Sunnuntai 26.5.2019

Näkökulma: Timo Soinista tuli rasite Suomelle

Luotu: 
12.8.2018 08:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soini on tuonut toistuvasti esiin abortin vastaisia näkemyksiään.
|

Suomen ulkoministeri Timo Soini (sin.) on aktiivinen abortin vastustaja. Soini on ottanut aborttia vastaan näkyvästi kantaa kolme kertaa lyhyen ajan sisään.

Ensin maamme ulkoministeri osallistui abortinvastustajien tilaisuuteen Kanadassa, sitten tuskaili Irlannin aborttimyönteistä kansanäänestystulosta ja tuoreimmassa tapauksessa iloitsi Argentiinan senaatin abortin vastaisesta päätöksestä.

Soinin tuoreimpia näkemyksiä ovat hallituksen sisältä paheksuneet vahvimmin ministerit Anne-Mari Virolainen (kok.) ja Annika Saarikko (kesk.).

”Kokoomus ei iloitse takaiskusta naisten aseman parantamisessa. Soinin aborttivastainen kanta ei ole myöskään hallituksen kanta”, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Virolainen twiittasi perjantaina.

”Mi­nun asi­a­ni ei ole ar­vi­oi­da sitä, käy­kö hal­li­tuk­sen joh­to täs­tä kes­kus­te­lua tai ar­vi­oi­da mi­nis­te­ri Soi­nin ase­maa. To­te­an tasa-ar­vo­mi­nis­te­ri­nä, et­tä tä­män­kal­tai­sia vih­jai­lu­ja­kaan sii­tä, et­tä voi­sim­me ol­la tyy­ty­väi­siä Ar­gen­tii­nas­sa ta­pah­tu­nee­seen ke­hi­tyk­seen, en voi hy­väk­syä”, perhe- ja peruspalveluministeri Saarikko totesi. (Lue aihetta käsittelevä STT:n juttu Suomenmaasta)

Kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo on kompannut Soini-kriittistä ministeri Virolaista. Myös pääministeri Juha Sipilän (kesk.) asiasta esittämä näkemys on tulkittavissa Soinin arvosteluksi, jossa hänen katsotaan toimineen Suomen ulkopoliittisen linjan vastaisesti.

Vasemmisto-oppositiosta Soinia on arvosteltu jyrkästi ja erovaatimuksiakin on kuultu.

”Saako ulkoministeri Soini kulkea puoli vuotta vaaleihin saakka puhumassa maailmalla mitä huvittaa?”, eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen (sd.) esimerkiksi kysyi lauantaina.

Katolilaisen Soinin abortin vastainen näkemys on toistunut johdonmukaisesti. Hänellä on mielipiteeseensä oikeus, kuten hänellä on myös poliitikkona oikeus tärkeäksi katsomiensa asioiden ajamiseen.

Kukaan ei voi vaatia ulkoministeriä lukemaan esimerkiksi Väestöliiton jakamaa tutkittua tietoa aborteista, saatikka uskomaan sitä.

Väestöliiton vaikuttamistoiminnan asiantuntija Riikka Kaukoranta kirjoitti liiton blogissa kesän alussa muun muassa siitä, kuinka ”tutkimukset eivät tue väitettä, että aborttien kieltäminen vähentäisi tehtyjen aborttien määrä. Mutta kuoleman määrää se kyllä lisää”.

”Joka vuosi 25 miljoonaa kertaa abortti tehdään vaarallisissa olosuhteissa. Kymmeniä tuhansia yrittäneistä kuolee. Nämä kuolemat ovat täydellisen turhia ja järkyttäviä. Ja ne olisivat täydellisen estettävissä”, Kaukoranta muistutti kirjoituksessaan.

Mitähän Soinin tapauksesta miettii tällä kerralla Suomen ulkopolitiikan johtaja, tasavallan presidentti Sauli Niinistö? Hän oli selvästikin pannut Soinin tekemiset Kanadassa merkille ja kommentoi niitä Talouselämä-lehdessä kesäkuun alussa:

”Ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun”, presidentti muotoili Talouselämässä.

Tuekseen Soini on saanut kristillisdemokraatit. Pienen oppositiopuolueen puheenjohtaja Sari Essayah on puolustanut ulkoministerin oikeutta ilmaista aborttia vastustava mielipiteensä.

”Ministerillä on oikeus ilmaista vakaumuksensa, minkä linjasi oikeusasiamies jo 2013 silloisen sisäministeri Päivi Räsäsen vapaa-aikanaan Kansanlähetyspäivillä pitämän puheen johdosta. Silloinkin oli kyse abortista, ja ministerin vakaumuksesta”, Essayah kirjoitti Puheenvuoron blogissaan kesäkuussa.

Seuraako tuoreimmasta kohusta mitään? Hiljaista on ollut, joskin tasa-arvoasioista hallituksessa vastaava ministeri Saarikko on sanonut, ”ettei keskustelu asiasta olisi pahitteeksi”.

Vaikka hallituksessa asiasta jutellaan, se tuskin estää Soinia laukomasta jatkossakaan Suomen kannalta kiusallisia mielipiteitään.

Timo Soinista on tullut rasite hallitukselle ja siinä samalla myös Suomelle.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.

Onko Timo Soini hyvä ulkoministeri Suomelle?

Ei
83% (1984 ääntä)
Kyllä
16% (375 ääntä)
En osaa sanoa
2% (59 ääntä)
Ääniä yhteensä: 2378
Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jukka Sarjanen

Ulkoministerinä Soinilla ei ole oikeutta toimia Suomen lakeja vastaan.
Jos tviittaa omissa nimissään, pitäisi ainakin mainita, että kyseessä on
vain oma mielipide mutta Suomen virallinen kanta on aivan päinvastainen.

Onneksi noita ss-miehiä ei tarvitse katsella enää pitkään, yök...

Jukka Sarjanen

Toivottavasti lääketiede ratkaisee nopeasti sen ongelman, että mieskin voisi tulla raskaaksi.

Nämä abortin vastustajamiehet, ss-miehet muiden mukana, varmaan kulkisivat ylpeinä maha pystyssä ja täyttäisivät maan... Nythän meitä on vasta 8 Miljardia...

Teijo Myllylä

Hillotolppamies lienee rasite myös sinisillep.kärpäsille....vaikka taitavat kuolla sukupuuttoon, ennenkuin eka vuosikerta kunnolla näkee päivänvalon. Ravintotolppa valitettavasti ehtyy.....ei taida ylittää edes uutiskynnystä.

Raili Sergejeff

Saa vastustaa.

Kuitenkin Suomen kanta on toinen, ja hänen ei kuulu ulkoministerinä (meidän kaikkien suomalaisten edustajana) toimiessaan ilmaista yksittäisiä mielipiteitään julkisesti.

Soinin työtehtävä on sellainen, että hänen pitäisi tietää, miten toimitaan asiallisesti.

Hän ei nähtävästi kuitenkaan tiedä, tai sitten hän yrittää epätoivoisesti haalia äänestäjiä puolueelleen tai itselleen. Uskon jälkimmäiseen vaihtoehtoon.

Ehkä hän pelkää, että hillot ehtyvät hillotolpalta.

Jaakko Aalto

Ei noita näkökulmailijoita ainakaan suhteellisuudentajusta eikä järjen käytöstä voida syyttää. Yksi pieni, sinänsä hölmö twiitti, jota tuskin kukaan olisi muuten huomannutkaan, nostetaan jättiuutiseksi josta jokaisen kynnelle kykenevän täytyy pöyristymisensä julki tuoda ja jopa rasitteeksi Suomelle. Pahempi rasite Suomelle ovat nämä tolkkunsa kadottaneet hysteerikot.

Jarmo Mäkelä

Kuten Harry Harkimo sanoi, on se nyt perin outoa, että ihmisellä ei saa olla mielipidettä tai uskonnollista vakaumusta ja vielä kummallisempaa, että hän ei saisi tuoda vakaumustaan esiin millään tavalla.

Vihreiden ydinvoiman vastustus on paljon vähemmän ymmärrettävää ja on ollut erittäin vahingollista meidän energiomavaraisuutemme turvaamisessa. Toimitaan siis tarkoituksella maan etua vastaan.

Aborttiin en sinsänsä ota kantaa, mutta minusta saattaisi tuntua ´, että lapsen oikeus syntymään ja elämään on aika lailla suurin ihmisoikeus. Ajaa ohi naisten oikeuksien sekä oikealta että vasemmalta. Jos nyt ihmisoikeuksia voi asettaa vastakkain.

Jani Tuononen

Itse presidenttikin jo aikaisemmin ottanut kantaa ettei Soini ole toiminut oikein.

Sanoista ilman tekoja näkee, että maan ylin johto siunaa kaiken kokoomuksen valinnanvapaudelle ja keskustan maakunnille.

Onhan presidenttikin kokoomuslainen jatkokaudella.

Hallitus tekee mitä huvittaa, kun hallituksessa vaikuttaa epädemokraattisesti syntynyt puolue.

Kari Kettunen

Kanisterin pitäisi ensin kertoa suomen kanta aborttiin ulkoministerin pestin mukaisesti.
Sitten voisi kertoa oman henkilökohtaisen mielipiteensä abortti vastaisuudessa, mutta tunnustaa kuitenkin olevansa suomen mielipiteen takana, vaikka ei olekaan..
Tällaista sinisten politiikka. Ha..hah..ho..hoo .

Kari Kettunen

Kanisterin pitäisi ensin kertoa suomen kanta aborttiin ulkoministerin pestin mukaisesti.
Sitten voisi kertoa oman henkilökohtaisen mielipiteensä abortti vastaisuudessa, mutta tunnustaa kuitenkin olevansa suomen mielipiteen takana, vaikka ei olekaan..
Tällaista sinisten politiikka. Ha..hah..ho..hoo .

J Ranta

Soinin kommentit ovat kautta linjan aika kummallisia. Se mikä varsinaisesti kuuluu hänelle puhutaan pienesti ja hiljaa. Sitten muiden maiden sisäiset, yleensä uskontoon pohjautuvat äänestykset isosti ja usein.
Kyllä tämä persujen /sinisten hallitustaival on ollut aikamoinen katastrofi.

Milli Maja

Soini on mielestäni ärsyttävin poliitikko ikinä. Mitä on saanut aikaan ulkoministerinä? Ei mitään. Siltikin tässä aborttiasiassa olen samaa mieltä. Sanotaan että eihän se siellä äidin kohdussa ole lapsi. Kyllä siellä kohdussa on elämä, muutenhan lapsi ei siellä heiluttelisi käsiään.

Panu Saarela

Jos oikein tarkkaan luitte, niin ehkä huomasitte, että abortin kieltävä lainsäädäntö ei kokonaisuutena vähennä abortteja. Kuolemia se sen sijaan lisää.

Mutta selibaarissa elävät katoliset papit ja rikkaat, konservatiiviset valkoiset saavat tyydytyksensä piehtaroidessaan kuvitellussa hurskaudessaan. Heitä itseään aborttikielto ei koske eikä heidän elämäänsä vaikuta.

Tapio Mäkeläinen

Sekin ihmetyttää että kv tietojen mukaan ryssät ovat aktiivisesti pyrkineet vaikuttaan SE/FI Nato- keskusteluun. Tosin sen trollaamisen on tässäkin lehdessä toki nähnyt.
Meillä ollaan taas pää nöyrästi alhaalla ja ulkoministeri puuhastelee maapallon toisella puolen olevan maan perhepolitiikassa PM suostumuksella.
Ei irtoa yya-aika suomalaisista.

Harri Hietajärvi

Soini on Suomen ulkoministeri. Ei ulkoministeri voi päästellä mitä sattuu mielipiteitä julkisuuteen. Siirtyköön pois hillotolpaltaan tavalliseksi kansanedustajaksi, niin silloin on ihan eri vapaudet päästellä. Sipilä vain osoittaa omilla lausunnoillaan, että on samaa mieltä. Mikähän se olikaan lestojen asenne asiaan...?

Pekka J. Mäkinen

Abortti on rasite Suomelle ja kaikille maille jotka sen hyväksyvät. Ihminen ei ole Jumala, joka voisi päättää milloin jokun ihmisen tai ihmisen alun saa tappaa. Jumalan näkökulma on aivan toinen kuin maallisen ihmisen. Raamattu toteaa täysin selvästi: Älä tapa. Joka ei näe abortissa mitään moraalisia ongelmia, ummistaa silmänsä tosiasioilta. Jopa ne naiset jotka ovat abortin tehneet, kokevat usein omantunnontuskia. Ei Soini suinkaan ole ainoa abortin vastustaja. Ihmisluonto itsessään näkee abortin vääränä. Suomi saa olla Soinista päinvastoin ylpeä.

Petri Hämäläinen

Puolet argentiinalaisista vastustaa aborttia. Syyt löytyvät siveyskasvatuksesta, moraalista, etiikasta, uskonnosta, perinteistä.

Kaikki suvakeille epäpäteviä argumentteja.

Ja Soinille tietenkin ehdoton kielto esittää oman vakaumuksensa mukainen mielipide.

#totalitarismi

Tero Tuomisto

Abortti on jokaiselle naiselle hyvin raskas päätös. Syyllistämällä jatkuvasti näitä naisia inkvisiittori Soini unohtaa täysin kristilliset perusarvot kuten myötätunto ja suvaitsevaisuus. Katolilaisia kuolemansyntejä ovat mm. ylimielisyys ja ylensyönti, ja näiden jatkuva esiintuominen jonkun muun hallituksen mininisterin toimesta olisivat niinikään hyvin sopimattomia varmasti myös Soinin mielestä.

Hööbert Kankkelbertti

Mihinkään yhtä epäloogista ei olekaan kuin abortin vastustaminen.

1) Ihminen on tyhjentämässä planeettaa elämästä, mutta on "pro life" mitä omaan elämään tulee.
2) Ulkoministeri Soini on kyllä "pro life" ja tappamista vastaan, kun on kyse naisen ruumiin hallitsemisesta uskonnollisin perustein, mutta tappaminen ei ole peruste lopettaa asevientejä Jemenissä sotaa käyviin maihin. Miten voi olla yhtaikaa prolife, ja sallia miljoonien elämää uhkaava sota täysin kritiikittömästi, kuten Soini tekee?

3)"Aborttien määrä ei vähenny abortteja tekemällä." No ei tietenkään vähene, mutta epätoivotun elämän määrä vähenee. Toiseksi vain kouluttamalla lapset, ja erityisesti tytöt, voidaan aborttien määrää vähentää.

Uskonto on kyllä pahin ihmiskuntaa kohdannut vitsaus... Vakaumus on pahimmanlaatuinen kyyninen vitsi, jonka "jumala" on ihmiselle langettanut.

Sari Laine

SOINI OIKEALLA ASIALLA:
NOIN JOKA 6. RASKAUS ABORTOIDAAN SUOMESSA

Tilastokeskuksen mukaan Suomessa syntyi 2017 eli viime vuonna 50 139 lasta. Abortteja tehdään meillä noin 10 000 vuosittain.

Abortissa on aina kysymys puolustuskyvyttömän ihmisalun tappamisesta. Tapettujen syntymättömien lasten määrä on suoraan sanottuna hirvittävä lukumäärältään.

Miten tappamisesta on voinut kehittyä "normaalikäytäntö" terveydenhoitoalan ammattilaisten piirissä, joiden ensisijaisesti kait pitäisi vaalia elämää?

Minkälaiset ovat syntymättömän lapsen oikeudet? Kuinka moni abortoiduista olisi itse halunnut syntyä ja elää elämänsä sellaisena kuin tänne olisi syntynyt? Vai onko sillään mitään väliä?

http://www.vaestoliitto.fi/tieto_ja_tutkimus/vaestontutkimuslaitos/tilas...