Maanantai 20.5.2019

Paula Risikko: ”Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä”

Luotu: 
5.8.2018 09:20
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Paula Risikko.
|

Eduskunnan puhemies, entinen sisäministeri Paula Risikko (kok.) kommentoi suorin sanoin vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen toimintaa. 

Pennanen poistettiin tiistainaFinnairin koneesta, kun lentokapteeni ei suostunut hänen pyyntönsä olla nousemasta ilmaan pakkopalautettavan kanssa.

–Entisenä sisäministerinä ja entisenä liikenneministerinä en voi olla puuttumatta keskusteluun. Elämässä on tietysti hyvä pyrkimys ymmärtää erilaisia näkökantoja, mutta rajansa kaikella, Risikko kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Pohjalaisessa. Hän on julkaissut kirjoituksensa myös Twitterissä

Risikon mukaan osa protestin puolusteluista on ”mennyt pahasti metsään”. 

–Yhden mukaan kyse on täysin hyväksyttävästä kansalaistottelemattomuudesta ja peräti kansalaisrohkeudesta. Toinen on puolustanut Pennasen tekoa sillä, että kyse on ”viranomaisten väärästä toiminnasta” ja sen estäminen on oikeaa toimintaa.

Syytös viranomaisen väärästä toiminnasta on Risikon mukaan helppo heittää, mutta tässä tapauksessa kukaan ei hänen mukaansa ole väitettä pystynyt millään lailla perustelemaan. 

–Pennanen eikä kukaan teon puolustelijoistakaan ole voinut tietää, miksi kyseistä henkilöä ollaan palauttamassa. 

Risikko korostaa, että vain harva palautettava on turvapaikanhakija ja ennen kuin turvapaikanhakija voidaan palauttaa, on siitä oltava lainvoimainen päätös. Ja ennen kuin lainvoimainen päätös on saatu, on turvapaikanhakijalla ollut mahdollisuus käydä läpi Suomen eri oikeusasteet kaikkine valitusprosesseineen. 

Palautettavista iso osa on Risikon mukaan henkilöitä, jotka on määrätty maahantulokieltoon esimerkiksi rikoksen vuoksi. 

–Kansalaistottelemattomuudella tarkoitetaan tietoista kieltäytymistä jonkin lain noudattamisesta. Siksikään en voi mitenkään hyväksyä tekoa. Jos jokainen voisi valita mitä lakia ei halua noudattaa, ja saisi siitä palkaksi kansalaisrohkeuden glorian, oltaisiin hyvin äkkiä mahdottoman äärellä, eduskunnan puhemies toteaa.

Lisää aiheesta: 

Kokoomuksesta kova ryöpytys vihreille: ”Oman käden oikeus ei kuulu suomalaiseen demokratiaan vuonna 2018”

Myrskyn silmään joutunut Kai Mykkänen: ”Mielenilmaisun vapaus on tärkeä perusoikeus, mutta on tärkeä vetää raja”

Jyrkkä viesti Finnairille: ”Viranomaispäätös ei vapauta vastuusta”

Kova ulostulo pakkopalautuksista: ”Suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen”

Pakkopalautusta protestoinut vihreiden lainsäädäntösihteeri poistettiin koneesta – Näin Finnair vastaa

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouni Lehmusruusu

Hallitus rikkoo perustuslakia päivittäin, esimerkkinä ryhmäkuri.

Eduskunta rikkoo perustuslakia päivittäin, esimerkkinä kävijälistojen tuhoaminen.

Suomi valtiona rikkoo EU:n perustusasiakirjan pykälää jossa kielletään toisen maan taloudellinen avustaminen.

Suomi valtiona rikkoo ihmisoikeussopimuksia joissa orjuudeksi määritellään työ josta kieltäytymisestä seuraa rangaistus.

Pääministeri rikkoo lakia mm. nimittämällä rikosrekisterin omaavia ministereiksi.

Mediat rikkovat lakeja ollessaan puolueellisia ja jättämällä tärkeitä mm. turvallisuuteen vaikuttavia asioita kertomatta.

Moni vaikuttaja rikkoo perustuslain sananvapautta halutessaan heittää toisinajattelijat vankilaan.

Presidentti rikkoo valaansa salliessaan kaiken tämän ja halutessaan toisinajattelijoille miljoonan euron sakot.

Oikeuskansleri rikkoo lakia jättämällä nämä asiat huomiotta.

Vihreät eivät mielestään riko lakia, koska heillä on oma lakinsa.

Miten tähän saadaan muutos?

Risto Nikander

Lisäisin, että
1) valtio rikkoo lakaia, kun sallii kun sallii laittomasti maassa olevien oleskella täällä ja
2) valtio rikko tasa-arvolakia, kun vaatii suomalaisia mmmään omaisuuttaan ja tutkii varallisuuden mutta ei tee samaa edes laittomasti maassa olijoille
3) valitettavasti presidentillä ei ole valtaoikeuksia lainrikkojiin, esim. Orpon, Kataisen, Stobbin, Sipilän jne. toimintaan.

Kai Häppölä

Niin "totta" kuin Risikko puhuukin, niin luulisi hallitusten ja ministerien myös huolehtivan siitä, että Suomi noudattaa kansainvälisiä sopimuksia, jotka se eduskuntaa myöten on allekirjoittanut.
Näkökulma tämäkin: Ehkä ex tempore episodi olisi jäänyt syntymättä, jos pakkokäännytysten osalta tiedetään millaisin perustein käännytystä ollaan tekemässä, toki yksityisyyttä kunnioittaen.

Tuomas Sikander

Laestadiuksen piiskaava rysäkeppi, Timo Soini ja äärimuslimit on kaikki jonkinlaisessa sisäsiittoisten serkusten kimppakompassa mitä uskontoon tulee, nypitään vain ne itselle sopivat rusinat pullasta ja kokonaan sivuutetaan se tärkein.
._.

Timo Uotila

Ketään ei saa palauttaa paikkaan, jossa henki on välittömässä vaarassa.
Mutta laittomia maahansaapujia on voitava palauttaa.

Työperäistä maahanmuuttoa Suomi tarvitsee, mutta työpaikat on varmistettava ennen maahan tuloa.

Suomen kuuluu ottaa vastaan osansa maailman hätää kärsivistä. Mutta turvapaikanhakijoiden valintaa ei saa antaa ihmissalakuljetusbisnekselle. Silloin apua saavat vain varakkaimmat ja vahvimmat.

just nii

No joo mutta varmaan ihmisillä on muitakin vakaumuksia kun että eu ja laki on aina moraalisesti hyväksyttävä. Sekä tie totuus ja elämä. Terveellä ihmisellä vain jotkut muut asiat tulee painaa enemmän. Luulis ylihärmän flikan ymmärtävän tämän.

Jari Liedes

Käännetään risikikon kommentti päälaelleen, jos kukaan koskaan ei olisi noussut vastustamaan vallitsevia lakeja niin?( historia), olisivatko asiat huonommin vai paremmin tänään, enkä tarkoita nyt pelkästään suomea, vaan universaalisti.

Jari Liedes

Käännetään risikikon kommentti päälaelleen, jos kukaan koskaan ei olisi noussut vastustamaan vallitsevia lakeja niin?( historia), olisivatko asiat huonommin vai paremmin tänään, enkä tarkoita nyt pelkästään suomea, vaan universaalisti.

Airi Pulkkinen

WIKIPEDIASTA: Maaliskuussa 2017 poliisi alkoi sakottamaan laittomasti maassa oleskelevia ulkomaalaisia, jotka olivat saaneet kielteisen turvapaikkapäätöksen. Laittomasti maassa oleskelevat syyllistyvät ulkomaalaisrikkomukseen. Turun iskun jälkeen hallitus ryhtyi pohtimaan myös sitä, pitäisikö näitä rangaistuksia koventaa. Onko tämä rikkomus enää voimassa? Herää kysymys, sillä:

Suomen valtio sitoutuu korvaamaan kunnille muun muassa paperittomien hätämajoituksesta ja lääkkeistä syntyvät kulut. Suomen valtion vuoden 2018 talousarvioehdotuksessa on jo varattu 5,3 miljoonaa euroa näihin kustannuksiin. Ja mm. STEA (ent. RAY) myönsi SPR:lle 308 000 euroa tälle vuodelle paperittomien toimintakyvyn ja elämänhallinnan tukemiseen. (http://avustukset.stea.fi)