Keskiviikko 19.6.2019

Työministeri Ylelle: Osa työttömistä pitäisi ”päästää pälkähästä” ja vapauttaa velvoitteesta hakea töitä

Luotu: 
7.8.2018 09:49
  • Kuva: Alma Media arkisto / Jenni Gästgivar
    Kuva
|

Täysin työkyvyttömiä työttömiä ei pitäisi velvoittaa hakemaan töitä, katsoo työministeri Jari Lindström (sin.) Ylen haastattelussa.

Yle kysyi ministeriltä, mitä pitäisi tehdä, kun osatyökykyiset ovat Suomen nykymallissa jääneet pyörimään kortiston ja työllistämistoimien välille vuosikausiksi.

– Tämä on minun henkilökohtainen mielipiteeni. He, jotka eivät kykene tekemään mitään töitä, pitäisi jollain lailla päästää pälkähästä eli he eivät olisi enää velvoitettuja hakemaan töitä, Lindström vastaa kysymykseen.

– Satsaisin siihen vajaakuntoisten joukkoon, joka voidaan ehkä vielä kuntouttaa eli tehdä ihmisistä työmarkkinakelpoisia niillä voimilla ja kyvyillä, mitä heillä on jäljellä.

Ylen mukaan jopa viidennes työttömistä työnhakijoista voi olla pitkäaikaissairaita tai vammaisia, eikä valtaosa vajaakuntoisista pysty löytämään töitä avoimilta työmarkkinoilta, vaikka työhaluja olisikin. Yle kysyi, pitäisikö linjaa reilusti vaihtaa ja tunnustaa, etteivät kaikki voi työllistyä vapaille työmarkkinoille.

– Kyllä se pitää sanoa ääneen, ettei kaikista ole avoimille työmarkkinoille, mutta se ei tarkoita, ettei heistä olisi mihinkään muuhun. Nyt tilanne on se, että olet joko töissä tai et ole, ei ole mitään välimuotoja. Väitän, että nykyään suurin ongelma on se, että ihmiset eivät ole oikeissa työllisyystoimenpiteissä, Lindström vastaa.

Ministeri ei kuitenkaan lupaile uutta eläketukea, joka päästäisi osan vaikeimmin työllistettävistä eläkkeelle. Hän arvelee, että hallituspuolueet tuskin pääsisivät sellaisesta yksimielisyyteen, vaikka se olisikin inhimilliseltä kannalta oikein. Lindström huomauttaa, että päätöksellä on hintalappu ja viime kerrallakin eläketuki meni läpi vain tuskaisen kovalla väännöllä.

Lindström uskoo, että tulevaisuudessa mennään kohti mallia, jossa palkkaa täydennetään tulonsiirroilla.

– Jos palkka ei ole sellainen, että sillä pystyy elämään, pitäisi sitä pystyä täydentämään tulonsiirroilla. Tämä on yksi keino saada vajaakuntoiset mukaan. Heille tulisi palkka ja sosiaalituki tiettyyn rajaan saakka.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tuiccu Karhu

"Nyt tilanne on se, että olet joko töissä, tai et ole". Tempputyöllistämistä, 1 t/kk ja olet töissä. Oikeasti laskettuna työttömiä on 500 000, joista 70 000 on täysin työkyvyttömiä työnhakijoita, jotka eivät pääse eläkkeelle. Aķiivimalli 2 kun iskee, se on monela henki pois. Syyllinen on Juha Sipilä & co. Toivottavasti karma hoitaa herran, eiku narrin.

Mika Lundgren

Voin todellakin lopettaa työn hakemisen kokonaan kun jokaiseen hommaan pitää olla insinööri ja yliopistot pitää olla käytynä. Maalarin tai lehtien jakamiseen pitää olla korkeasti koulutettu kun pelkkä raksamies ei osaa mitään.

Sinikka Marjamäki

On se hienoa että ministerikin on hoksannut sen, minkä me kaikki muut olemme tienneet jo aikaa sitten.
Tosin häneltä jää ymmärtämättä kokonaan, se miten hänen ihmiskokeensa vaikeuttanut koehenkilöiden elämää ja alentanut elämän laatua.

Pertti Ikonen

"Täysin työkyvyttömiä työttömiä ei pitäisi velvoittaa hakemaan töitä, katsoo työministeri Jari Lindström (sin.) Ylen haastattelussa."

Seuraava käden väännön paikka on, että kuka toteaa täyden työkyvyttömyyden. Kaiken järjen mukaan täysin työkyvyttömän ei pitäisi olla enään työnhakijanakaan vaan eläkkeellä - sanoo järki.

Täysin työkyvytön työnhakija on saanut lääkäriltään tällaisen lausunnon. Se on suomeksi sairausloma ja se voi olla lyhyt tai pitkä sairausloma. Sairausloman jälkeen ollaan jälleen työkykyinen työnhakija. Ymmärtääkseni työttömällä työnhakijalla ei ole laillisia välimuotoja edellisestä.

Pitäisikö olla? Sitä tulee pohtia huolella, esim. tulossa olevan sosiaaliturvauudistuksen kohdalla.

Tapio Mäkeläinen

Mm vaatimattomassa persoonassani olen kaksi vuotta kirjoittanut samaa.
Kylällämme työtön muurari. Akilles poikki, vas keuhko syövästä pois, vas käsi ei nouse-> Etsitään kuntouttavaa toimintaa.
Kas näin toimii osuuskauppaväki, myy lehmän ja ostaa separaattorin; sanottiin joskus.
Ei kauas putoa nää jutut.

Teppo Oikari

Kyllä vaan sitä ihminen voi suomessa olla pitkäänkin työkyvyttömänä työnhakijana, kun ei kelpaa eläkeyhtiön uudelleenkoulutukseen, on työkyvyttömyyden toteava B-lausunto lääkäriltä, sairauspäivärahat on lusittu maksimiin ja määräaikainen kuntoutustuki loppu sekä eläkehakemus hylätty. Siinä sitä vaan ihminen yrittää elellä peruspäivärahalla toisten kiusana. Toiset ovat nostaneet kätensä pystyyn. Ihmisestä on tullut loinen yhteiskuntaan, jota nahkakuulatyöministeri yrittää väkisin kaupata ylikansallisille yhtiöille orjaksi.

Suomi, onnela 2018.

Jouni Lehmusruusu

Minä odotan edelleen sitä laskelmaa millä Kokoomus, Keskusta ja Siniset löytävät oikean työpaikan 400.000 työttömälle, kun vapaita työpaikkoja on 40.000.

Ja miten tähän laskelmaan mukautuu työttömien nöyryyttäminen? Orjatyöllä luodaan tyhjästä 360.000 työpaikkaa?