Maanantai 20.5.2019

Ekonomisti varoittaa juhlimasta työllisyysluvuilla: Kaivoi karun numeron, joka on huonompi kuin 1990-luvun laman alla

  • Kuva: Alma Media / Ossi Ahola
    Kuva
    Meri Obstbaumin mukaan optimistisimpien tulkinta työllisyysluvuista on ennenaikainen. Joidenkin mukaan työllisyys olisi jo parempi kuin ennen 1990-luvun lamaa. Kuvituskuva.
|

Työllisyyslukujen koostumuksessa on myös huolestuttavia piirteitä, varoittaa Suomen Pankin vanhempi neuvonantaja Meri Obstbaum Euro & Talous -blogissa.

Työllisten määrä kasvoi kesäkuussa ja kausitasoitettu työllisyysaste nousi lähelle hallituksen tavoitetta eli 72 prosenttia. Tämän jälkeen kuultiin optimistisia puheenvuoroja, joita Obstbaum pitää ennenaikaisina.

Kuukausihavainnot vaihtelevat paljon, eikä niille tulisi antaa liikaa painoarvoa, muistuttaa Obstbaum Euro & Talous -blogissa. Obstbaumin mukaan kesäkuun lukujen perusteella ei vielä voi sanoa, toteutuuko työllisyystavoite tänä vuonna vai kenties vasta ensi vuonna.

–Tänä vuonna työllisyysaste voisi olla keskimäärin 72 prosenttia koko vuonna, jos työllisyyden kasvuvauhti jatkuisi samanlaisena vuoden loppuun asti. Tämä on kuitenkin vielä varsin epävarmaa, kun otetaan huomioon viimeaikaisen kehityksen poikkeuksellisuus, hän kirjoittaa.

Epävarmuutta lisää, että kausipuhdistusmenetelmät tuppaavat liioittelemaan viimeisten havaintojen merkitystä. Kesäkuun trendiluvutkin muuttuvat, kun uusia havaintoja kertyy.

Työllisyysasteen koostumuksessa on myös huolestuttavia piirteitä, Obstbaum kirjoittaa. 25–39-vuotiaiden työllisyysaste on tällä hetkellä peräti 10 prosenttiyksikköä alempi kuin ennen 1990-luvun lamaa. Tämä johtunee ainakin osittain opiskelun yleistymisestä ja opiskeluaikojen pitkittymisestä, mutta myös finanssikriisin jälkeinen pitkittynyt taantuma on heikentänyt nuorten työmarkkinatilannetta.

Obstbaumin mukaan nuorten aikuisten työllisyysasteen pieneneminen ei täysin näy kokonaistyöllisyysasteessa, sillä vanhemmista ikäluokista yhä useampi on töissä. Tämä trendi ei kuitenkaan voi jatkua loputtomiin.

–Jos samanaikaisesti osa niistä nuorista aikuisista, jotka ovat taantuman aikana menettäneet työpaikkansa tai eivät ole päässeet ensimmäiseenkään työpaikkaan valmistuttuaan, syrjäytyvät työmarkkinoilta pitkäaikaisesti, niin työllisyysasteen nostaminen alkaa olla hyvin hankalaa.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Kaarina Leinonen

Tehkää eläkeikäiset vapaaehtoistyötä jos työhalut ovat kovat, nuorten on päästävä työhön. Jos rahanahneudesta jatkatte työntekoa pian käy niin ettei niitä hoitavia käsiä ole. Eläkkeenne kyllä riittävät jos on hyvää tahtoa antaa nuorillekin tilaisuus PÄÄSTÄ työnsyrjään kiinni. Kohtuus kaikessa teilläkin. Poliitikothan tekevät aina ja varsinkin nykyhallituksen ollessa vallassa "silmänkääntötemppuja" halutessaan toimintansa näyttävän ennennäkemättömältä menestykseltä kansan silmissä. Ei tavallinen rahvas ole tyhmää. Lisäyksenä vielä, en ole nuori.

Markus Pelto

Tarjolla on pelkkää 9€/päivä työtä jolla ei voi tulevaisuutta suunnitella. Moni nuori on aktiivimallin pelossa laitettu tämäntapaisiin toimenpiteisiin ja näinollen siivottu työttömyystilastoista. Palkkatyössä olevat voivatkin miettiä miten käy kun heidätkin tullaan korvaamaan 9€ harjoittelijoilla lähitulevaisuudessa.

Raimo Hakala

Koettakaa ymmärtää, että työnhakukin luetaan työn tekemiseksi. Siitä maksetaan 4,65% palkkio työttömyystukeen. Tilastolla kun kikkaillaan ja poistetaan tilastollinen työttömyys vaikka nolla sopimuksella. Se on työllisyyden Nyky Suomen malli.

Eli tyhmä paljon työtä tekee viisas pääsee vähemmällä on vanha suomalainen sanalasku. Se tarkoitta, että oppimalla työntekemisen ja poistamalla turhat "rakenteelliset" virheet työnteosta pääsee helpommalla.

Kun nyt on koulutetuin osaajajoukko vallassa niin miksi kaikki on kiinni tuurista? Onnistuuko "hoito" vai meneekö homma reisille. Ihmettelen myös näiden osaajien ymmärrystä terveydenhoidon siirtämisestä yksityisille yhtiöille perusteluna palvelun halpuuttaminen ja paraneminen. Terveystalo niminen yksityinen yhtiö kertoi, ettei se pysty kilpailemaan julkisen terveydenhoidon kanssa. Koska yksityisenhoito on paljon kalliimpaa. Kun on saatava kunnon osingot sijoitukselle.

Kun yhä suurempi osa ihmisistä saa toimeentulonsa erilaisista valtion maksamista tuista se viittaa suoraan sosialismiin. Tai hienommin sanottuna kansankapitalismiin jossa eliitti ottaa rahat ja alempi keskiluokka tekee tukia vastaan työt ja heikoin osa saa tuet äänestämällä samat henkilöt "demokratian" johtoon. Sekä hyväksymällä laittomuudenkin kuten ilman mandaattia eli valtuutusta äänestäjiltä olla tekemässä päätöksiä kansan asioista.

Pöyristyttävintä ovat tarinat yhdenvertaisuudesta ja tasa-arvosta joita ei ole koskaan ollut eikä koskaan tule olemaan. Demokratia ja plutokratia ovat ihan eri hallinta muodot. Mutta ehkä on helpompaa elää unelmassa kuin todellisuudessa? Kunnes tulee maksun aika. Siitä saattaa seurata niin kuin vanha sanalaskukin sanoo "itku pitkästä ilosta".

Airi Pulkkinen

TEM:n sivuilta työllisyyskatsauksesta kesäkuun lopussa 2018 ulkomaalaisten (ei Suomen kansalaisuutta) työllisyystilanne: työttömät 30499 henkilöä, erilaisissa työllisyyspalveluissa 24856 henkilöä ja työvoiman ulkopuolella 2998 henkilöä, nämä yhteensä 58353 ulkomaalaista ilman työpaikkaa, siis Suomessa. Luvut ovat toistensa poissulkevia. Puhutaan että ulkomailta pitää tuoda lisää työvoimaa?