Lauantai 20.7.2019

Kirjaväite presidentti Niinistöstä – Fortum: ”Teimme Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdista”

Luotu: 
13.8.2018 11:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Energiayhtiö Fortum ei suostu kommentoimaan, vaikuttiko presidentti Niinistö siihen, että Fortum lähti Fennovoimaan osakkaaksi.

Presidentti Sauli Niinistöstä kertova Mäntyniemen herra -kirja väittää, että Niinistö komensi Fortumin Fennovoiman osakkaaksi, jotta Fennovoiman ydinvoimalahanke toteutuisi.

Kirjan mukaan Suomen ja Venäjän välit olisivat kiristyneet, ellei Fortum pelastaisi Fennovoimaa eli Rosatomin käyntikorttia länteen. Myös Fortumin miljardiomistukset Venäjällä olisivat vaarantuneet. Juha Sipilän (kesk.) hallitus näin ollen pakotti Fortumin mukaan hankkeeseen Niinistön tahdon mukaisesti.

Fortumin viestintäjohtaja Kati Suurmunne toistaa Talouselämälle yhtiön jo muutama vuosi sitten toistaman viestin asiasta.

– Fortum teki Fennovoima-päätöksen täysin yrityksen omista lähtökohdista. Muuta emme kommentoi, Suurmunne sanoo.

Aiempi epäily poliitikkojen puuttumisesta Fortumin asioihin oli esillä kolmisen vuotta sitten, kun Fortum ei saanut vaatimiaan Karjalan vesisähköosuuksia itselleen, mutta lähti siitä huolimatta Fennovoiman osakkaaksi.

Lue lisää: Uutuuskirja: Sauli Niinistö käskytti Fortumin mukaan Fennovoimaan

Lue myös: Uutuuskirja: Näin Sauli Niinistö todella ajattelee Vladimir Putinista – ”Uusi Hannibal”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Muut asiasanat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Eero Pekonen

No saatiinko sieltä Itä-karjalasta sitä vesivoimaa Fortumille? Sehän oli Fortumin asettama ehto Fennovoimaan osallistumiselle. Veli venäläinen ensin lupasi vesivoimaa, mutta kauppa taitaa vieläkin olla vaiheessa? Näin tsuhnaa vedätetään.

Antti Kasvio

Taipuminen presidenttimme välityksellä tapahtuneeseen Kremlin painostukseen on paras selitys Fortumin Fennovoima-ratkaisulle niin kauan kuin yhtiö ei kerro "omien syidensä" varsinaista sisältöä. Johannes Virolainen puhui aikanaan "yleisistä syistä".