Perjantai 24.5.2019

Risto E. J. Penttilä haukkuu brexit-linjan tyhmäksi ja näkee ”suurmyrskyn” ainekset: ”EU:n analyysi on täysin väärä”

  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Nordic West Officen toimitusjohtajan Risto E. J. Penttilän mielestä EU:n brexit-analyysi on täysin väärä.

–EU on ollut brexit-neuvotteluissa liian tinkimätön, ja se on tyhmää, sanoo entinen Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja ja entinen poliitikko Penttilä.

–Kaoottinen brexit ilman sopimusta ei ole kenenkään etu.

EU:n neuvottelijat ovat tyrmänneet Britannian toiveet, että kauppa EU:n ja Britannian välillä voisi jatkua lähes entiseen tapaan myös brexitin jälkeen. EU pelkää, että jos britit saavat erossa liian hyvät ehdot, EU-ero alkaa houkutella myös esimerkiksi Itä-Euroopan maita.

–EU:n analyysi on täysin väärä. Itä-Euroopan maat tarvitsevat EU:ta turvallisuuspolitiikan takia, Penttilä sanoo.

Hänen mielestään olisi fiksua pitää suhteet britteihin kunnossa paitsi vapaakaupan tuoman etujen takia myös EU:n transatlanttisten suhteiden kannalta. Penttilän mielestä maailmantalous on veitsenterällä, vaikka toistaiseksi talous kasvaa hyvin.

–Menemme vakaasti eteenpäin, mutta suurmyrskyn ainekset ovat näkyvissä. Kyse ei ole vain kauppasodan uhasta, taloutta uhkaavat myös kaoottinen brexit ja Italian pankkikriisi.

Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Hämäläinen

EU käyttäytyy kuin petetty ja jätetty aviomies. Käytös säälittää ja hävettää.

Puritaani ja moralistinen EU-eliitti on ylväiden periaatteidensa sokaisema. Se on täysin kykenemätön loogisen ajatteluun, saati sitten neuvottelemaan järkevän Brexit-sopimuksen.

Eikö Suomessa ole laisinkaan journalisteja, jotka voisihan esittää ajoissa tämän itsestään selvän asian? Tarvitaanko siihen Penttilä että puhutaan kerrankin totta?

Jaakko Aalto

Samaa mieltä.
Ensin ei haluttu huomioda brittien intressejä.
Sitten loukkaannuttiin verisesti, kun he lähtivät.
Nyt pyritään kostamaan tämä lähtö, vaikka se aiheuttais vähintää yhtä paljon vahinkoa omalle itselleen.
Ja lopuksi, mitään ei ole opittu, vaan Visegrad -maiden kanssa menetellään täsmällee yhtä jääräpäisesti ja lyhytnäköisesti.

Olli-Pauli Sarvaranta

Väärä analyysi! Britannia yrittää syödä kakun ja säilyttää kakun. Jos lähtee EU:sta jättäen maksamatta yhteiset maksut, ei myöskään voi säilyttää etuja. Vapaasta liikkumisesta ei myöskään voi tinkiä ilman, että se koskisi myös omia kansalaisia ja tuotteita.

Sami Rinta-Mänty

Nauttivathan näistä eduista myös Sveitsi ja Norjakin olematta EU:n jäseniä ja maksamatta jäsenmaksuja, joilla ylläpidetään EU:n epädemokraattinen hallintoa. Kyllä kyse on puhtaasta kostosta ja pelosta, että hyvät ehdot houkuttavat muitakin lähtemään. Itse asiassa tämä on EU:n taholta oikea analyysi ja osoittaa sen, että EU:n hyödyt on saavutettu jo kauan sitten vapaakauppa-alueen muodossa ja sen jälkeen kasvatettu valtava byrokratia koneisto ei tuo jäsenmaille enää mitään lisäarvoa. Ainostaan makoisia hillotolppia poliitikoille.

Marko Lilja

Pakko oikaista tuota väitettä. Norja on EU:n kymmenneksi suurin nettomaksaja. Maksut eivät tule suoraan EU:lle vaan ETA:n kautta. Vapaamarkkinoille EI ole mitään asiaa ellet maksa siitä. Eli Brexitin aikaan valehdeltiin EU:n sisämarkkinoiden hintapolitiikasta ja äänestäjille tuli harhaluulo, että maksut tippuvat radikaalisti kun jää markkinoiden ulkopuolelle. Totuus alkaa valjeta pikkuhiljaa krapulan jälkeen kun Britit joutuvat myöntämään, että kyseessä on taloudellisesti todella huono päätös. Jos/kun Britit potkitaan EU:n pankkijärjestelmästä ulos verotulojen menetys on todella suuri ja sitä ei kompensoida alentuneella ETA-maksulla (verrattuna EU-maksuun). Seuraavaksi alkaa marina, että me maksetaan X puntaa vuodessa ETA-maksua, mutta päätäntävalta on EU:lla. Maailma on täynnä valintoja.
https://ek.fi/blogi/2013/12/04/mika-mattaa-norjan-mallissa/

Markku Lehto

"Brexit on briteille positiivinen asia."

Mutta Timo. Mikä brittejä sitten oikein kaivertaa. Pääseväthän he kerralla eroon EU:sta ja turvallisesti tullimuurien taakse. Ei muuta, kun britit irrottavat köydet laiturista ja lähtevät vapaasti purjehtimaan maailma merille. Ehkä ystävä löytyy Atlantin takaa entisestä alusmaasta tai Kauko-Idästä.

Kirsi Laitinen

Kertokoot Penttilä mistä EU:n pitää tinkiä. Penttilä erehtyy sanoessaan että EU pelkää Itä-Euroopan maiden "brexitiä". Tästä ei ole pelkoa; massiiviset koheesiotuet pitävät mm. Visegaard-maat EU:ssa. Nettomaksajien lähtöä EU pelkää, ja on syytä pelätkin. Siksi briteille ei tule antaa nettomaksajia parempia ehtoja - vaan päinvastoin. Ja britithän tässä Global Britain-hengessä eroa hakevat - ei EU

Tapio Mäkeläinen

Brexit perustuu hölmöjen harhautuneiden känniseen vaalihumuun. Sen vetäjät ovat kaikonneet. Maan asiasta ymmärtävät ovat täysin kauhuissaan. Pohjois-Irlannin asema täysin auki!
Mitä ihmettä Penttilä ajattelee. Täällä trollit ja trumpistit valaa bensaa liekkeihin joskin se nyt on ihan sama.
Ei tuumaakaan periksi EU. Toivottavasti Brennieristä tulee seuraava komissaari eikä ainakaan kenestäkään suomalaisesta.