Sunnuntai 26.5.2019

Aktiivimalli iski – yksi kymmenestä työttömästä aktivoitui

Luotu: 
14.8.2018 09:11
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    Joka kymmenes sellainen työtön, jonka etuutta aktiivimalli alensi ensimmäisellä tarkastelujaksolla, täytti aktiivisuusehdon toisella jaksolla.
|

Kela kertoo joka kymmenennen työttömän aktivoituneen, kun aktiivimalli leikkasi heidän työttömyysetuuttaan. Luku perustuu aktiivimallin ensimmäisen ja toisen tarkastelujakson väliseen muutokseen.

– Arviolta hieman yli 10 % ensimmäisen tarkastelujakson jälkeen alennettua etuutta saaneista täytti aktiivimallin aktiivisuusehdot toisen tarkastelujakson aikana, Kela kertoo tiedotteessaan.

Aktiivimallin vuoksi alennettua työttömyysetuutta sai huhti-kesäkuussa noin 150 000 henkilöä. Heistä 97 000 sai Kelan maksamaa työttömyysetuutta ja 54 000 ansiopäivärahaa.

Huhti-kesäkuussa ansiopäivärahaa saaneista joka kolmas ja Kelan työttömyysetuuksien saajista 38 prosenttia sai etuuden alennettuna. Ansiopäivärahan pienempää osuutta selittää se, että ansiopäivärahan saajissa on enemmän lyhyen aikaa työttömänä olleita. Ensimmäisen 3 kuukauden ajalta aktiivimalli ei vielä alenna työttömyysetuutta.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Aalto

Tarjoan tänne rientävien aktiivimallin tyrmääjien käyttöön seuraavat vakioselitykset.
1. Ei se toimi, koska kaikki eivät työllistyneet.
2. Kyllä ne olisivat työllistyneet muutenkin
3. Sitäpaitsi ne ovat vain kuvitteellisia työpaikkoja, joissa ei ole oikeasti töitä eikä ainakaan saa oikeaa palkkaa

Markku Koivisto

Ymmärränkö mä nyt oikein?
Ensimmäisen tarkastelujakson jälkeen n.150000 henkilöltä pienennettiin tukia. Toisen jakson jälkeen näistä n.10% sai työtä. Siis n.15000 henkilöä lisää työllistyi toisen jakson kuluessa.
Ei mielestäni aivan mitätön tulos tuokaan. Merkillinen otsikko vaan uutisessa, kokonaiskuva ensilukemalla aivan peitossa. Eikö sitä nyt voisi kertoa, paljonko työllistyneiden määrä on kahden tarkastelujakson jälkeen, eikä peitellä sitä uutisen tavoin.

Jouni Särkijärvi

Eikö ollutkin niin, että leikkaus oli vähän yli euro päivässä? Yllättävän voimakas vaikutus, jos 15 000 henkeä on järjestänyt itselleen töitä.
Toimeentulotuen perusosaa voidaan alentaa 20 prosenttia ja uudelleen vielä tästäkin 20 prosenttia, jos saaja kieltäytyy tarjotusta työstä tms. Tämä on paljon merkittävämpi sanktio kuin aktiivimallissa. Sitä vastaan ei kuitenkaan ole esitetty kritiikkiä. Saattaa vaikuttaa, että sen lain esitteli vasemmistoliittolainen ministeri.