Maanantai 20.5.2019

Lukio voi maksaa 2 500e – Ministeri: ”Vaikea paikka osalle perheistä”

Luotu: 
9.8.2018 08:56
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Lukion oppimateriaalikustannukset voivat nousta jopa 2 500 euroon.
|

Hallitus käynnistää uudet pilottihankkeet lukion ja ammatillisen koulutuksen oppimateriaalikustannusten alentamiseksi. Hankkeeseen on varattu kaikkiaan 4 miljoonaa euroa, jotka myönnetään suoraan koulutuksen järjestäjille. Taustalla on huoli toisen asteen koulutuksen korkeista kustannuksista, kertoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.).

–Lukion ja ammatillisen koulutuksen alkaminen tuo oppimateriaalikustannuksia, joista selviäminen on vaikea paikka osalle perheistä. Oppimateriaalikustannukset eivät saa muodostua yhdellekään nuoristamme opiskelun esteeksi. Siksi uusia ratkaisuja tarvitaan, sanoo Grahn-Laasonen.

Opetushallitus käynnistää valtionavustushaun ja päättää avustettavista pilottihankkeista syksyn 2018 aikana. Pilottihankkeet ovat vuoden mittaisia ja ne ovat käynnissä vuosina 2018–2019.

Pilottihankkeissa kehitetään malleja oppimateriaalien ja -välineiden kierrätykseen ja lainaamiseen sekä avoimia digitaalisia oppimateriaaleja. Lisäksi on tarkoitus kehittää koulutuksen järjestäjien yhteishankintamenettelyjä opiskelijoiden tarvitsemien materiaalien ja varusteiden hankintakustannusten alentamiseksi.

Suomen lukiolaisten liitto ja ammattiin opiskelevien Sakki käynnistämä kansalaisaloite kokonaan maksuttomasta toisen asteen koulutuksesta keräsi kevään aikana 50 000 allekirjoitusta ja se etenee eduskunnan käsittelyyn. Järjestöt ovat vedonneet opetushallituksen teettämään selvitykseen, jonka mukaan esimerkiksi lukiolaisen välttämättömät kustannukset tutkintomaksuineen ja kannettavine tietokoneineen voivat nousta kaikkiaan 2 500 euroon.

Hallitus päätti kevään kehysriihessään myös uudesta oppimateriaalilisästä heikoimmassa taloudellisessa asemassa olevien toisen asteen opiskelijoiden tukemiseen.

Lausunnoilla olevan esityksen mukaan oppimateriaalilisään olisivat oikeutettuja lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen 17–19-vuotiaat vanhemman luona asuvat opiskelijat, 17-vuotiaat itsenäisesti asuvat opiskelijat sekä alle 17-vuotiaat, joiden vanhempien yhteenlasketut vuositulot jäävät alle 41 100 euron. Oppimateriaalilisän määrä olisi 46,80 euroa kuukaudessa. Kolmen lukuvuoden opintoja varten oppimateriaalilisää saisi tällöin noin 1 400 euroa.

LUE MYÖS:

15 prosenttia nuorista jää peruskoulutasolle – Lukiosta ja ammattikoulusta ilmaisia?

Lukio maksaa jopa 2600 € – Presidentti Niinistö huolestui: ”Onko Suomi mahdollisuuksien maa?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Kenneth Ainetdin

Helppo homma. Kun noita oppimateriaaleja ei rukattaisi joka vuosi kirjakustantamoiden lobbaamalla tavalla. Uuden kirjat eivät varsinaisesti ole uusia, ne on vain ladottu eri järjestykseen jotta edellisen vuode painokset eivät kelpaisi oppimateriaaliksi.

Ja sitten tärkeä asia korruptoimattomalle Suomelle: Lobbaus on vain hienostunut synonyymi korruptiolle. Toiminto lobbauksessa on sama kuin korruptiossa eli raha liikkuu palvelusta vastaan. Näitä lobbareita on myös paljon liikkeellä Arkadianmäellä.

Pertti Ikonen

Aivan käsittämätöntä kuinka kirjakustantajat on päästetty ryöstämään vanhempia lasten koulukirjoilla. Kirjat eivät kestä kovinkaan montaa vuotta ja irvoikkainpana on, että kirja ei pysy auki pöydällä ilman murjomista. Usein kirjojen kielen käyttö tuntuu kummalliselta ja selityksenä tuohon onkin, että kirja on käännetty ruotsin kielestä suomeksi. Jos koulutunneilla ei ennäteä tehdä kaikkia kirjan tehtäviä, opettaja ei saa antaa oikeita vastauksia esim. notepad-tekstitiedostona koska se loukkaa kirjan tekijiän oikeuksia. Siis kirjakustantaja on joka vie ja OAJ peesaa heita.