Torstai 20.6.2019

Yle: SDP selvästi Suomen suosituin puolue – PS sukelsi pahiten, keskusta kiri kovimmin ja veti varttuneita

Luotu: 
10.8.2018 07:58
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

SDP on selkeästi suosituin puolue Ylen tuoreessa kannatusmittauksessa. Puolue on kasvattanut suosiotaan 0,9 prosenttiyksikköä aina 21,2 prosenttiin asti.

Kokoomuksen 19,8 prosentin kannatuksessa ei ole suurta muutosta, mutta keskustan alho näyttää helpottuneen hieman. Keskusta parantaa kannatustaan 1,2 prosenttiyksikköä 17,8 prosenttiin. Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Tuomo Turjan mukaan varttunut väki on innostunut kannattamaan keskustaa kenties hyvien talouslukujen johdosta.

Sinisen tulevaisuuden kannatus on huvennut hieman 0,8 prosenttiin. Turjan mukaan Uudenmaan ehdokasasettelu ratkaisee puolueen olemassaolon eduskuntapuolueena. Timo Soinin (sin.) ratkaisua poliittisesta tulevaisuudesta odotetaan yhä. Hän voisi äänillään vetää muitakin sinisiä eduskuntaan.

Perussuomalaisten suosio heikkenee 1,6 prosenttiyksiköllä 8,7:ään ja vihreiden 0,3 prosenttiyksiköllä 13,6:een. Turja ei juuri näe viimeaikaisilla kohuilla vaikutusta tässä mittauksessa. Julkisuudessa on kohistu perussuomalaiskansanedustajien asumisjärjestelyistä ja vihreiden puheenjohtajan tekemisistä. Turja huomauttaa, että vihreiden suosio on laskenut jo huhtikuusta lähtien.

Turjan mukaan SDP vie nyt kannattajia muista puolueista etenkin vihreistä, vasemmistoliitosta ja perussuomalaisista, missä voi osin olla kyse voittajan vankkureihin hyppäämisestä. Kyselyn tausta-aineiston perusteella edellä mainituista puolueista näyttää siirtyneen nimenomaan työväestöksi luokiteltuja kannattajia demareiden leiriin.

– Nyt voitaneen sanoa, että SDP on tällä hetkellä Suomen suosituin puolue. Demareiden kasvu tulee lähinnä peruskannattajakunnasta, sillä heidän suosio työväestön keskuudessa on kasvanut, Turja sanoo Ylelle.

Ylen mittauksessa vasemmistoliitto menettää kannatustaan lähes prosenttiyksikön 7,7:ään ja RKP:n suosio kasvaa prosenttiyksiköllä 4,3:een. Kristillisten kannatus pysyttelee lähes samoissa lukemissa ja on nyt 3,8 prosenttia.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Ilona Oksanen

Ensinmmäisenä siis edes ennenkuin lukee "uutisen"on katsottava kuka mielipidemittauksen on tehnyt..JA kas,sieltähän se mielipidemittauksen "luotettavavuus"sitten löytyikin.TALOUSTUTKIMUS on veronmaksajien rahoilla ylläpidettävän YLE:n hovihankkijana tehnyt taas yhden "tutkimuksistaan"eli mielipidemittauksistaan joita yle siis tilaa tältä KOKOOMUSLAISEN miljonääri eero lehden omistamalta firmalta .Tämä samainen firman omistaj aistuu YLE hallituksessa ja tämä firma siis saa RUHTINAALLISET TULOT näistä tilatuista mielipiteisiin vaikuttamaan pyrkivistä toimeksiannoistaan.Samalla konstilla tehtiin mm.presidentti median avustamana.

Hannu Taskinen

Tuohon Ilonan kritiikkiin vielä jatkoa.
Eikö kukaan tosiaan kyseenalaista tuollaista vouhotusta tästä mittauksesta.
Kyselyyn vastasi 2452 ihmistä ja puoluekantansa ilmoitti vain 1501.
Mikähän yllätys muhii niissä 39 prosentissa jotka eivät ilmoittaneet puoluekantaansa.

Ilkka Paananen

Että nyt odotetaan 'tutkimusta', jolla saadaan mieleinen lopputulema? Käykää äänestämässä sillä saadaan varma tulos. Vai alkaako kohta vänkäys, että niitäkin tuloksia on manipuloitu? Kyllä ei taas ole isompia huolia kuin yksi kalluppi.

Juha-pekka Naukkarinen

Jos joku puolue haluaa vaalivoiton,niin lupaus eläkeindeksin palauttamisesta ns. puoliväli-indeksiksi takaa sen,se koskisi kaikkia 1,5 miljoonaa eläkeläistä,ylivoimaisesti suurin äänestäjä ryhmä,jota SDP: n Lipposen hallituksen johdolla kurjistettiin taitetulla indeksillä!

Kari Matti Nivala

Ylen uutisoinnin mukaan Antti Rinne "johtaa pääministerikisaa". Onko todella näin, että eduskuntavaalien ainoa tehtävä on pääministerin henkilön valinta? Miksi pidetään itsestäänselvyytenä, että suurimman eduskuntapuolueen puheenjohtaja on itseoikeutettu hallituksenmuodostaja? Se kun tarkoittaa, että alle neljänneksen kannatuksella saa päättää koko maan linjasta! Onko tämä demokratian mukaista? Hieman asiallisuutta uutisiin...