluokissa, ja mielestäni sitä pitäisi tarkastella jonkinlaisena ”sairautena”, ja yrittää löytää ”alkusyyt”, jotka saavat aikaan väkivallan puhkeamisen.

Olen tuntenut ja tavannut eri kulttuureista lähteneitä ihmisiä, ja ainakin heille kaikille on ollut yhteistä ”yleismaailmallinen inhimillisyys”.

Liike

Kirjoitit mm: "En hyväksy sitäkään, että väkivalta yhdistetään erityisesti maahanmuuttajiin ja heidän kulttuureihinsa kuuluvaksi".

Entä jos se kuuluu heidän kulttuuriinsa, mutta Sinä et vain halua nähdä kytköstä, koska haluat kokea olevasi kaiken kulttuurin suvaitseva liberaali?

Tilastolliset tosiasiathan täytyy kai sinunkin hyväksyä? Vai tarvitseeko, jos olet jääräpäisesti vieraiden miesten kaikkien tekojen hyväksyjä?

Tuula Hölttä

"...haluat kokea olevasi kaiken kulttuurin suvaitseva liberaali?"

:) Niin kai sitten. Tässä kuitenkin myös asiaa tutkineiden näkemyksiä:

”Etnisyyden tai kulttuurin merkitykset saattavat ylikorostua monimutkaisten sosiaalisten prosessien huomioon ottamisen kustannuksella. Tällöin maahanmuuttajista tai heidän kulttuuristaan etsitään selitystä heidän korkeammille rikosluvuilleen, vaikka syyt voivat löytyä siitä, miten vastaanottava yhteiskunta kohtelee heitä.
- -
Iivarin (2006) tutkimuksen mukaan maahanmuuttajataustaisilla vangeilla on kokemuksia työttömyydestä, pienituloisuudesta, kuten muillakin rikoksia tehneillä. Maahanmuuttajien rikollisuus ei tulosten mukaan ole ”tuontitavaraa”, vaan taustalla on epäonnistunut kotouttaminen, pitkäaikaistyöttömyys, rahan puute, minkä lisäksi monet olivat kokeneet syrjintää sekä arkielämässään että viranomaiskohtaamisissaan. (Iivari 2006, 133–134, 138)

Yksi varsinkin etnisten vähemmistöjen nuorten rikosten taustalla oleva tekijä liittyy nuorten keskinäisten suhteiden ongelmiin, joista vakavampia ovat niin kutsutun arkipäivän rasismin eri muodot. Tämä käsite viittaa arkisiin omaan tai perheen etniseen taustaan tai ihonväriin perustuviin epäoikeudenmukaisuuden kokemuksiin eri elämänalueilla. Tällaisia ovat esimerkiksi syrjivät eleet, nimittely, ryhmästä ulos sulkeminen ja äärimmillään fyysinen väkivalta tai uhkailu. Nuoret voivat siis olla paitsi rikosten tekijöitä, myös rasistisen rikollisuuden uhreja.” (http://www.optula.om.fi/uploads/i9oum887.pdf)

pera420

"Mahtaako raiskatuksi tuleminen tuntua mukavammalta, jos olet selittänyt sen ensin hyvin?"

Kysymys Tuulan aiemmassa kirjoituksessa ei tainnut alkuunkaan olla siitä. ei tuollaista voi ikinä niin hyvin selittää, että itsekään sellaista millään tasolla hyväksyisin.

"tutkimuksen mukaan maahanmuuttajataustaisilla vangeilla on kokemuksia työttömyydestä, pienituloisuudesta, kuten muillakin rikoksia tehneillä. Maahanmuuttajien rikollisuus ei tulosten mukaan ole ”tuontitavaraa”, vaan taustalla on epäonnistunut kotouttaminen, pitkäaikaistyöttömyys, rahan puute, minkä lisäksi monet olivat kokeneet syrjintää sekä arkielämässään että viranomaiskohtaamisissaan."

Ylläolevassa sitaatissa epäkohtana lähinnä näkisin sen, että annammeko me todellisuudessa täällä maahanmuuttajille edes minkään näköistä mahdollisuutta "käyttäytyä ihmisiksi" suhtautumisellamme, joka sinullakin, Liike on havaittavissa, ei tosin mikään uusi asia.

zsi

Tuossa ensimmäisessä tapauksessa pistää silmään se, että _alaikäinen_ oli keskellä yötä kaupungilla ja ilmeisesti niin päihtyneenä, ettei edes tajunnut mitä yöllä tapahtui ja vasta aamulla alkoi epäillä tulleensa raiskatuksi. Tokihan raiskaus on ikävä rikos, mutta millaiset vanhemmat antavat alaikäisen lapsensa heilua kaupungilla umpikännissä hakeutuen kenen tahansa tuntemattoman seuraan? Kyllä tässä on suomalaisten vanhempien mentävä itseensä ja ryhdyttävä ottamaan lapsistaan vastuuta ihan itse.

tapio_o_neva

"Uhrilla ei ole selkää kuvaa yön tapahtumista, mutta aamulla herättyään yksityisasunnosta Takon tehtaan läheisyydestä hän on havainnut tulleensa raiskatuksi ja paennut asunnosta."

Mistä herännyt sammunut voi aamulla varmasti tietää, onko hänet raiskattu vai oliko ilta peräti nautinnollisen mukava?

Toinen asia on se, että monet suomalaisnaisetkin tekevät mielellään monikulttuurikokeiluja, joita he eivät tunnusta suomalaiselle poikaystävälleen eivätkä vanhemmilleen.

Pitäisikö alle 18-vuotiaat pukea burkhaan ja pitää kello 18:n jälkeen kotiarestissa?

Kerran Leningradissa heitin yhden itäsaksalaisen ulos vodkan vuoksi jo rajoitetusti syyntakeellisen Suomi-neidon huoneesta ulos. Sammuttuaan hän ei edes muistanut iloisen illan tapahtumia tai tapahtumatta jäämisiä seuraavana aurinkoisena aamuna, toisena matkapäivänä.

Vieras

Tuli tässä mieleen ulkomaalaisten tekemistä raiskauksista, että miten heidän kotimaassaan rangaistaan kyseisistä teoista?

Joissain maissa (voin olla väärässäkin, olen vain kuullut tällaista enkä muista maita) on kai tapana saada kuolemantuomio raiskauksesta. Mitä Suomessa saa? Sakkoja? Vuoden vankilaa? Ehdollista?

Voisiko olla sitten mahdollista, että Suomessa raiskaavat ulkomaalaiset eivät pidä meidän rangaistuksia minään verrattuna oman kotimaansa rangaistuksiin ja siksi voivat "kaikessa rauhassa" raiskata naisia?

Minä vain spekuloin, en tahdo mitenkään puolustella kenenkään tekemiä raiskauksia tai muitakaan tekoja, jos joku teksitini tulkitsee puolusteluksi.

Ruusureppu

Hyvä. Tilastotietoja on siis olemassa ja kai niidenkin pyörittelemisestä jotakin hyötyä on.

Minä tuomitsen raiskaamisen. Ihan riippumatta siitä kuka tai minkä värinen tekijä on, missä kunnossa tai asussa uhri oli ja olipa hän liikkeellä mihin aikaan vuorokaudesta tahansa. Uhri EI ole syyllinen. Aikuisen pitää aina ottaa vastuuu lapsista ja isomman puolustaa ja suojella pienempää.

Jos varastaa kun on tilaisuus, ei ole yhtään vähemmän varas. Jos raiskaa kun toinen on humalassa tai niin nuori ettei ole ymmärtänyt pysytellä loitolla, ei ole yhtään vähemmän raiskaaja.

Vieras

Törmäsin tällaiseen tapaukseen:

http://support-hh.cogia.net/site.php?p=history

(En tiennyt tällaisen olevan Suomessa mahdollista.)

Sivu on englanniksi.

Henrik Holappa kertoi Oulussa sattuneista joukkoraiskauksista, joissa nainen myös ympärileikattiin saksilla.
Nyt on vankilassa Yhdysvalloissa, ja häntä siirrellään vankilasta toiseen.
Mitä sitten lienee sanonut tai tehnyt, kun noin on laitettu koppiin kaveri? Netissä selailin sivuja ja sattumalta tuli eteen. Ajattelin laittaa, kun taas tapetilla näitä joukkoraiskauksia.

Raiskaus tässä maassa pitää tuomita jyrkästi. Se jättää arvet sieluun ja kehoon.

Suomalaisten naisten kannattaakin opiskella kulttuureista. Jos menee flirttailemaan baarissa tietämättömyyttään, se voi johtaa ongelmiin.
Kuriin nuo potentiaaliset raiskaajat täytyisi saada, vähemmän rahaa, niin eivät himot yllätä, pysyvät nöyrinä. Eli siihen Hararaha-hommaan vain, niinkuin suomalaiset. Tasa-arvo tässäkin tapauksessa.

Suomalainen saa sosiaalista n. 400e/kk, maahanmuuttaja yht. n. 3000e/kk.

Siinä on hyvä huumehourukiimassa vaania uudessa toppatakissa, mihin ne noin paljon tarvii kuukaudessa, hemmetti, toiset tekee palkkatöitä ja saa vähemmän.

Juokseviin kuluihinko ne menee?