Keskiviikko 22.8.2018

Kansanedustaja luopuisi perintöverosta: ”Suomessa pitäisi tukea kansankapitalismia, ei rangaista siitä”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
11.8.2018 09:42
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Antti Kurvisen mielestä perintövero aiheuttaa käytännössä monenlaisia hankalia ja kohtuuttomiakin tilanteita perinnönsaajien kannalta.
|

Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen esittää, että Suomessa tehdään ensi vaalikaudella päätös perintöverosta luopumisesta. Kurvinen teki esityksensä Pohjalainen-lehden kolumnissaan sekä lauantaina julkaisemassaan tiedotteessa.

–Ruotsi ja Norja ovat jo poistaneet perintöveron. Mielestäni Suomen tulee tässäkin asiassa seurata yleistä pohjoismaista linjaa. Asiasta on sovittava hallitusneuvotteluissa keväällä 2019, Kurvinen linjaa.

Kurvisen mielestä perintövero aiheuttaa käytännössä monenlaisia hankalia ja kohtuuttomiakin tilanteita perinnönsaajien kannalta. Lisäksi perintövero on hänen mukaansa vastaisku ihmisten säästämiselle ja omaehtoiselle, pitkäjänteiselle vaurastumiselle. 

–Perintöverot nousevat yllättävän koviksi ihan keskiluokkaisen henkilön kuollessa: esim. jos vainaja omisti omakotitalon, kesämökin ja pienen metsäpalstan. Merkityksetöntä ei ole sekään, että veroa maksetaan omaisuudesta, jota on hartaasti ja moneen otteeseen verotettu vuosikymmenten varrella. Suomessa pitäisi pikemminkin tukea piensijoittamista eli niin sanottua kansankapitalismia, ei rangaista siitä. Säästäminen ja piensijoittaminen lisää talouden vakautta ja helpottaa velkaongelmia, sanoo Kurvinen.

Kauhavalainen keskustapoliitikko paikkaisi perintöveron poiston aiheuttamaa aukkoa valtion kassassa luovutusvoittoverotuksen muutoksilla tai säätämällä perintöveron maksettavaksi silloin, jos perittyä omaisuutta myydään nopeasti pois.

–Ruotsista voisi hakea mallia. Esimerkiksi voitaisiin säätää erityinen perityn omaisuuden luovutusvoittovero tai asettaa perintövero on maksettava, jos omaisuudesta luopuu vaikkapa 5 vuoden sisällä.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Luosto

"Keskustan kansanedustaja Antti Kurvinen esittää, että Suomessa tehdään ensi vaalikaudella päätös perintöverosta luopumisesta."

Kannattaisiko ensiksi lukea läpi koko uutisartikkeli ennen kuin alkaa kommentoimaan sitä. Kurvinen on keskustan, ei kokoomuksen kansanedustaja.

Petri Hämäläinen

Perintövero pitää säilyttää.

Nimenomaan kerrytetyn omaisuuden verottaminen, ei elinaikana vaan henkilön kuollessa, on oikeusenmukaista ja järkevää.

Saajalleen perintö on merkittävä ylimääräinen ja tietyssä mielessä ansioton tuloerä. Tämän lisätulon verotus on mitä perusteellisinta.

Esko Riikonen

Perinnöstä on verot maksettu jo moneen kertaan. Ajatellaan vaikka asuntoa. Se maksetaan palkalla, josta verot on maksettu. Rakennetaessa maksetaan arvonlisävero ja muut verot ja veronluonteiset maksut. Kinnteistöveroa maksetaan. Kun remontoidaan, niin taas on verot mukana. Perinnön jättävä on maksanut yhteiskunnalle riittävästi.

Joku toinen on tuhlannut saman tulot, kuin talon rakennuttanut, ja jäljellä ei ole mitään. Hän on saamamies joka asiassa yhteiskunnalta ja tietenkin kateellinen sille, joka on elänyt säntillisesti. Niin kuin on monet kirjoittajat.

Toinen vaihtoehto on tietenkin siirtää omaisuutta erilaisilla kikkailuilla perillisille.

Seppo Simonen

Kansalaisaloite perintö ja lahjaveron poistosta on ylittänyt 50000 rajan ja on menossa eduskunnan käsittelyyn. Tästä käytiin täällä US-ssa keskustelua viime vuodenvaihteessa hyvinkin kiivaasti ja punavihervassarit vastusti kiivaasti.

Kansalaisaloite on RKP-n jäsenen Christian Pundarsin aloittama ja minäkin olen allekirjoittanut sen. Niinkuin Antti Kurvinen Ruotsi ja Norja sekä Viro on poistaneet perintöveron koka on vainajan omaisuuden pahinta ryöstöä.