Maanantai 17.6.2019

Sisäministeri Mykkänen: EU:lla nyt 6kk aikaa – Muuten voi alkaa rajojen sulkeminen

Luotu: 
8.8.2018 10:42
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) haluaa myös koventaa linjaa Irakiin ja Afganistaniin päin palautusten tehostamiseksi, sillä palauttaminen on yhä erittäin vaikeaa. Arkistokuva.
|

Euroopan unionille avautuu nyt puolen vuoden aikaikkuna saada aikaan konkreettisia tuloksia niin sanottujen maihinnousukeskusten perustamisessa. Näin arvioi Uudelle Suomelle sisäministeri Kai Mykkänen (kok.).

–Kyllä minä olen sanonut ja vedonnut EU:n maahanmuuttokomissaariinkin [Dimitris Avramopoulos] kuukausi sitten, että minusta tässä on kuuden kuukauden aikaikkuna, jolloin meidän täytyy saada kentälle näkymään, että näitä perustetaan, Mykkänen arvioi.

EU:n huippukokous eli Eurooppa-neuvosto päätti kesäkuun lopussa uusista keskuksista, jotka olisivat käytännössä eräänlaisia kolmansiin maihin perustettavia turvapaikanhakukeskuksia. Esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan perustettavissa keskuksissa voisi hakea turvapaikkaa ilman, että tekee hengenvaarallisen matkan Välimeren yli Eurooppaan.

Turvapaikanhakijoiden avuntarve käytäisiin läpi samaan tapaan kuin pakolaisleireillä, joista Suomi ottaa vastaan kiintiöpakolaisia ja EU on painottanut yhteistyötä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n sekä kansainvälisen siirtolaisuusjärjestön kanssa.

–Vaihtoehto on, että Euroopan Välimeren maat sulkevat saapumisen mahdollisuuden ilman, että on mitään vaihtoehtoista reittiä. Tämä huippukokouksen päätös ja sen toimeenpano on askel eteenpäin tällaiseen hallittuun järjestelmään, jossa EU auttaa mahdollisimman montaa aidosti uhan alla olevaa, toteaa Mykkänen.

”Seuraavien lumien aikaan voidaan jo sooloilla”

Juuri Välimerenmaiden ja nyt Saksastakin ponnistava tiukkasanainen kritiikki ja tyytymättömyys nykyistä turvapaikkajärjestelmää kohtaan on se syy, miksi uusien keskusten perustamisella on Mykkäsen mukaan kova kiire. Tätä viestiä hän toi heinäkuussa Innsbruckista, missä EU:n sisäministerit pitivät epävirallisen kokouksensa.

–Tuntuma Italian ja Saksan politiikasta on se, että jos kohta ei ala tapahtua, niin seuraavien lumien aikana jo sooloillaan ja aletaan sulkea rajoja. Luulen, että EU:lla ei ole tässä vuotta aikaa, sanoo Mykkänen.

EU-huippukokouksen avaus ei ole täysin uusi, vaan vastaavaa esitti muun muassa Ranskan presidentti Emmanuel Macron jo vuosi sitten. Tuolloin hän kertoi Ranskan perustavan omia käsittelykeskuksia itse Pohjois-Afrikkaan. Konkreettisia toimia Ranskalta ei ole kuitenkaan nähty. Sen sijaan se kertoo kovasta halusta reivata koko turvapaikkajärjestelmää uuteen suuntaan.

Nykyisen järjestelmän on nähty olevan hallitsematon ja tehoton. Lisäksi EU:lla on ollut isoja vaikeuksia saada kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita palaamaan lähtömaihinsa.

”Käännytykset iso haaste”

Viime vuoden syyskuussa komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker nosti esille, että vain 36 prosenttia EU-maihin saapuneista laittomista maahanmuuttajista on pystytty palauttamaan. Juncker korosti, että palautusten tehostaminen on solidaarisuutta ”niitä pakolaisia kohtaan, jotka todella tarvitsevat suojaa”.

Nyt vuosi Junckerin puheen jälkeen Mykkänen arvioi, että mitään suuria muutoksia palautusprosentissa tuskin on tapahtunut.

–En usko, että tilanne on dramaattisesti ainakaan parantunut. Kyllä tämä on iso haaste. Meillä on yksistään reilu miljoona ihmistä, jotka tulivat silloin 2015 ja yli puoli miljoonaa on kielteisen päätöksen saaneita. Palauttamiset on pääsääntöisesti erittäin vaikeasti toimineet, Mykkänen aloittaa.

–Nykyinen tilanne osoittaa, kuinka hankalaa on noudattaa tätä rajan ylitykseen perustuvaa turvapaikkajärjestelmää.

–Olen nostanut jo helmikuusta saakka esille, että tämä muodostaa hallitsemattomuuden efektin, kun ensin pakotetaan vaikeassa asemassa olevat ihmiset tekemään laiton rajanylitys – joka usein tapahtuu salakuljettajien avustuksella – ja sitten muututaan laillisiksi turvapaikanhakijoiksi, kun haetaan turvapaikkaa.

–Olisi järkevämpää, että me ottaisimme moninkertaisen määrän ihmisiä suoraan hauraimmassa asemassa olevien joukosta kiintiöpakolaisina pakolaisleireiltä tai vaikka yhteisten järjestelykeskusten kautta, Mykkänen päättää viitaten myös EU:n ajamaan uuteen turvapaikanhakumalliin.

Uusien keskusten perustamisessa suuri ongelma on Mykkäsen näkemyksen mukaan niiden maiden suhtautuminen, joiden rajojen sisäpuolelle EU haluaa keskuksensa perustaa. Tämän suhteen komissio on pannut sisäministerin mukaan uutta vaihdetta silmään.

”Meidän pitää voida vaatia, että omat kansalaiset otetaan takaisin”

Selvästi kovempaa keskustelulinjaa Mykkänen odottaa Irakin ja Afganistanin suuntaan, jotta kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat saadaan palautettua lähtömaihinsa. Lue lisää: Sisäministeri Risikko Irakin palautussopimuksesta: ”Huonolta näyttää”

–Uskallan sanoa, että meidän pitää voida edellyttää kumppanimailtamme, että he ottavat kansalaisensa takaisin, jos he eivät meiltä oleskelulupaa saa, kun me EU-maat samaan aikaan rahoitamme kymmenillä miljardeilla euroilla näitä maita, joista turvapaikanhakijat tyypillisesti tulevat, toteaa Mykkänen.

–On kohtuuton vinouma, jos yhteistyöstä voi valita ne palikat, jotka hyödyttävät omaa maata mutta ei noudata edes omien kansalaisten takaisinottovelvoitetta silloin, kun turvapaikkakriteerit eivät täyty.

Suomesta palautetuilla ollut oleskelulupa vireillä

Työsuhteessa olevien, kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden mutta työperäistä oleskelulupaa hakevien karkotukset ovat puhuttaneet poliitikkoja aina viime syksyn Kyyjärven tapauksen jälkeen. Sisäministeri Mykkäsen puoluetoveri, kansanedustaja Juhana Vartiainen katsoi, etteivät työssäkäyvien käännytykset käy järkeen. Vasemmistoliiton Silvia Modig laati asiasta kirjallisen kysymyksen silloiselle sisäministerille Paula Risikolle (kok.).

Käytäntöjä on sittemmin yritetty kehittää. Uuden Suomen tietojen mukaan viimeisin tällainen käännytys on kuitenkin tehty tämän vuoden heinäkuussa.

–Käytäntö ja ohje on se, että poliisi tarkistaa, onko muita oleskelulupahakemuksia vireillä. Jos ei ole estettä saada työperäistä oleskelulupaa, eli näyttää siis siltä, että asia etenee, niin silloin tällaista henkilöä ei tulisi palauttaa.

Jos hakemus siis on vireillä, ei kielteisen turvapaikkapäätöksen saanutta pitäisi heti palauttaa, vaan viranomaisten kuuluisi odottaa, miten työperusteisen oleskeluluvan kanssa käy.

–Nyt on tarkoitus käydä Poliisihallituksen kanssa tätä asiaa vielä läpi näiden uusienkin tapausten pohjalta.

–Osassa tapauksista on mukana sellaisia seikkoja, joita ei voida julkisuudessa käydä tapauskohtaisesti läpi. On rikostaustaa tai ilmeinen syy, miksi työperäinen oleskelulupahakemus ei voi menestyä.

Tällaisia voivat Mykkäsen mukaan olla ”epäterveet” työsuhteet, joissa voi olla esimerkiksi ihmiskaupan piirteitä. Suomessa työperusteisen oleskeluluvan saamiseen tarvitaan myös voimassaolevat matkustusasiakirjat.

–Jos ei ole passia tai henkilöllisyystodistusta, niin työperäistä oleskelulupaa ei voi saada.

Kaikilla turvapaikanhakijoilla matkustusasiakirjoja ei ole. Mykkänen kuitenkin huomauttaa, että kun työsuhteessa on arviolta noin joka kymmenes turvapaikanhakija, niin heistä useimmilla on asiakirjat kunnossa. Kysymys on kuitenkin hankala, ja Mykkänen kertoo pohtineensa sitä pitkään.

Irakin kanssa on käyty jopa keskusteluja siitä, että Bagdadista kävisi Suomessa erillinen missio, joka voisi myöntää passin työsuhteessa olevalle kansalaiselleen.

–Tämä on erittäin kinkkinen kysymys tämä joukko, joilla ei ole passia esittää. Hankalaa on, jos poistamme passivaatimuksen. Silloin Suomi olisi poikkeuksellinen maa, jossa passiton henkilö minkä tahansa työsuhteen saatuaan voisi oleskeluluvan saada. Se väistämättä lisäisi virtaa epäterveellisiin työsuhteisiin.

Lue myös:

Sisäministeri harkitsee turvapaikkaselvitystä: ”On jo valmisteltu – tarkoitus tehdä päätös alkusyksystä”

Keskustalaiselta tv:ssä tukea Touko Aallon vaatimukselle: Riippumaton selvitys Suomen turvapaikkajärjestelmästä?

Maihinnousukeskukset vaativat kymmenkertaisen pakolaiskiintiön: ”Ihan pirusti riskejä, että tämä kaatuu vielä syksyllä”

Myrskyn silmään joutunut Kai Mykkänen: ”Mielenilmaisun vapaus on tärkeä perusoikeus, mutta on tärkeä vetää raja”

Kai Mykkäseltä tyrmäys Touko Aallolle Ylellä: ”Palautusten keskeyttäminen olisi täysin suhteeton toimi”

Kova ulostulo pakkopalautuksista: ”Suomalaiset eivät enää voi luottaa oikeusvaltioperiaatteiden toteutumiseen”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Karki

Näihin pakolais-, elintaso maahanmuutto- ja muihin "kansainvaellusasioihin" on yksinkertainen ja tehokas ratkaisu sekä EU että myös jäsenvaltiotasoilla, jos vain tahtoa riittää.
EU säätää lain tai direktiivin joka säätää että pakolaisstatuksen EU alueella voi saada ainoastaan anomalla se joko minkä tahansa olemassaolevan YKn pakolaisleirin asianomaiselta osastolta tai omassa maassaan tai lähinaapurimaassa sijaitsevien ulkomaan lähetystöjen kautta.
Näiden olemassaolevien tai perustettavien YKn keskusten käyttäminen ja rahoittaminen on paljon halvempi vaihtoehto, ei tarvitse perustaa mitään uusia leirejä minnekkään ja tämä menettely lopettaisi kokonaan ihmissalakuljetuksen ja siihen liittyvän mafian miljardibusineksen ja tuhansien ihmisten kuoleman matkan varrella Välimeressä ja ihmissalakuljettajien käsissä. Lisäksi tämä eliminoisi tämän laittomasti EUn aluella pyörivän laittomien satojen tuhansien armeijan, ja poistaisi opportunistisen elintasoturismin mahdollisuuden ja siihen liittyvät suunnattomat hallinnolliset, oikeudelliset ja sosiaaliset kulut.
Laillisten maahanmuuttajien, kuten työperäisten maahanmuuttajien, perheiden yhdistämiseen liittyvien maahanmuuttajien, aitojen siirtolaisten jne tulee anoa maahantuloa olemassaolevia laillisia kanavia käyttäen, niinkuin tähänkin asti. Tarvittaessa voitaisiin ottaa käyttöön Kanadan, USAn tai Australian tyylinen pisteitysjärjestelmä.

Raimo Hakala

Kertokaa miksi ei lopeteta sotia ja väkivaltaa maissa joissa ulkovallat pitävät yllä "demokratia" ja oma enemmistö sortaa vähemmistöjä? Siksikö, että me "tienataan tällä" kuten Katainen sanoi? Miksi ei puututa todellisiin ongelmiin ja #rakenne virheisiin#? Päättäjät eivät uskalla päättää ja pelkäävät, etteivät rahat joilla pitäisi rakentaa leirejä ulkomaille ja ylläpitää toimintaa ole otettavissa kotimaistaan. Kurjuus kun on jo ovella köyhiä alle köyhyysrajan eläviä miljoonia on omissa maissakin. Sekä työttömiä ja sairaita ja kun vielä pitäisi pitää yhtiötkin tuettuina jotta osingot tulisivat päättäjille. On se vaan sellainen matemaattinen yhtälö, ettei sitä pysty ylläpitämään kuin sodan voimalla. Ja sitä nyt haetaan voimalla jotta ihmiset saisivat muuta ajateltavaa kuin oma kurjuutensa joka syvenee. Missä vika, kun nimellistä rauhan aikaa on jo 75 vuotta mutta elämä on aina vain vaikeampaa? Vaatimukset kasvaneet yhä suuremmiksi mutta rajoittamaton ihmismäärän kasvu on tuhonnut talouksien tuottavuuden, kun tulonjakokin on epätasapainossa. Se lisää rikollisuutta. Kun sitä ei saada/haluta rajoittaa niin sen seurauksena USA:n katastrofi elokuvat ovat pian totisinta totta maapallolla.

Riku Kivelä

"Esimerkiksi Pohjois-Afrikkaan perustettavissa keskuksissa voisi hakea turvapaikkaa ilman, että tekee hengenvaarallisen matkan Välimeren yli Eurooppaan."

Jos näin on, niin turvapaikkahakemukset EU:hun räjähtävät täysin silmille. Eli enää ei tarvitse rynnäköidä Ceutaan piikkilanka-aitojen yli ja rajavartijoiden ohi, vaan kaikki Marokkoon päässeet voisivat Marokossa jättää turvapaikkahakemuksensa. Vaikka kaikki EU-maat kymmenkertaistaisivat pakolaiskiintiönsä (tietääkseni usealla EU-maalla ei edes ole mitään pakolaiskiintiötä), ei se riittäisi mihinkään. Ja kun suurimmalla osalla ei olisi oikeutta poliittiseen turvapaikkaan, mitä sitten tapahtuu? No, eihän se salakuljetus ja vaarallisten matkojen aiheuttamat kuolemat mihinkään lopu, vaikka turvapaikkaa voisi hakea suoraan Afrikasta ja pakolaiskiintiöt kymmenkertaistetaan. Nämä henkilöt haluavat silti tulla, vaikka saisivat tällaisessa keskuksessa kielteisen päätöksen.

Tällaisia ns. maihinnousukeskuksia ei tietenkään pidä perustaa. Onneksi vapaaehtoisia maita ei ole ilmoittautunut. Mykkänen ja kumppanit haluavat tietenkin ottaa verorahoista niin paljon rahaa kuin tarvitaan, että joku maa saadaan lopulta hyväksymään tällaisen keskuksen perustaminen, koska saavat niin hyvän sopimuksen.

"Vaihtoehto on, että Euroopan Välimeren maat sulkevat saapumisen mahdollisuuden ilman, että on mitään vaihtoehtoista reittiä"

Juuri näin pitäisi toimia.

Jaakko Karki

Ei ole mitään syytä odottaa kuutta kuukautta ennenkuin suljetaan rajat. Aikaisempien havaintojen perusteella on hyvä syy otaksua että mitään asiallista päätöstä ei tule syntymään EU tasolla, mutta ryntäys avoimiin maihin tulee kiihtymään rajojen tulevan sulkemisen pelossa.
Parasta on sulkea nyt myös Suomen rajat, Tanskan ja Ruotsin sekä lukuisien muiden EU maiden esimerkkiä noudattaen, siihen asti kun järkevä pysyvä ratkaisu saadaan aikaan.

Mikko Toivonen

Olen myös sitä mieltä että EU rajat olisi pitänyt sulkea laittomalta taloudelliselta pakolaisuudelta jo vuosia sitten ja kuten olen aina kirjoittanut helpottaa työvoiman tuloa halpa maista joista taloudellisia pakolaisia tuee, niin että helpotetuilla työe eli palkka- ja joukkoasumisehdoilla voidaan tuoda paljon lisää suoraan ntyönantajan töihin ja määräaikaisilla työluvilla.

Niitä kokoomaleirejä tietenkin voidaan sopia joidenkin maiden kanssa, mutta niiltäkään ei oteta muuten kuin juuri suoraan työpaikkaan tai jos todetaan että on aito turvapaikanhakija jotka mjaetaan sitteen Unionin jäsenmaiden kesken.

Pitäisi myös aivan ehdottomasti tämän päivän laittoman talousmaahantulon korjaamiseksi sopimusmaa tai maita jotka ottavat siellä Unionin rahoittamana ylläpidettyyn palutusleiriin kaikki ne jotka eivät halua kotimaahansa palata tai ovat kadottaneet identiteettinsä. Kyllä se löytyy taas jossain telttaleirillä vaikkapa Nigerissä tai Ylä.Voltassa
Lisääntyvää työperäistä laillista maahanmuuttoa kannatan mutta en lainkaan meritaksi ja valintamaa laitonta maahantuloa

Seppo Virkkula

Tulijat eivät vähene mitenkään sillä tavalla vaan lisääntyvät, että lisätään laillisia tuloreittejä, mikä pitäisi olla selvää jokaiselle joka vaivautuu edes vähän miettimään asioita pelkän toiveajattelun perusteella. Ainoat toimivat mallit ovat professori Paul Collierin malli tai Australian malli.

Seppo Kettunen

Mikä on kun pitää Suomeen saada lisää väkivaltaa ja ongelmia? Rajat kiinni ja Suomen oma kansa etusijalle ensin! Tai onko kyse puhtaasti taas rahasta , joku myös hyötyy... Otetaan ulkomaanvelkaa lisää ja autoverotusta kiristetään omalta kansalta.

Jarkko Palmgren

Erityisesti ihmetyttää tuo väestömatemaattinen pulma mikä liittyy Afrikasta tänne Eurooppaan siirtyvään kansainvaellukseen.

Siinä ajassa missä otetaan Euroopan väestön verran afrikkalaisia 500 miljoonaa ( 10 milj/ v x 50v) Syntyy vapatuvien resurssien kautta tilaa taas Afrikkaan väestönkasvulle ja Afrikkaan syntyy varmaan sen 700 miljoonaan väestönvasvu kuitenkin.

Tuommoinen rajoittamattoman maahanmuuton väestömuutos vaikuttaa jo vaaleihin paljon ennen 500 milj 50:50- saavutettua tasoa.

-Sittenkö Afrikkalaiset äänestävät koko Euroopan laajuudelta RKP:tä, Viher-Vasemmistoa sekä maahanmuutto liberalisti kepu+kokoomuksen ehdokkaita? buahhahhah !

Entä jos nuo yllä mainitut suomalaiset poliittiset maahanmuuttonaivisti-ryhmät lupaavat korotetuja lapsilisiä afrikkalaisille ja verotuksen koventamista kantasuomalaisille? -Nykymenolla näyttää, että tuon tekevät, jos vaikuttuvat, että saavat ääniä ja siten valtaa.

Kansainvaelluksesta tuleekin ohjelmoitu kansanvaihto?

Juuri tuo väestömatematiiikka on eri asia kuin rasismi.

Mauno Strandén

Mikä kiima Mykkäsellä on saada elätettäviä, ennen tuollaiset miehet pidettiin pehmustetuissa huoneissa, nyt ne tolvanat tilaa tänne täysylöspitoon porukkaa joka muutamaan sukupolveen tee töitä, kun se ei useimmilla kuulu kulttuuriin! Nyt ne tekee rasistisia lupauksia jotka 100% tiedetään olevan valetta! Sisäpiirit kauhoo rahaa valtion pussista ja vähät välittävät muusta, valtio petosko moinen urpoilu?

Pirjo Tolonen

Miksi näitä elintaso siirtolaisia yleensä päästetään EU.n ulkorajojen yli. Se maa joka ei ulkorajojaan valvo, ja jopa noutaa laivoilla siirtolaisia, voi heidät myös pitää, kuten Espanja tällä hetkellä.
Suomessa rajat valvontaan välittömästi, eikä kuuden kuukauden kuluttua. Ellei nyt toimita, olemme sisällissodan partaalla---