Lauantai 25.5.2019

Juha Sipilän Soini-kommentti tyrmistyttää - ”Olisi tapa pakottaa kantamaan edes jotain vastuuta”

Luotu: 
12.8.2018 18:32
Päivitetty: 
12.8.2018 18:40
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö vaatii ulkoministeri Timo Soinin luottamuksen mittauttamista eduskunnassa.
|

Oppositiopuolueiden edustajat ovat tyrmistyneet pääministeri Juha Sipilän (kesk.) aikaisemmin sunnuntaina antamasta kommentista, jonka mukaan ”jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiin.”

Sipilän STT:lle antama lausunto oli vastaus kysymykseen ulkoministeri Timo Soinin (sin.) aborttikannanotoista.

–Tästä on keskusteltu jo touko-kesäkuun vaihteessa. Jokaisella on oikeus omiin henkilökohtaisiin mielipiteisiinsä, Sipilä sanoi.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto pitää Sipilän toimintaa käsittämättömänä.

–Kun kyseessä on ulkoministeri, jonka kannanotot ovat toistuvasti Suomen kannan vastaisia, pääministeri ei voi kuitata asioita niin, että jokainen saa puhua omissa nimissään mitä vain, Aalto toteaa Twitterissä.

 

 

Vihreiden entinen puheenjohtaja, kansanedustaja Ville Niinistö vaatii Soinin luottamuksen mittauttamista eduskunnassa.

–Mielestäni on perusteltua mittauttaa eduskunnassa se, nauttiiko ulkoministeri Soini todella eduskunnan enemmistön luottamusta naisten oikeuksia halveksuvalla politikoinnillaan abortin täyskiellon puolesta. Hallitus ei ole reagoinut mitenkään, vaikka toiminta rikkoo Suomen linjaa, hän tviittaa.

Niinistön mukaan välikysymystä ei kuitenkaan tarvita.

–Epäluottamusesitys voidaan yhdistää esillä olevaan ulkopoliittiseen asiaan. Tähän tulee varmasti sopivia tilaisuuksia istuntokauden alkaessa. Se olisi tapa pakottaa kokoomus ja keskusta kantamaan edes jotain vastuuta. Ja puuttumaan asiaan, hän sanoo.

 

 

Demarinuorten puheenjohtaja Mikkel Näkkäläjärvi huomauttaa, että Jussi Halla-ahon johtaman perussuomalaisen puolueen arvopohja oli kokoomukselle ja keskustalle ongelma, Soinin aborttikannat ei.

–Kokoomukselle ja keskustalle Halla-ahon perussuomalaisten arvopohja oli ongelma, mikä on ymmärrettävää. Ulkoministeri Soinin patavanhoillinen ja naisten itsemääräämisoikeutta rajaava arvopohja ei tunnu muodostavan ainakaan meidän pääministerille ongelmaa, hän ihmettelee.

 

 

RKP:n varapuheenjohtaja Anders Adlercreutz puolestaan vertaa tilannetta siihen, että yritysjohtaja ei jaa yrityksen arvoja.

–Jos yritysjohtaja ei jaa yrityksen arvoja vaan päinvastoin toistuvasti kyseenalaistaa niitä, hänellä ei ole tulevaisuutta yrityksessä. Vai mitä, yritysjohtaja Sipilä, hän kysyy Twitterissä.

 

 

Vihreiden kansanedustaja Emma Kari leimaa hallituksen naisvastaiseksi.

–Sipilän hallituksen ministerit saavat siis vapaasti käyttää asemaansa naisten oikeuksia vastaan. Sellaisen pienen asian kuin naisten oikeuksien ei haluta antaa horjuttaa Sipilän hallituksen miesministereiden hyvää yhteishenkeä. Näin toimii naisvastainen hallitus.

 

 

Oikeustieteen professori Pauli Rautiainen toteaa STT:n haastattelussa, että Soinin abortinvastainen kannanotto on vastoin Suomen ihmisoikeuspoliittista linjaa. Hän arvioi kuitenkin, ettei kannanotosta seuraa oikeudellisesti mitään, koska siinä ei ollut kyse päätöksenteosta tai muutoin ministerin oikeudelliseen vastuuseen liittyvästä.

Soini kehui perjantaina Argentiinan senaatin päätöstä torpata oikeus aborttiin pusuemojilla. Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen sanoi lauantaina, että ristiriita ulkoministerin puheiden ja Suomen ulkopoliittisen linjan välillä murentaa Suomen mainetta naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana.

Soini itse vastasi kohuun korostamalla, että Suomi on länsimainen demokratia, jossa sanan-, mielipiteen-, ja uskonnonvapaus koskee kaikkia. 

Toukokuussa Soini joutui vastaavanlaisen kohun keskelle, kun hän virkamatkallaan Kanadassa osallistui virallisen ohjelman ulkopuolella abortinvastustajien kynttilämarssiin.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö linjasi toukokuisen kohun jälkeen Talouselämälle, että ”ministeri ei voi yksityishenkilönä ilmaista poliittiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun liittyviä kantojaan ulkomaanvierailulla, varsinkin jos ne liittyvät siinä maassa polttavaan keskusteluun”.

Lue lisää:

Simon Elo pääministerin Soini-kommentista: ”Tämä on nyt laki ja profeetat”

Näkökulma: Timo Soinista tuli rasite Suomelle

Hjallis Harkimo Soini-kohusta SS-blogissa: ”Väitän, että tyrmistyksessä on taustalla muutakin”

Varapuhemies: ”Saako ulkoministeri Soini kulkea puhumassa maailmalla mitä huvittaa?”

Timo Soini: ”Tarpeen tullen on uskallettava olla yhden miehen enemmistö”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Ana María Gutiérrez Sorainen
Ana María Gutiérrez Sorainen
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jani Tuononen

Tuskinpa tästäkään mitään seurauksia tulee, kun maata johtaa kokoomus, keskusta ja kokoomuksen presidentti jatkokaudellansa.

Sinisetkin heidän siunauksellaan hallituksessa ilman vaaleja.

Valinnanvapaus ja maakunnat on pakko saada.

Juha Koivusaari

Vaikka Soinin ulostulot ovat mottipäisiä, olen käsittänyt, että Suomessa on sananvapaus, joka koskettaa ihan kaikkia ihmisiä, myös ministereitä. Sensuuri ei kuulu nyky-yhteiskuntiin. Tässä on nyt tarkoitus kerätä poliittisia irtopisteitä, kun taas pöyristytään. Kun kerran täällä on populistejakin, eikö pöyristyjät voisi laittaa samaan kategoriaan?

Arvo Tammela

Olipa toimittaja Incoronato löytänyt pyhäpäivän kunniaksi kohujutun pääministeri Sipilän kannanotosta Timo Soinin abortin vastaiseen, henkilökohtaiseen,mielipiteeseen. Asian tietysti kuuluu, että omien suosikkien jo moneen kertaan julki tulleet mielipiteet abortista tulivat taas toistettua. Onko todellakin niin etteivät Sipilä ja Soini saa lausua henkilökohtaista mielipidettään abortista . Eikö heillekin kuulu sananvapaus kuten meille muillekin.

Jarmo Finnilä

Vihreitä hermostuttaa, kun heidän kannatus on laskenut niin paljon.
Eikä mikään ihme, kun on laskenut.
Ei voi päästä hallitukseen.
Kuka nyt ottais ministeriksi, kun heidän puheenjohtajakin läpsyttelee henkilöä takapuolelle Ruotsissa, vielä puoli alastomana.
Eikä ex-puheenjohtaja niinistö edes nuhtele toukoa.
Oppositio onkin kansan mielestä paras osoite heille.

Tuomo Niemelä

Mistään ihmisoikeuksista tai muusta dramaattisesta tässä ei kyllä puhuta. Vaan ihan jälki-jälkiehkäisystä ja mukavuudesta. Mutta samat tutut poliitokot rientävät nytkin heti paikalle pöyristymään, haistaessaan irtopisteitä olevan jaossa. Ja siitä tarjoilusta ei voi myöhästyä!

Kohta saadaan kuulla myös, miten parasta syntyvyyden hallintaa ei ole suinkaan valistaa ihmisiä kolmansissa maissa asiasta itsestään (mallia Bangladesh), vaan lahjoittaa rahaa nukketeattereihin ja puuvessoihin. Tai siihen naisten ihan muuhun koulutukseen.

Juha Lapveteläinen

Mielestäni kysymys ei ole millään tavoin naisten oikeuksien halventamisesta Suomessa, perustuslaki ei erottele kansalaista sukupuolen perusteella. Molemmilla sukupuolilla on tismalleen samat perustuslailliset kansalaisoikeudet, kysymys on moraalisesta vastuunkannosta tekojen osalta, molempien osapuolien kannalta.

- Palveluntarjoaja ei estä kirjoittamistani, asian ei pitäisi myöskään johtua Mozilla Firefox Android Selaimesta, joten tekstin muokkaamiseen sekä editointiin liittyvä ongelma liittyy Suomessa olevan viharyhmän harkittuihin tekoihin asianomaista henkilöä vastaan päämäärän mukaisesti, joten lopetan kirjoittamiseni tällä kertaa tähän-

-

Markku Koivisto

On siinä taas tekopyhyys kukkeimmillaan. Meillä abortti on sallittua, OK. Enemmistö sen päätti, eivätkaikki kansalaiset sitä kannattaneet, eivätkä mielessään kannata vieläkään. Vain naisten on mahdollista saada lapsia ja varmuudella tiedän, että nimenomaan heille päätös on erityisen henkilökohtainen ja pakkotilanteessakin äärimmäisen raskas. Aina.
Soinin kommentti ei millään lailla suomalaisten oikeuksia koske, mutta uskonsuuntauksensa mukaisesti on varmasti oikeutettu sanomaan oman rehellisen mielipiteensä.
Edellisessä tapauksessa ollessaan edustamassa Suomea on otettava huomioon, että hän on Suomen virallinen edustaja myös "vapaa-ajallaan".

nico nyman

"jokaisella on oikeus omaan henkilökohtaiseen mielipiteeseen" ei muuten tasan ole noin seon tässä maassa todistettu, jokaisella on oikeus ilmaista mielipiteensä jos se mielipide sopii vihervasemmistoliberaaliglobalistien arvoihin kaikki muut mielipiteet ovat rasismia yms roskaa paitsi ne jotka palvelee hallituksen ja suwakkien liberaalimonikultturismi idelogian leviämistä...

Perd Pug

Jos Suomen kanta olisi että tumma ihoiset eivät ole oikeasti ihmisiä niin eivätkö ministerit saisi sanoa tätä vääräksi?

Mutta vauvojen tappaminen jos on lempipuuhasi niin siitä vaan sillä tämä on Suomen valtion linja joten se on juuri se ainoa oikea linja.

Tapio Mäkeläinen

Kyllä mun välillä niin on Lipposta ikävä.
Sananvapaus sananvapaus..... tässä missään yläasteen Nordic leirikoulussa olla. Ulkoministeri on Valtion ruumiillistuma 24/7 ja sitä
erityisesti maasta ulos. Eihän ne siellä tiedä
miten alas piti kyykätä että hallitus saatiin kasaan.

Paavo piti rotia.

Puhkooon Vermon snagarilla kaverinsa kanssa mitä lystää mutta

Matti Hytölä

"murentaa Suomen mainetta naisten ja tyttöjen oikeuksia puolustavana maana."

Enempi Suomen mainetta murentaa se, että täältä lähetetään tyttöjä silvottaviksi ja pakkoavioliittoihin ja viranomaisemme kääntävät katseensa muuanne.

Esa Ojanlatva

Ei sipilä arvostele, kun itse samaa mieltä. Kehuu vain, hyvä soini noin sitä pitää. Näkee, että suomen ministerit ovat yksinkertaisia juntteja. Ei mitään käytöstapoja. Toisaalta soinihan on se persujen persu joten niin

Päivi Hokkanen

Olen Soinin kanssa lähes kaikista asioista eri mieltä, mutta jokaisella pitää olla oikeus mielipiteeseen, jopa Soinillakin. Jokaisen pitää saada sanoa mielipiteensä, vaikka se olisi kuinka jotakin loukkaava. Parempi sanoa paha pois, kuin hautoa se ja tehdä paha teko. Pitää kestää ikäviäkin mielipiteitä, jos halutaan demokratiaa ja sananvapautta.

Juha Takalainen

Sipilä on oikeassa, kaikilla on oikeus omaan mielipiteeseen ja sananvapaus. Tässä tapauksessa on vain se ongelma, että Soini kertoo mielipiteensä Suomen tasavallan hallituksen ulkoministerinä ja esittää siten hallituksen linjan tässä asiassa. Nyt Sipilä kuitenkin väittää muuta. Tämä aiheuttaa epäselvyyttä, että mikä on hallituksen virallinen linja. Myös ulkomailla. Minun mieleeni tulee, että soten ja maakuntauudistuksen vuoksi Sipilä ei voi tehdä mitään Soinin ojentamiseksi. Suomen hallitus on siis Soinin hyppysissä. Iljettää.

Kimmo Salomaa

Sipilä on lestaadiolainen niissä piireissä nainen on nyrkin ja hellan välissä.Tässä nähdään millainen suomen historian epä pätevin ulkoministeri.Lehdistö kehuu kuinka hyvä soini on .Tässä nähdään suomen lehdistön luotettavuus.

Seppo Simonen

Kun kansanedustaja saa valtakirjan vaalipiiristään se on hänellle henkilökohtainen valtakirja jonka esittää eduskuntaan. PerusSuomalaisista eronneet 19 kansanedustajilla on 262027 ääntä plakkarissaan edustaessaan hallitusta omilla ministereillään.
Miten seuraavissa vaaleissa käy se ei nyt kuulu tähän kauppaan, arvoisa kommentoija.

Jukka Tuunanen

Kannattaisi kaikkien vihervasemmistoon kuuluvien muistaa omia sanomisia.Ex ulkoministeri Tuomio-oja. Hänen lausuntonsa koskivat ulkosuhteita: Erkki Tuomiojan Berlusconi-kirjoitukset veivät Suomen suurlähettilään puhutteluun Roomassa. Lisäksi ulkoministeri Tuomioja närkästytti vertaamalla palestiinalaisten kohtelua juutalaisten sortoon natsi-Saksassa. Silloinen pääministeri Paavo Lipponen (sd) pahoitteli Peresille puoluetoverinsa Tuomiojan lausuntoa ja väärinkäsityksiä. Oliko siis kyseessä siis henkilökohtainen mielipide vai kansakunnan kannanotto vastoin silloista ja nykyistä ulkopolitiikkaa. Meillä Suomessa ei ole enää sananvapautta eikä mielipiteen sanomisvapautta. Jos olet eri mieltä abortista ja seksuaalisista suuntautumisesta, sitä ei saa sanoa. Abortissa on kyse lapsen tappamisesta äidin kohtuun. Suomessa on vuoden 1970 luvun jälkeen tapettu yli 500.000 lasta äidin kohtuun. Viime vuonna abortteja tehtii lähes 10.000 kpl ja koko terveydenhoitosysteemimme on "pakotettu" tuohon tekoon. Lääkäri tai sairaanhoitaja ei voi kieltäytyä asiasta, näin eduskuntamme on päättänyt. Mielestäni Timo Soinilla on oikeus mielipiteeseensä.

Kauno Vastinesluoma

Sipilä on tehnyt "kristillisen" taakanjako sopimuksen Soinin kanssa eikä ota vastuuta hänen tekemisistään.Soini sooloilee lopun aikaansa ulkoministerinä..Ny on aikaa käydä vielä vaikka paavia tapaamassa jos vaikka pyytäisi kylään.Niin pääministeri kuin ulkoministeri ovat ottaneet omat uskonnolliset arvot poliittiseen peliinsä..

Lucia Tuulikki Orellana

Abortti-sana on nostettu asiayhteydestään, pesty ja putsattu siistiksi. Abortti ei ole kuitenkaan siisti juttu, kaukana siitä. Julmaa totuutta voi tarkastella esimerkiksi Youtubesta etsimällä mm. sanoilla abortion / aborto jne. Ei herkille!
En nyt ole välttämättä Youtube-kanavan seuraaja, vaan olen joutunut työssäni perehtymään asiaan lähemmin.
En ole lukenut noita muita kannanottoja. Ja jokaisella abortintekijällä on varmasti omat syynsä valintaansa. Mutta se totuus - se on raadollisen julma, ja siihen on parasta tutustua ennen omaa päätöstä. Vaihtoehtona abortille on aina elämän kunnioittaminen, joka tuo ihmiselle itselleen enemmän mielenrauhaa loppuelämäksi. Tämä mielipide ei varmasti kata kaikkia tapauksia Suomessa/muualla maailmassa, koska jokaisella on aina oma tarinansa. Oma kantani on kuitenkin muuttumaton. Eikä ehkäisy ole ainakaan tässä maassa kiellettyä.

Henrika Rautanen

Miehille on helppoa kieltää naiselta sekä ehkäisy että abortti. Naiselta. Nainen ei tule raskaaksi yksin. Ja jokaisella lapsella on oikeus syntyä toivottuna, ei niin että äiti on pakotettu synnyttämään hänet. Nämä hihhulit kieltävät abortin myös alaikäisiltä lapsilta, raiskatuilta ja niiltä naisilta joiden miesten uskonto ei hyväksy ehkäisyä eikä aborttia. Se joka kannattaa täyttä aborttikieltoa on patriarkaalinen sortaja ja lasten pahoinpitelijä mitä suurimmassa määrin, koska kannattaa äitien kärsimystä ja kuolemaa suoraan. Jos vaikka usean lapsen äiti ei saa laillista aborttia, jäävät monet lapset vaille äitiä. Koska raskaus ja synnytykset ovat sekä fyysisesti että henkisesti erittäin rankkoja. Synnytys voi viedä, ja usein viekin, äidiltä hengen monissa maissa. Ja turha luulla että "elämänpuolustajamiehet" laittaisivat rikkaa ristiin lasten tai äitien puolesta. Helppo on nojatuolista huudella kun kyseessä on jonkun muun (Vähempiarvoisen) vartalo tai henki. Näistä asioista pitäisi saada päättää ja esittää mielipiteensä ainoastaan tytöt ja naiset, vanhat herrat älkää pyhyydessänne vaivautuko. Yök.

Reijo Helli

Ihan lyhyesti vain: Eihän Pääministeri voi kovin kärjekkäitä kannanottoja esittää koska hän on asiassa periaatteessa samoilla linjoilla kuin Soinikin ainoa asia minkä hän huomioi on lähestyvät vaaliit ja sen huomioiminen ja varottava siksikin sanomisiaan!