Tiistai 21.5.2019

Myrskyn silmään joutunut Kai Mykkänen: ”Mielenilmaisun vapaus on tärkeä perusoikeus, mutta on tärkeä vetää raja”

Luotu: 
2.8.2018 14:19
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Kai Mykkänen.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) on selventänyt kantaansa mielenilmaisuihin. 

–Mielenilmaisun vapaus on tärkeä perusoikeus, mutta on tärkeä vetää raja siihen, että viranomaisen työn mielivaltainen estäminen tai lentokapteenin ohjeiden vastustaminen on lainvastaista ja aiheuttaisi yleistyessään kohtuutonta haittaa ja jopa vaaraa ulkopuolisille, ministeri tviittasi torstaina.

Mykkänen joutui rajun palautusryöpyn kohteeksi sanottuaan keskiviikkona muun muassa iltapäivälehdille, että pitää mielenilmausmahdollisuutta tärkeänä suomalaisena perusarvona. Hän huomautti samassa yhteydessä, että kapteenin ohjeiden vastainen toiminta lennolle lähdössä olevassa lentokoneessa on hänestä väärin, ja sen yleistyminen olisi monin tavoin kohtuuton haitta sivullisille. 

Kohu liittyy siihen, että vihreiden lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen poistettiin tiistaina Finnairin koneesta, kun lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi torstaina, että tapauksen esitutkinnan edellytysten selvittäminen on kesken. Lentokoneessa poliisin saatettavana olleesta henkilöstä ja saaton perusteista ei poliisin mukaan tiedoteta, koska kyseiset asiat ovat kokonaisuudessaan salassa pidettäviä.

–Täyttyykö Pennasen tapauksessa rikos ja mitkä niistä, on poliisin ja tuomioistuimen asia, Mykkänen kommentoi Twitterissä keskiviikkoiltana.

Muun muassa Sinisen tulevaisuuden eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo ja perussuomalaisten kansanedustaja Tom Packalén ovat ihmetelleet Mykkäsen keskiviikkoisia kommentteja.

Lue lisää: 

Kai Mykkäseltä tyrmäys Touko Aallolle Ylellä: ”Palautusten keskeyttäminen olisi täysin suhteeton toimi”

Kova ulostulo pakkopalautuksista: ”Suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen”

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Toivonen

Enpä oikein näe Mykkäsen mihinkään silmään joutuneen. Hänhän on ministerinä toistaiseksi selvinnyt oikeusministeri Häkkäsen ohella ilman suurempia osoittelemisia.
Tosin Mykkästä ilmeisesti painaa jonkin verran vihreä asennoituminen mitä ei voi rationaalille järjelle suureksi meriitiksi luonnehtia.
Meille on tarpeen antaa kehittyä uusia poliittisia johtajia joilla on myös moraali eikä pelkästään oman tai miniryhmän edun ajo.
Mykkänen on mielestäni vielä tässä koulutuskelpoisten poliittisten johtajien joukossa.
Moni nykyisistä tunnetuistakaan johtajista ei ole enää vaan ovat henkisesti vieraantuneet eivätkä ymmärrä mitä yleinen ja yhteinen etu tarkoittaa tai sisältää

Harri Ikonen

Kyllähän tämä Pennanen vastaan Finnair tapaus pitää katsoa ennakkotapauksena, josta saatava rangaistus ennakoi tulevia lentoliikenteen häriköintejä, tai sitten ei, riipuen rangaistuksesta.
Nyt nähdään, silitetäänkö vain Pennasen päätä ja torutaan "ymmärtämätöntä" lainsäädätäsihteeriä, vai pidetäänkö häiriköintiä rikoksena.

Hannu Lehmussaari

Yksi ihminen (tämä Vihreä mielensäpahoittaja) saa mätäkuussa mieleisen julkisuusannoksensa perheensä lomamatkan (ehkä parempi, ettei tämä äiti ole läsnä kieltämässä kaikkea, kun muut yrittävät pitää pitävät hauskaa) kustannuksella.
Onko tämä Pennanen vieraantunut todellisuudesta niin pahasti, että kuvittelee voivansa rikkoa ilmailualan lainsäädäntöä omien tuntemustensa perusteella?
Toivottavasti Finnair ja muut Helsinkiin operoivat lentoyhtiöt pistävät hänet riittävän pitkään "person non grata" arestiin.

Ei kansanedustajuus ole ennenkään sallinut laittomuuksiin ryhtymistä, joten Pennasta pitänee kohdella rikollisena luottamustoimia jaettaessa.

Iiro Koppinen

Jos olisin lentokoneessa, jossa lainsäädäntösihteeri alkaisi riehua, vaatisin ehkä omaksi turvallisuudekseni laittamaan lainsäädäntösihteerin nippusiteisiin. Tämä on kyllä epätodennäköistä, koska ympäristön takia en juuri lennä ,vaan käytän junaa ja bussia.

Mikko Toivonen

Vastaus on se, että meillä ei laisinkaan ole oikeistoa siinä mielessä missä se muualla maailmalla oikeistoksi tunnistetaan. Esimerkiksi oikeimmalla oleva puolueemme Kokoomus on USA verrattuna vasemmalla demokraateista ja vastannee jotenkin Saksan kristillisdemokraatteja joita liioin ei voida oikeistoksi luokitell. Oikeistoa ovat AfD (Alternative fuer eutschland, Ranskan oikeisto mikä sen nimi tänään onkaan, Sverige demokraterna jne) Edes jäljelle jääneitäperussuomalaisia ei voi luonnehtia oikeistolaisiksi vaan teoriassa ajavat pelkästään rationaalia maahanmuuttopolitiikkaa epäloogisesti. Muuten ovat ihan tavallinen jussipuolue. Kuka voisi ajatella esimerkiksi Kike Elomaata oikeistolaisena

Jani Pulkki

No, mitä se oikeistolaisuus sitten on? Muutaman perusteesin voisit antaa.. itse olen sosiaaliliberaali ja pidän itseäni oikeistolaisena, vaikka moni vasemmistolainenkin kehuu olevansa sosiaaliliberaali.

Liitätkö siihen konservatismin ja uskonnon vai markkinaliberalismin ja maahanmuutto kriittisyyden.. voihan sitä olla uskovainen maahanmuuttokriittikko vaikka kannattaisi sosialismia

Mikko Toivonen
Vastaus kommenttiin #11

Minäkin olen ainakin kaikkien vaalitenttien perusteella keskellä oikeisto vasemnnistoviivaa oleva arkkikonservatiivi.
Omasta mielestäni taas olen radikaalikonservatiivi eli olen erittäin valmis vapaan markkinatalouden puitteissa muuttapistamaan byrokratiaa, tsarismia ja pienryhmien edunkähmintää yleisen edun hyväksi.
Siksi näen, ja se laajalla maailmankokemuksella tarpeeliseksi, että yhteiskunnalla on päättävä osuus sote asioissa, energiataloudessa ja sen hoidossa ja elintarvikkeiden hinnantasaus ja turva varastoinnissa.
Viisas yhteiskunta huoplimatta päättävästä asemastaan joissain perusturva asioissa käyttää yksityisiä toimittajinaan ja alihankkijoinaan. Ei voi kuitenkaan käyttää pörssiyhtiöitä, joiden lakisääteinenkin tarkotus on tahkoa maksimaalisesti tuottoa ja arvoa yksityisille osakkeenomistajilleen.. Ihmisten perustarpeilla maksimaalista rahastusta en siis lainkaan hyväksy. Sen on oltava kohtuullista, minkä taas hyväksyn vaikeuksitta

Aune Mänttäri

Puolustusministeri Kai Mykkäsen tulee edustaa "jutussa", laillisuutta, puollueettomasti. Nähdäkseni siltäosin pollitikoinnin voisikin vihreiden manööveristä jo lopettaa. Sensijaan vihreät käyttävä, ovat käyttäneet, julkisuutta härskisti hyväkseen ja se jois mikä on politikointia. Nyt sitten saammekin nähdään onko laki kaikille sama, kun tapausta tutkitaan, vai ovatko vihreät jo sisällä oikeuslaitoksessa tutkinnassa ja oikeudenjaossa!?