Sunnuntai 26.5.2019

Timo Soinin asemaan halutaan puuttua eduskunnassa: ”Ulkoministerin luottamus mitattava”

Luotu: 
14.8.2018 08:25
Päivitetty: 
14.8.2018 08:29
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Ulkoministeri Timo Soinin kannanotot ovat herättäneet kritiikkiä niin eduskunnan oppositiossa kuin hallitusriveissäkin.
|

Eduskunnan oppositiossa on haluja mittauttaa ulkoministeri Timo Soinin (sin.) luottamus. Soinin toistuvat Suomen linjasta poikkeavat aborttikannanotot ovat aiheuttaneet laajaa kritiikkiä.

Muun muassa vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö vaatii sosiaalisen median kirjoituksessaan Soinin aseman selvittämistä eduskunnan syysistuntokauden alkaessa.

– Mielestäni on perusteltua mittauttaa eduskunnassa se, nauttiiko ulkoministeri Soini todella eduskunnan enemmistön luottamusta naisten oikeuksia halveksuvalla politikoinnillaan abortin täyskiellon puolesta, Niinistö kirjoittaa.

– Hallitus ei ole reagoinut mitenkään, vaikka toiminta rikkoo Suomen linjaa. Kokoomuksen Orpo ja Keskustan Sipilä ovat vain pyöritelleet käsiään. Ulkoministerin luottamuksesta äänestäminen pakottaisi kokoomuksen ja keskustan vihdoin sanomaan kumpi on tärkeämpää: naisten oikeudet vai Soinin henkilökohtainen hillotolppa.

Ulkoministeri Soini iloitsi blogissaan aborttioikeuden kaatumisesta Argentiinassa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) on katsonut, että myös ministerillä on oikeus mielipiteisiin, mutta tämä vastaus ei tyydytä oppositiota.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto sekä vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson vahvistivat maanantaina STT:lle, että oppositiopuolueiden eduskuntaryhmät pohtivat Soinin asemaan puuttumisen keinoja kesäkokouksissaan elokuussa. Anderssonin mukaan pääministerin toimettomuus pakottaa opposition toimimaan.

– Uskoisin, että halua puuttua tähän on myös muissa oppositioryhmittymissä. Että voi olla kyse epäluottamuslauseesta tai vastaavasta, Andersson sanoi STT:lle.

Myös SDP:n nuorisojärjestö Demarinuoret vaatii välikysymystä Soinin luottamuksesta. Eduskunta voi mittauttaa ministerin luottamuksen välikysymyksellä, mikäli 20 kansanedustajaa sitä vaatii, Demarinuoret huomauttaa tiedotteessaan.

Lue lisää aiheesta:

Juha Sipilän Soini-kommentti tyrmistyttää - ”Olisi tapa pakottaa kantamaan edes jotain vastuuta”

Jussi Halla-aho tuomitsee Timo Soinin aborttipuheet: ”Keskiaikaista”

Näkökulma: Timo Soinista tuli rasite Suomelle

Hjallis Harkimo Soini-kohusta SS-blogissa: ”Väitän, että tyrmistyksessä on taustalla muutakin”

Varapuhemies: ”Saako ulkoministeri Soini kulkea puhumassa maailmalla mitä huvittaa?”

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Timo Soinin asemaan halutaan puuttua eduskunnassa. Tämän passiivi-ilmauksen takaa löytyvät, yllätys, yllätys, Ville Niinistö, Touko Aalto ja Li Andersson. Kansanedustajat tiennevät, että tätä tarkoitusta varten on olemassa vakiintunut menettelykin. Sen nimi on välikysymys.

Arto Lähteelä

Presidentti Kekkosen aikaan tällainen vähemmistö hallitus ei olisi tullut kysymykseen.
Sipilän hallitus on vähemmistö.
Sillä mitätöidään kansan valtaa.
Sote hyvinvointi valtion romutukseen ajetaan väkisin veronmaksajien etujen vastaisesti.

Markku Koivisto

Kekkosen aikaan oli kyllä vähemmistöhallituksia, mm. hänen runnomansa Miettusen hätätilahallitus vai oliko niitä peräti kaksi peräkkäin. Muistini mukaan oli myös Tuomiojan virkamieshallitus.
Ja eikös myös Esko Rekolan virkamieshallitus.
Epäilijät tarkastakoon, itse en viitsi.

Juha-pekka Naukkarinen

Suomen hallitus on demokratian irvikuva,Soini niistä päällimmäisenä,tämä ukko se pitää omista eduistaan kiinni henkeen ja vereen,jos olisi vähänkin ollut suomalaisten kanssa samalla linjalla,niin siniset olisivat lähtenyt hallituksesta ja Soini pitäisi erottaa viimeistään nyt,herätys Sipilä ja Orpo,missä piileksii teidän demokraattinen näkemys sinisten asemasta,onko vallan ja rahan himonne niin mahtava,että ette voi myöntää ulkoministerinne ja sinisten Suomi kuvaa vääristävää asemaa,herätkää!

Jouni Borgman

Sinnepä vihervasemmisto taas tuhlaa olematonta poliittista pääomaansa ja älyllistä kapasiteettiaan erään hillotolppamiehen jonninjoutavien lausuntojen vuoksi. Soinin huulten heilutuksilla ei ole maailman aborttiasioihin mitään merkitystä. Toisaalta keskustelua abortista on hyvä käydä, sillä feministien pyhänä linnakkeena se on saavuttanut melkeinpä jälkiehkäisyn kaltaisen aseman. Tätä keskustelua halutaan välttää, jotta aborttiin liittyvät ikävät puolet eivät liikaa korostuisi. Nuo ikävät puolet olisi syytä ottaa esille, pyrkiä saattamaan ne asiallisen ja ratkaisuihin pyrkivän tarkastelun alle ja korostaa mm. adoption mahdollisuutta abortin vaihtoehtona.

Seppo Simonen

Siitä vain välikysymyksen tekoon arvoisat punavihervasemmistolaiset, eihän se ole sen kummallisempaa kuin toimeen vain. Tällä tavoin näytätte arvopohjanne Karl Marxilaisuutta puolta mainiosti median ja somen kentällä.
Mitä näitä nyt oli Tuula Haatainen, Ville Niinistö, Touko Aalto ja Li Andersson etupäässä on agiteeramassa pääosin.
Uuden Suomen toimituksen linja on myös täysin ymmärretty.

Jussi Keskinen

Iso plussa Soinille, ainkaan tässä asiassa ei takki ole kääntynyt.

Jumalan tuntemisesta on käytännön hyötyä; sillä se opettaa, että joka tuntee Jumalan ei tapa alkavaa elämää, ei tapa ketään milloinkaan eikä missään vaiheessa, ei ole mukana minkäänlaisissa murhasuunnitelmissa, eikä etenkään oman järkensä pettämänä tee mitään, vaan tutkii mikä on oikein ja mikä on väärin, sillä ihmisen järki pettää aina. Ainoa tapa toimia oikein, on tuntea Jumala henkilökohtaisesti, ja pyytää armahdusta ja anteeksiantoa Jeesuksen Kristuksen kautta; sillä me olemme loppuun asti pahantekijöitä.

Ihmettelen puheita tasa-arvosta ja demokratiasta; missä ne ovat ja miten näkyvät ? En kaipaa selvitystä laittomista aborteista, tiedä niistä aivan tarpeeksi paljon ja se on toinen omgelma, johon on toisenlaiset tulo- ja lähestymiskulmat.

Matti Auer

Juuri näin. Harvat edes ymmärtävät mitä poliittisia voimia tämän näytelmän takana on. Vasemmiston Andersson ja RKP:n Henriksson tietysti käyvät omaa kielipoliittista peliä varsinkin Suomalaisuudenliiton pj. Sampo Terhoa vastaan, mutta muukin sinisten väki käy. Svekomaaninen media tietysti komppaa perässä.

Juhani Nissilä

Joo, syksyllä tulee eduskunnassa olemaan kaksi jännitettävää asiaa. Ensiksikin tuleeko Soinista välikysymys ja toiseksi tuleeko Touko A. ensimmäiseen istuntoon pelkästään housut jalassa vai onko hommannut jo päälypaidan ja pikkutakin.

Kaarlo Kiviniemi

Loikkari Soini on nakannut loikkarin päälle että pysyy varmasti hillotolpan juurella. Täysin laiton ministeri, kuten pää tuskanpunaisena ähisevä työministeri tai ukulia muistuttava sekupahanhäntä ministei Terho... Ei käy Soinilla jumala mielessä kun köyhiä kyykyttää, mutta abortti on niin henkilökohtainen asia, että siihen ei pitäisi tuollaisella "jumalankuvalla" olla mitään sanomista.