Maanantai 20.5.2019

Miten käy synnytysten Mehiläisen pyörittämässä sairaalassa? Ministeri lehdelle: ”Suomen pienin ja määrä vähenee”

Luotu: 
9.8.2018 09:22
  • Kuva: Antti Nikkanen / Alma Talent
    Kuva
|

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) sanoo Lapin Kansalle, ettei hänellä ”ole valmista vastausta”, miten synnytysten käy Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin ja Mehiläisen yhteisomisteisessa Kemin keskussairaalassa.

Synnytyksiä varten Kemin keskussairaalalle on myönnetty poikkeuslupa, joka päättyy tämän vuoden lopussa. Erityistä poikkeuslupaa synnytysten järjestämiseen tarvitaan, koska synnytykset on pääsääntöisesti keskitetty sairaaloihin, joissa hoidetaan vähintään tuhat synnytystä vuosittain. Länsi-Pohjassa synnytyksiä oli viime vuonna THL:n ennakkotiedon mukaan 518.

–Lähtökohta on, että Länsi-Pohjan sairaala on Suomen pienin synnytyssairaala ja synnytysten määrät ovat olleet alenevia. Meidän vinkkelistä on katsottava koko Lapin maakuntaa, Saarikko toteaa Lapin Kansalle.

–Ehkä ensi vuonna ollaan Lapissa siinä tilanteessa, että koko maakunnassa syntyy noin 1 500 lasta ja se on kaikkiaan harmillisen pieni määrä, hän jatkaa.

Saarikko korostaa, ettei uuden poikkeusluvan käsittelyyn vaikuta se, että Kemin keskussairaalaa pyöritetään nykyisin Mehiläis-vetoisesti.

Mehiläisen kuntien kokonaisulkoistuksista vastaava liiketoimintajohtaja, Mehiläinen Länsi-Pohja -yhteisyrityksen toimitusjohtaja Lasse Männistö kertoi kesäkuussa Helsingin Sanomille, että ulkoistussopimus velvoittaa Mehiläistä hoitamaan sopimuksessa laaditut toimenpiteet.

LUE MYÖS:

Erikoinen tilanne Mehiläiselle ulkoistetussa sairaalassa: Valtion lupa synnytyksille loppumassa – sopimus velvoittaa

Henkilöt: 
Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Juha Lapveteläinen

(Kirjoitus poikkeuksellisesti ilman suomalaisia alfabeettoja)

Ensinnakin haluan sanoa, etta olen ylpea Lansi- Pohjan kuntien yhteenliitoksesta eri kunnanvaltuustojen paatoksella, siita rohkeasta yrityksesta ottaa yhteisvastuuta Lansi- Pohjan maakunnasta yli kunta- ja puoluerajojen. Perhe- ja Peruspalveluministeri Annika Saarikon mielesta asiassa on katsottava koko Lapin maakunnan etua, onhan tietysti harmillista etta Lapin alueella syntyvyys on juuri nyt liian alhainen, kun puhutaan Lansi- Pohjan Maakunnasta? Poikkeusluvan kasittelyyn ei tietenkaan vaikuta se, etta muutama kunta Lapin alueella teki perustuslaillisen yhteenliitoksen ilman poliittista ratkaisua valtioneuvoston suunnalta. Myos Kemin aluesairaalaa pyoritetaan nykyisin mehilais- vetoisesti, kysymys on tietysti yksityissairaala Mehilaisesta. Mielestani valtiolla on oma vastuu maakunnista. Tasavaltalaisena sanoisin, etta juuri tama sairaala- asia on sellainen asia, joka ehdottomasti kuuluu valtioneuvoston- seka eduskunnan alaisuuteen. Kemin Keskussairaalan kuuluisi olla Suomen Valtion Sairaala, joka on kaytettavissa jokaiselle Suomen kansalaisella Lansi- Pohjan Maakunnan alueella. Mehilainen on yksityissairaala, sinne paastakseen tarvitaan joko vakuutus, omaisuutta tai kateista. Perhe- ja Peruspalveluministeri Annika Saarikko totesi, ettei hanella ole asiaan valmista vastausta? Tasavaltalaisella on, toivon Lansi- Pohjan Maakuntahankkeen etenevan myos jatkossa ilman valtioneuvoston- ja eduskunnan yksipuolista maaraysvaltaa. Lansi- Pohjan alueella oli perustuslaillinen oikeus toimia kunnallisen itsemaaraamisoikeuden turvin maakuntahankkeen osalta, muutamalla lisakuntaliitoksella Lansi- Pohjan alueesta saisi hyvin toimivan itsehallinnollisen maakunnan. Perhe- ja Peruspalveluministeri Annika Saarikon tulisi tukea Suomen Valtion Sairaalahankeita kaikissa maakunnissa isanmaan alueella, kysymys on kansalaisen terveyspalveluista seka valtion vastuusta perustuslain mukaisesti.

Heikki Heikkinen

Tuotanoin ihan vaan sen verran että savusaunan rakennuspuuhiin ryhtyisin muuallakin syrjäseuduilla. Sellanen on meininki hallituksessa ja samat puolueet jatkaa seuraavassa hallituksessa oletettavasti. Helsigistä ja muista neljästä erikoissairaanhoidon kotikaupunkien onnellisista asukkaista kaikki muut ovat oman onnensa nojassa. Sellanen on se uudistus se SOTE uudistus. Nimittäin maakuntia tulee vissiin olemaan 18 ja näitä erikoissairaanhoidon yksiköitä viisi. Niin että kuin se vaikuttaa tähän asiaan, perusterveydenhuolto ei leikkaa eikä synnytä eikä oikein muutakaan kuin lähettää sairaita erikoissairaanhoitoon jos maakunnalla on siihen varaa? jotta sillai.

Jacob Finn

Jonkun normaalijärkisen päättäjän tulisi laittaa nämä sotehullut ruotuun.
He ovat lyhyessä ajassa tuhonneet maakuntien operatiivisen osaamisen naurettavalla ja vaarallisella nukutuskiellolla pienissä sairaaloissa.
Sotesylliisiä,voi verrata vaikka Maotsetungin tai Matti Kurikan siirtolaissekliluihin.
Rahaa palaa muuta kerrottavaa ei Sotesta ole.
Keskittämisasetus peruttava heti.