Torstai 21.2.2019

SAK vaatii ”irtisanomislain” perumista: ”Hallitus kohtelee työntekijöitä kaltoin oikein urakalla”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
13.8.2018 16:04
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Jos hallitus ei luovu irtisanomislain valmistelusta, SAK:n hallitus päättää jatkotoimista syyskuun alussa puheenjohtaja Jarkko Elorannan mukaan.
|

SAK on valmis aloittamaan työpaikkakohtaiset toimet, jos hallitus ei luovu niin sanotun irtisanomislain valmistelusta. SAK:n mielestä aloite eriarvoistaa vahvasti työntekijöitä.

SAK aikoo seurata tarkasti budjettiriihtä, johon hallitus kokoontuu elokuun lopulla.

SAK:n puheenjohtajan Jarkko Elorannan mielestä maan hallitus teki viisaasti vetäessään pois esityksen määräaikaisten työsuhteiden sallimisesta alle 30-vuotiaille ilman erityisiä perusteluja. Muutos olisi SAK:n mukaan heikentänyt nuorten kiinnittymistä työmarkkinoille. SAK haluaa nyt, että hallitus luopuu myös ”pienten työpaikkojen työsuhdeturvaa heikentävästä” lakiehdotuksesta. Hallitus haluaa helpottaa yksilöperusteista irtisanomista alle 20 hengen yrityksissä.

– Nyt on aika luopua myös lakiehdotuksesta, joka mielivaltaistaisi työntekijöiden irtisanomista pienissä yrityksissä. Varsinkin kun tutkimuslaitokset Etla ja PT ovat jo todenneet, että vaikutukset työllisyyteen jäävät todennäköisesti pieniksi, Eloranta sanoo tiedotteessa.

Lue myös: Tympeä uutinen hallitukselle Etlan tutkijoilta: Haukutut toimet eivät lisää työllisyyttä

Lainsäädännön arviointineuvosto on ottanut lakiehdotuksen käsittelyyn, mitä Eloranta kiittelee. SAK:n hallitus päätti tänään, että SAK aloittaa järjestölliset toimet, jos kyseisen lain valmistelua jatketaan lausuntoajan ja arviointineuvoston käsittelyn jälkeen.

– Toritapahtumat on jo nähty. Olemme tänään liittojen kesken sopineet yhdessä aikatauluista ja tehneet työpaikkakohtaisen suunnitelman toimista. Jäsenliitot käsittelevät niitä omissa hallinnoissaan lähiviikkoina. Toimenpiteitä lähdetään toteuttamaan, jos hallitus ei vedä pois tätä työtekijän asemaa huonontavaa lakimuutosta.

Syksyllä on tulossa myös muita asioita, jotka huolestuttavat SAK:n hallitusta. Esimerkiksi valtiovarainministeri Petteri Orpo väläytteli nopeita työllisyyteen vaikuttavia toimia asettaessaan kolme kansliapäällikköä miettimään asiaa. Lue tarkemmin: Tuleeko työttömille lisää keppiä? Petteri Orpo: Valmistelussa ”nopeavaikutteisia lisätoimia” työllisyyden parantamiseksi

– Emme tiedä vielä, mitä budjettiriihestä on tulossa, mutta hallitus on tähän mennessä usein tarjoillut toimillaan enemmän keppiä kuin porkkanaa, Eloranta huomauttaa.

SAK:n hallitus muistuttaa, että aktiivimalli on useiden kesällä esille tulleiden esimerkkien valossa osoittautunut juuri niin huonoksi kuin pelättiin. Aktiivimalli 2 eli karensseihin puuttuva lakimuutos vaikuttaa SAK:n mielestä vain pahentavan asiaa.

– Tämä hallitus kohtelee työntekijöitä kaltoin oikein urakalla. Emme näe muuta mahdollisuutta puolustaa palkansaajien ja työnhakijoiden asemaa kuin käyttää niitä keinoja, joita meillä on olemassa, Eloranta sanoo.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jouko Helenius

SAK:n kannattaisi harkita puheita. Ruotsin vaalit ovat ovella ja demareille on tulossa rökäletappio. Se tiedetään jo. Sisarjärjestön ,LO, jäsenistä puolet ovat ilmoittaneet äänestävänsä Ruotsindemokraatteja. Siinä miettimistä. Ajat ovat muuttuneet.

J.a. Tauriainen

Mielestäni ammattiliitot ovat saanet liiansuuret vaikuttamisvaltuudet lakien muokkaamiseksi sellaisiksi, että työnantajalle ei jää mitä päätäntävaltaa omassa yrityksessä. Mielestäni ammattiliittojen tulisi korvata kaikki vahingot, joita ne aiheuttavat mielenilmaisuilla ja lakolla yhtiöille. Lakkonimitystäkin on pitänyt lieventää, mielenilmaisuksi, että se kuulostaisi paremmin hyväksyttävältä toimelta ihmisten mielissä.
Mielestäni kaikilla työnantajilla tuli olla oikeus pudottaa palkkalistalta kenet haluaa ja milloin haluaa. Näin työnatajat voisivat saada tuttavuuden nousemaan ja kilpailukyvyn.
Varmaan paksumahaiset ammattiliitojen pomot menettäisivät yöunet tuollaisessa tilanteessa, kun ei enää pääse kiihoittamaan lakkoiluun.

Seppo Simonen

Antti Rinne ex AY pomo nykyinen SDP-n puheenjohtaja pitää SAK-n Jarkko Elorannan iskuri joukkoja reservissä mahdollista barrikaadeille nousua varten.
Harvalla puoluejohtajalla on tälläistä suoran toiminnan iskurijoukkoja takanaan.
Jarkko Elorannan uhkailu estää voimatoimin hallituksen lainsäädäntöä on kyseenalaista toimintaa.