Torstai 23.5.2019

Selvitys laski: Trump-Putin-näkyvyyden arvo 3,2mrd.€ – Vapaavuori: ”Ei voi rahalla ostaa”

Luotu: 
9.8.2018 09:40
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Yhdysvaltain ja Venäjän presidenttien tapaamista Helsingissä seurattiin verkossa kaikkinensa yli 300 000 verkkoartikkelilla. Näkyvyyden arvo oli Helsingille 3,2 miljardia euroa, selviää Ulkoministeriön ja Helsingin kaupungin teettämissä medianäkyvyys- ja verkostoanalyyseistä.

–Tämän mittaluokan näkyvyyttä ei voi ostaa rahalla. Helsingin tehtävä oli mahdollistaa kokoukselle parhaat mahdolliset puitteet ja tässä onnistuimme hyvin. Myönteinen näkyvyys vahvistaa Helsingin mainetta toimivana matkailukohteena, mutta myös kongressi- ja kokouskaupunkina, arvioi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori (kok.).

Seurantajaksolla 2.–20.7. kansainvälisiä digitaalisen uutismedian artikkeleita kertyi yhteensä yli 343 000 kappaletta ja niiden yhteenlaskettu potentiaalinen tavoittavuus on 342 miljardia näyttökertaa. Huomattavasti eniten artikkeleita julkaistiin Yhdysvalloissa, sitten Venäjällä ja Iso-Britanniassa.

Suurin osa verkkoartikkeleista keskittyi tapaamisesta kertomiseen. Helsinki ja Suomi mainittiin tapahtumapaikkana joko neutraaliin tai positiiviseen sävyyn. Osassa avattiin kuitenkin tapaamisen isäntämaata ja kaupunkia hieman enemmän.

Tapaamiseen liittyvissä keskusteluissa Suomi kuvataan liberaalina, kehittyneenä ja edistyksellisenä maana sekä eräänlaisena peilinä oman maan (Yhdysvallat, Venäjä) kehityksenkulkuun liittyen.

Näkyvyyttä saivat erityisesti Helsingin sanomien kampanja, mielenosoitukset sekä kokouksen inspiroima olut. Mediakeskuksena toimineesta Finlandia-talosta kirjoitettiin myös lukuisa määrä ylistäviä artikkeleita.

–Maakuvatyön näkökulmasta hyöty positiivisesta vierailukokemuksesta näkyy usein vasta pidemmällä aikavälillä. Välittömän näkyvyyden kannalta tilaisuus sekä ennen kaikkea suurten mediavaikuttajien lukuisat ylistävät viestit Suomesta nousevat kyllä erikoistapaukseksi, kertoo maakuvayksikön päällikkö Petra Theman ulkoministeriöstä.

Verrattuna kesäkuun vertailujaksoon, Suomeen liittyvien viestien määrä kasvoi englanninkielisessä keskustelussa seitsenkertaiseksi ja venäjänkielisessä keskustelussa viisinkertaiseksi kokouksen aikana. Positiivista oli myös niiden uusien käyttäjien määrä, joka keskusteluun osallistui.

Sosiaalisessa mediassa seuranta-ajalla 26.6.-17.7. löytyi käytetyimmillä kymmenellä kielellä 404 546 osumaa, joissa mainittiin Trump, Putin sekä Suomi tai Helsinki. Kärkipäivänä 16. heinäkuuta löytyi 85 700 some-osumaa näillä hakusanoilla. Sosiaalisen median osumien potentiaalinen tavoittavuus on yli 17 miljardia henkilöä. Tästä Facebookin osuus oli 9,4 miljardia ja Twitterin 7,6 miljardia.

Analyysit toteuttivat Sometrik Oy ja Meltwater Oy.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

On se ihmeellistä tämä laskutaito. Putin-Trump vierailun arvo pystytään tuosta vain laskemaan parissa päivässä, mutta turvapaikkaruljanssin kustannusten laskeminen on täysin ylivoimainen haaste, vaikka siihen käytettäisiin vuosia.

Juha Kuikka

"Näkyvyyden arvo oli Helsingille 3,2 miljardia euroa, selviää Ulkoministeriön ja Helsingin kaupungin teettämissä medianäkyvyys- ja verkostoanalyyseistä."

"–Tämän mittaluokan näkyvyyttä ei voi ostaa rahalla."

Lievästi paradoksaalista. Ensin kerrotaan rahallinen arvo ja sitten väitetään, ettei voi ostaa rahalla????

Mikko Toivonen

Kyllä ilmeisesti hyvin pystytään matemaattisesti laskemaan jonkjun tapahtuman arvo jos sen saama näkyvyys muutetaan maksetuilla mainoksilla saatavaksi näkyvyydeksi.
Laskelmahan on tietysti täysin fiktiivinen. Vähän samaa tasoa kuin Taalas kerhon ilmastolle tuottamat mailateoriat jotka voidaan kategorisesti osoitaa väärillä valituilla jaksoarvoilla tehdyiksi.
Tosiasia tässäkin tapauksessa on että emme tiedä eikä m,eillä ole hajuakaan siitä kuinka paljon matemaattisesta näkyvyydestä lopulta koituu Helsinkiläisille hyväksi.
Aivan kuten se ilmastoillusiopnistien mailateoria. Kukaan ei9 varmuudella tiedä mihin ilmasto lopulta kääntyy tai mikä se missäkin osassa maapalloa on seuraavan vuosisadan vaihteessa. Voi olla pirun kylmääkin näillä tienoilla.. Voi olla että phkinäpensaita kasvaa Inarissa ja Grönlannissa niinkuin on tehbyt niinkin hiljattain kuin vain runsaat tuhat vuotta sitten.

Pekka Näränen

Luulen, että kokonaisuutena tapaamisen kokonaissaldo Suomen imagolle länsimaissa jäi negatiiviseksi. Positiivistakin julkisuutta Suomi sai kehittyneenä ja edistyksellisenä maana, joka ehkä saattaa aikanaan tuoda tänne muutaman turistin. Niin länsimaisten poliitikkojen kuin kansalaistenkin silmissä vahvistui kuitenkin kuva "idän ja lännen välissä sijaitsevan maana". Ei siis todellisena länsimaana vaan enemmän tai vähemmän Venäjän etupiiriin kuuluvana. Siinä meni hukkaan vuosien työ Suomen länsimaisen imagon rakentamisessa.