Keskiviikko 22.5.2019

Alkon tilastossa iso pudotus: Lonkeron myynti –50%

Luotu: 
10.8.2018 14:02
  • Kuva: Alma Media arkisto / John Palmén
    Kuva
    Lonkeroiden myynti vapautettiin vuoden alusta Alkosta ruokakauppoihin ja kioskeihin. Nyt niiden myynti laski Alkossa puolittui.

Alkosta pulloja ja tölkkejä ostettiin heinäkuussa 10,5 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. 100-prosenttiseksi alkoholiksi käännettynä myynti väheni 7,5 prosenttia.

Vahvat oluet ja sekoitepohjaiset long drink -juomat vapautettiin ruokakauppoihin tämän vuoden alussa. Alkon myyntitilastoissa eniten pudotusta onkin juuri näissä tuoteryhmissä.

Oluita myytiin heinäkuussa kolmanneksen, 33,4 prosenttia, vähemmän kuin vuosi sitten ja long drinkien kohdalla myynti puolittui tasan 50 prosenttia. Niiden litramääräinen myynti vastasi 10,9 prosenttia Alkon kaikesta heinäkuun myynnistä.

Alko korostaa tiedotteessaan, että myös alkoholiveron korotukset vaikuttavat myyntilukuin. Alkoholiveroa korotettiin vuoden alussa keskimäärin 10 prosentilla.

Heikkoa kasvua oli valkoviinien (1,7%) ja kuohuviinien (2,5%) sekä muiden mietojen viinien (5,2%) kohdalla. Kovimmin nousi taas roseeviinien myynti, joita kannettiin ulos Alkosta nyt lähes kolmanneksen, 31,8 prosenttia, enemmän kuin vuosi sitten heinäkuussa.

–Asiakkaita kiinnostavat raikkaat maut ja tämä näkyy esimerkiksi valkoviinien, kuohuviinien ja roseeviinien myynnissä. Kyseessä on kansainvälinen trendi, jota tämä poikkeuksellisen kuuma kesä Suomessa on varmasti osaltaan vahvistanut, arvioi Alkon toimitusjohtaja Leena Laitinen.

Vuoden alusta tarkasteltuna Alkon myynnin lasku ei ole ollut yhtä jyrkkää kuin heinäkuussa. Laskua on tammi–heinäkuussa tullut 7,9 prosenttia viime vuoden vastaavaan jaksoon verrattuna. 100-prosenttiseksi alkoholiksi käännettynä se merkitsee 4,9 prosentin laskua.

Oluiden myynti on laskenut vuoden alusta 29,3 prosenttia ja long drinkien 46,9 prosenttia.

Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jorma Liikko

Jos lonkeroa saa lähikaupasta reilusti halvemmalla, niin kaiketi myynti sinne siirtyy.

Rosen myynti taitaa olla aika marginaalista. Jos joku "taho" sanoo että uudet mansikat ja Rose on hieno juttu, sillä saadaan jo myyntikäyrät nousuun.

Näihin prosentteihin olisi informatiivista liittää myös eurot!