Lauantai 25.5.2019

Sisäministeri harkitsee turvapaikkaselvitystä: ”On jo valmisteltu – tarkoitus tehdä päätös alkusyksystä”

Luotu: 
7.8.2018 16:18
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo tekevänsä päätöksen turvapaikkaselvityksestä vielä alkusyksystä.
|

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) kertoo Uudelle Suomelle tekevänsä vielä alkusyksystä ratkaisun turvapaikanhakijoiden asemaa koskevasta riippumattomasta selvityksestä.

–Tarkoitus on tehdä päätös vielä alkusyksystä. En tahdo luvata tiettyä päätöstä, kun teemme vielä valmistelua siitä, mikä on järkevästi mahdollista, Mykkänen sanoo.

Hän korostaa kuitenkin pitävänsä riippumatonta selvitystä ”varteenotettavana etenemistapana”.

–Me olemme valmistelleet jo yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa sitä, miten tällainen selvitys voitaisiin teettää, sisäministeri kertoo.

–Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta kyllä oma ajatukseni on se, että voisi hyvinkin olla tarkoituksenmukaista, että tällaisen ulkopuolisen asiantuntijatahon tekemä selvitys saataisiin pidemmällä aikavälillä käyttöön Suomen turvapaikkajärjestelmästä.

”Normaalia kehittämistoimintaa” – ei budjettiriihikysymys

Mykkänen korostaa, että selvityksen tilaaminen voidaan ratkaista sisäministeriössä itsenäisesti. Niin suuri budjettikysymys selvitys ei ole, että siitä tarvitsisi neuvotella syksyn budjettiriihessä.

–Lähden siitä, että tämä on ihan normaalia ministeriön hallinnanalan kehittämistoimintaa. Tarkoitus nyt on vain tarkkaan valmistella, miten selvitys tehdään ja valmistella sitä yhteistyötahojen kanssa.

Selvitys kestäisi ”toista vuotta” – pikaselvitys jo taustalla

Oppositiopuolueet vihreät ja SDP ovat vaatineet selvityksen laatimista. Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen on hänkin arvioinut, että selvityksen voisi toteuttaa. Poliittisten vaatimusten lisäksi selvitykselle on nähty tarvetta myös virkamieshallinnossa.

Maahanmuuttovirasto Migri teki loppukeväästä Mykkäsen pyynnöstä oman selvityksensä turvapaikkamenettelyn ja -päätöksenteon laadusta, jossa se toivoi lisätutkimusta aiheesta.

–Kun tätä riippumatonta selvitystä jo helmikuussa esitettiin, niin totesin jo silloin, että se väistämättä kestäisi toista vuotta, jos lähdettäisiin teettämään ulkopuolisella toimijalla kilpailutuksineen tällaista selvitystä. Halusin tehdä nopeasti sisäisen analyysin, jonka pohjalta löydettiin hiomismahdollisuuksia ja 28 parannusehdotusta, joita nyt toteutetaan nopeasti.

 

–Mutta tämä ei poissulje sitä, etteikö näitä asioita voisi arvioida myös ulkoapäin. Se on sitten pidemmän aikavälin asia. Sen mahdollisesti ehdotukset eivät ehtisi tämän syksyn päätöksentekoon.

LUE MYÖS:

Keskustalaiselta tv:ssä tukea Touko Aallon vaatimukselle: Riippumaton selvitys Suomen turvapaikkajärjestelmästä?

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Tapani Tuominen

Kyllä on niin väärässä tehtävässä tämä henkilö. Malliesimerkki todistamaan The Peter principlen todeksi.

Olisi suorastaan surullista seurata tätä tragediaa, jos se ei koskettaisi niin ikävällä tavalla meitä kaikkia suomalaisia (veronmaksajia).

Rainer Nyholm

Suomesta saa turvapaikan varsin kevyin perustein muihin Euroopan maihin verrattuna. Lisäksi turvapaikat myönnetään siten, että turvapaikansaajalla ei ole velvollisuutta elättää itseään.
Toivottavasti säädöksiä ollaan muuttamassa kohti Eurooppalaista suuntaa, että turhat vetovoimatekijät poistetaan (merkittävä osa turvapaikanhakijoista on hakenut lähinnä sosiaaliturvapaikkaa). Samalla voidaan tehdä päätöset, kuinka laittomasti (=ilman maassaololupaa) olevet henkilöt poistetaan maasta.
Kokoomuksen on syytä huomata, että eduskuntavaalit ovat pian ja kansalaisten yleisen mielipiteen vastaisia päätöksiä ei Kokoomuslaisen ministerin kenties kannata tehdä.

"Kotouttaminen siirtyy maakunnan järjestettäväksi (Työ- ja elinkeinoministeriö 5.7.2018)

Maakunta vastaa jatkossa maahanmuuttajien kotouttamispalveluista. Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen 5.7.2018.

Valtion kunnille maksamista erityiskustannusten korvaamisesta pääosin luovutaan ja ne siirretään soveltuvin osin maakunnan yleiskatteelliseen rahoitukseen.

Samoin kuin työnhakijoiden ja yrittäjien palveluissa maakunta voi hankkia palveluita eri palveluntuottajilta myös kotoutumiseen."

Lähde:

https://alueuudistus.fi/artikkeli/-/asset_publisher/1410877/kotouttamine...

---
Jatkossako maakunnat hoitavat työttömien, yrittäjien ja maahanmuuttajien palvelut vain yksityisten firmojen kautta? Millaisin yhtenäisin kriteerein ko. palveluntuottajat valikoidaan? Vai onko yhtenäisiä kriteerejä?...

Mikko Toivonen

Mykkänen nyky kokoomuksen johdosta ja ministereistä nauttii oikeusministeri Häkkäsen ohella hyväksyttävää luottamusta edelleenkin vaikka onkin hiukan liikaa vihreälle taipuvainen. Sen sijaan Orpo, Risikko ja moni muu ei nauti eri syistä. Orpo sisäministerinä päästi ne 35000 laitonta tulijaa maahan ja on sote sotkun pääsolmijoita. Risikon taas epäilen vaikuttaneen vahvana taustapiruna sote sotkuun ja yritykseen kaapata julkisen rahat pörssiyhtiöille. Mutta tämä on puhtaasti henkilökohtainen ja muuta todistavien löytyessä muuttuva käsitys

Minä muokkaisin koko maahanmuuttopolitiikan helposti määräaikaisluvilla päästäväksi kuten niissämaissa joissa tulijat selvästi lukumääräisesti ylittävät alkuperäiset eli kansalaiset.
Siksi olisin lähettänyt kyselemättä pois jokaikisen joka on tullut turvallisen maan kautta ja ottanut vaan ne kiintiöpakolaiset, aidot pakolaiset YK leireilta luokassa 700 per vuosi.
Töihin tuleville määräaikaisviisumilla en mitään lukumäärärajoitteita edes laittaisi.

Ensio Jauhiainen

1) IS.fi 9.9.2015: "Kansanedustajat pelastuivat hallituksen leikkauksilta – pitkät lomat säilyivät! Hallitus on asettamassa 30 työpäivän ylärajan vuosilomille, mutta kansanedustajilla on vuodessa lomia 4,5 kuukautta." Eduskunnan joululoma alkoi 21.12.2016. Seuraava eduskunnan täysistunto on 1.2.2017. Eduskunnan kesäloma kesti yli kaksi kuukautta." https://www.eduskunta.fi/…/Istumajarjest…/Sivut/default.aspx
Kohta 1 jatkuu: "Kansanedustajilla on tunnetusti hyvät edut. Pitkä loma, ei pakkoa raahautua työpaikalle, eikä juuri mikään voi vähentää kuukaudessa tilille tulevaa palkkaa. Kansanedustaja on luottamustehtävässä, ei työsuhteessa, joten normaalit työlait eivät kansanedustajia koske." http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-2000000989619.html
2) Iltalehti 7.6.2015: "Kansanedustajien kesäloma on juhannusviikolta syyskuun ensimmäiselle viikolle, eli 11 - 12 viikkoa. Lisäksi syksyllä on viikko lomaa, joululoma on 5 - 6 viikkoa, pääsiäisloma kestää viikon.
- Lomaa on yhteensä 18 - 20 viikkoa eli 4 - 5 kuukautta vuodessa. Kansanedustaja tienaa yli 30 000 euroa ajalta, jolloin ei ole mitään istuntoja.
- Kansanedustajat tekevät nelipäiväistä työviikkoa. Istunnot alkavat tiistaina ja päättyvät perjantaina kello 15.
Pitkien lomien lisäksi kansanedustajat ovat eduiltaan huippuluokkaa: He voivat tienata muista tehtävistä 40 000 - 70 000 euroa vuodessa. Sivutoimilupaa he eivät tarvitse.
- Lisäksi kulukorvauksista jää asunnon jälkeen vähintään tuhat euroa kuukaudessa omaan käteen." http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015060719823627_uu.shtml
3) "Kansanedustajan palkkio on 1.2.2016 alkaen 6 407 euroa kuukaudessa ja yli 12 vuotta palvelleella kansanedustajalla 6 887 euroa kuukaudessa. Puhemiehen palkkio on 11 792 euroa kuukaudessa ja varapuhemiesten 9 830 euroa kuukaudessa." https://www.eduskunta.fi/…/palkkiot-ja-k…/Sivut/default.aspx
4) Linkissä näkyy kansanedustajien yhteystietoja siltä varalta, että joku haluaa kertoa mielipiteensä päättäjille. Viestin voi lähettää kerralla isommallekin joukolle. www.facebook.com/groups/Maahanmuuttokriittiset/permalink/1188005831212645/
5) Iltalehti 29.4.2016: Sipilän hallitus ei edistä Suomen etua. "Iltalehti teetti Taloustutkimus Oy:llä laajan kyselyn, jossa kartoitettiin suomalaisten luottamusta eri yhteiskunnallisiin toimijoihin. Suomalaisilta kysyttiin muun muassa, että "Miten hyvin seuraavat tahot mielestänne edistävät Suomen ja suomalaisten yhteistä etua?" Juha Sipilän johtaman hallituksen arvosana ei mairittele. Vastaajista VAIN KOLME PROSENTTIA oli sitä mieltä, että hallitus edistää erittäin hyvin Suomen ja suomalaisten yhteistä etua."

Kari Keto

Tässä toteutetaan EU:n aluejakopolitiikkaa. Pitää huomata että selvitys kestää "toista vuotta" tämä siksi että meidän sote/maakunnat eivät ole vielä valmiita, eikä näin ollen
voida toteuttaa alueen itsehallintoa.
Tässä suuressa maahanmuutossa tulee olemaan ongelmana paikallisuus joka ei toteutuvaan se tulee keskittymään etelään.
Toinen ajatus pystyykö noin 2,5 miljoonaan työtä tekevän määrä elättämään ja ylläpitämään velattoman yhteiskunnan.

Jaakko Karki

Mykkänen sanoo "tekevänsä vielä alkusyksystä ratkaisun turvapaikanhakijoiden asemaa koskevasta riippumattomasta selvityksestä". Mitä ihmettä tämä tarkoittaa? Ratkaisu selvityksestä? Onko tässä tarkoituksena toimia kuten useissa firmojen "konsulttiraporteissa" joissa toimeksiantaja kertoo etukäteen mikä sen loppusuosituksen pitää olla ja sitten konsultit sorvaavat sopivia perusteluja sille.

Jaakko Karki

Entäs mitenkä olisi selvitys selvityksen tarpeellisuudesta? Ajan ja rahan haaskausta, ei taida olla edustajilla parempaa tekemistä, erityisesti nyt uusia vaaleja odotellessa.
Suomessa tarvitaan selviä ja julkisia päätöksiä siitä kuinka paljon kansan varoja käytetään tämän "kansainvaelluksen" kustannuksiin ja mistä syystä.
Nyt on korkea aika kertoa äänestäjille ja veromaksajille kuinka paljon varoja on kulunut viime vuosina vuodesta 2015 lukien turvapaikaa anovien, turvapaikan saaneiden sekä opportunististen elintasoa hakevien maahanpyrkivien käsittelyyn ja ylläpitämiseen, sekä kuinka paljon nyt budjetoidaan seuraavalle budjettikaudelle näihin tarkoituksiin. Oma arvioni on EUR 2 - 4 miljardia vuodessa, perustuen Saksalaisten tuottamiin lukuihin.

Jouni Lehmusruusu

Kokoomuksen Katainen tilasi 700.000 euron tulevaisuusselvityksen kaveriltaan.

Joten kai Mykkänen nyt ajattelee tekevänsä samoin.

Perustuslaissa tosin todetaan, että verorahojen käytöstä päättää eduskunta.

Ministereillä ei ole mandaattia tuhlata centtiäkään ellei se ole selkeästi eduskunnan hyväksymässä budjetissa.

Mutta Kokoomus käyttääkin perustuslakia vessapaperina ja hallitus rikkoo sitä päivittäin, vaikka se on ainoa laki mitä heidän työssään tulee noudattaa.

Seppo Kettunen

Suomen oman kansan hyvinvointi on etusijana pidettävä. Emme saa liikaa ottaa maahanmuuttajia, tämä asia on ymmärrettävä ajoissa. Missä on järki herra Mykkänen ? Liikaa maahanmuuttajia aiheuttaa todella suuret ylläpitokustannukset. Ette saa lähteä Suomen omalta kansalta leikkaa tukia tai etuuksia tämän vuoksi. Ymmärrän jos lapsia pelastetaan sodan keskeltä. En ymmärrä kun suositte terveitä miehiä suurimmaksi osaksi mikä tuo väkivallan ja raiskaukset ongelmiksi. Oletteko varautuneet ongelmiin ? Se vaatii rahaa myös turvallisuuden takaamiseksi kansalle.