Tiistai 18.6.2019

Näkökulma: Aino Pennanen sai erävoiton?

Luotu: 
8.8.2018 18:28
  • Kuva: Kuvakaappaus / Facebook
    Kuva
    Kuvakaappaus Aino Pennasen kuvaamasta Facebook-videosta.

Sisäministeri Kai Mykkänen sanoi tiistaina Uuden Suomen haastattelussa harkitsevansa riippumatonta turvapaikkaselvitystä.

”Me olemme valmistelleet jo yhdessä YK:n pakolaisjärjestö UNHCR:n ja yhdenvertaisuusvaltuutetun kanssa sitä, miten tällainen selvitys voitaisiin teettää. Lopullista päätöstä ei ole vielä tehty, mutta kyllä oma ajatukseni on se, että voisi hyvinkin olla tarkoituksenmukaista, että tällaisen ulkopuolisen asiantuntijatahon tekemä selvitys saataisiin pidemmällä aikavälillä käyttöön Suomen turvapaikkajärjestelmästä”, sisäministeri totesi.

Kun tieto kokoomusministeri Mykkäsen ulostulosta eilen levisi sosiaalisessa mediassa, oli monin paikoin tyytyväisyyttä ilmassa. Uutisesta tykkäsivät Twitterissä niin vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson, SDP:n maahanmuuttovastaava Joona Räsänen kuin Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartialakin.

Vasemmistopoliitikot vihreillä lisättynä ovat esittäneet riippumatonta selvitystä turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta ja maahanmuuttoviraston linjasta, johon uskotaan liittyvän poliittista ohjausta Sipilän hallituksesta päin. Vasemmistossa arvellaan yleisesti, että Sipilän hallitus toimii maahanmuuttoasioissa kireästi, koska sillä on perintönä perussuomalaisten vaikutus sen linjaan.

Huolta on ollut jo pitkään oikeusavun saatavuudesta ja hyvin suurista määristä palautuspäätöksiä Afganistaniin ja Irakiin. Näihin sekasortoisiin maihin on viranomaisilla tarvetta tehdä kielteisten turvapaikkapäätösten jälkeen paljon puhuttuja pakkopalautuksia.

Selvitysasia ei edennyt ennen tätä viikkoa hallituksessa mihinkään, mutta nyt kuin taikaiskusta riippumattoman osapuolen näkemyksen kuulemiseen on selvää valmiutta. Sisäministeriö ei toki ole kytkenyt harkitsemaansa selvitystä opposition toiveisiin, jotka ovat yltyneet vihreiden lainsäädäntösihteerin Aino Pennasen tehtyä protestinsa.

Joka tapauksessa on kulunut vain runsas viikko siitä, kun Pennanen ilmaisi tyytymättömyytensä Finnairin lentokoneessa nähtyään tilanteen, jossa neljä poliisia saattoi yhtä sidottua matkustajaa.

Aino Pennanen ja hänen kanssaan samankaltaisesti ajattelevat poliittiset toimijat näyttävät saavan asiassaan erävoiton. Tällainen osavoitto on tulossa myös kansalaistottelemattomalle toimintatavalle, vaikka rapsut koneesta poistettu Pennanenkin saanee.

Varmana riippumatonta selvitystä ei voi tosin vielä pitää, eikä varsinkaan sen tulosta.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Taisto Pihlajamaa

Aha, että "huoltosuhde" ja väestöpyramiidin joulukuusenmuotoinen runkoa muistuttava alaosa korvataan ulkoa tuotetuilla ihmisillä,
sen sijaan että itse huolehdittaisiin suomalaisen sukukunnan jatkuvuudesta.

Kyllä se minulle tämän ikäisenä sopii, mutta kuinkas teidän käy. Tilastojen mukaan nykymenolla jo noin parin- kolmenkymmenen kymmenen vuoden päästä islamilaiset puolueet istuvat eduskunnassame, jos sitä enää onkaan, ja vanhoja hoidetaan ajan normeilla.

Demokratia, hallintomuoto, joka katsoo korkeintaan vaalikautensa päähän. Vaalikarja, jonka jälkeläisparat , jos niitä enää sitten onkaan, joutuu elämään demokratiastaan huolimatta koko elämänsä.

Pentti Westerholm

Kyllä tänne mahtuu siirtolaisia.Varsinkin niitä jotka tuovat rahaa tullessaan ja jopa työllistävät kantaväestöä.Valitettavasti näitä tulijoita on aniharvassa.Ruotsissa on suuria ongelmia siirtolaisten kanssa .Ovat jopa hyökänneet poliisia vastaan kun heidän näkökulmasta oikeuksia on loukattu.Mikäli pidämme kaikille avoimet ovet..Niin samat ongelmat tavoittavat myös Suomen.Tämä toisiasia näyttää joillekin olevan vaikea hamottaa.

Pekka Jaakkola

Otetaanko selvityksessä kantaa siihen, että sama ihminen voi hakea turvapaikkaa vaikka 20 kertaaa ja aina eri syyllä? Viranomaisille saa valehdella päin naamaa ilman minkäänlaisia seuraamuksia. En millään usko nykymenolla puolueettomaan selvitykseen. Huusko sympatiseeraa taas Pennasta. Maksoin muuten tänään osan jonkun eläkeläispolon ruokaostoksista kun rahat ei riittäneet ja alettiin kerään tavaroita pois hihnalta. Tässä maassa keskitytään koko ajan ulkomaalaisten paapomiseen vaikka Suomessa on satoja tuhansia köyhiä. Onko se oikein, että vilpillisesti jäädään maahan eikä varmasti kerätä ostoksia hihnalta pois?

Hannu Lehmussaari

Saiko ilmailurikkomukseen tms. syyllistynyt Aino Pennanen siis erävoiton teolleen? Onko jatkossa enemmän hyväksyttävää olla tottelematta lentokoneen henkilökunnan määräyksiä?
Voiko jatkossa kuka tahansa matkustaja viivyttää lentokoneen lähtöä omien tunteidensa ja omantuntonsa mukaan?
Missä menee jatkossa - jos Pennanen jää rangaistuksetta - ilmailurikkomuksen tai -rikoksen raja?
Miten käy ilmailun turvallisuuden, jos yhden matkustajan annetaan öykkäröidä ja samalla kenties mahdollistaa muiden rikollisten toiminta huomiota keräämällä?

Lait ja määräykset on tehty noudatettaviksi ja niiden rikkomisesta tulee seurata seuraumuksia. Muutoin ajaudumme kohti anarkiaa.