Perjantai 24.5.2019

SAK julkaisi listan vaalitavoitteistaan: Yritysten verotukia pois, varallisuusveroihin kiristys

Luotu: 
15.8.2018 09:00
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
    SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ilmaisi tukensa pääekonomisti Ilkka Kaukorannan veroehdotuksille.
|

Palkansaajakeskusjärjestö SAK toivoo valtion kiristävän omaisuusverotusta ja pitävän tuloverotuksen progression ennallaan. SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta listasi järjestön vaalitavoitteita tiistaina järjestön työmarkkinaseminaarissa, Talouselämä kertoo.

Kaukoranta linjasi, että työn verotusta ei pidä kiristää, mutta kaikkein suurituloisimmilta perittävä, alun perin tilapäiseksi tarkoitettu solidaarisuusvero on säilytettävä. SAK:n kiikarissa ovat ennen kaikkea ”perusteettomien verotukien” poistaminen yrityksiltä sekä varallisuusverojen kiristäminen.

SAK ei esittänyt verokiritysvaatimuksilleen mitään täsmällisiä tavoitteita. Kaukoranta kertoi kuitenkin asiaa erikseen kysyttäessä, minkä suuruusluokan verosummista on kysymys.

Ensimmäisenä hänen luettelossaan oli listaamattomien osakeyhtiöiden osinkojen verovapaus, jonka poistaminen toisi valtion kassaan valtiovarainministeriön arvion mukaan 288 miljoonaa euroa. Toisena listalla oli yrittäjävähennyksen poisto, Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen VATTin mukaan 128 miljoonaa euroa. Kolmantena Kaukoranta mainitsi perintöveron sukupolvenvaihdoksen huojennuksen, jonka vuoksi valtio menettää vuosittain 141 miljoonaa euroa, niin ikään VATTin mukaan.

– Sukupolvenvaihdosten verovapauksia puolustetaan voimakkaasti, mutta taloustieteellisen tutkimuksen mukaan ne voivat jopa haitata yritysten kasvua, kun yritys pysyy saman perheen omistuksessa, Kaukoranta sanoi.

Varallisuutta SAK verottaisi kiristämällä perintöveroja noin 40 miljoonalla eurolla, ja laajentaisi kiinteistöveroa metsä- ja pelto-omaisuuksiin. Viimeksi mainittujen verojen tuotto-odotuksia Kaukoranta ei tosin ollut laskenut, eikä hän liioin halunnut sanoa kuinka paljon yleistä varallisuusveroa pitäisi kiristää.

Hän havainnollisti kuitenkin suuruusluokkaa.

– Varakkaimmalla kymmenesosalla kotitalouksista on rahoitusvarallisuutta 100 miljardia euroa, eli siihen kohdistuva varallisuusvero tuottaisi noin 100 miljoonaa euroa kutakin veropromillea kohti.

Verotuksen "oikeudenmukaisuutta" SAK edistäisi siis säilyttämällä yli 74 200 euron vuosituloista perittävän kahden prosentin ylimääräisen solidaarisuusveron, joka otettiin käyttöön tilapäisenä vuosille 2016 ja 2017, ja jota jatkettiin jo kertaalleen tälle vuodelle. Solidaarisuusveron tuotto on nyt 65 miljoonaa euroa.

– On aivan selvää, että kukaan ei koskaan toteuta meidän vaalitavoitteita kokonaisuudessaan, vaan se on pikemminkin kattaus ehdotuksista joista toivomme puolueiden valitsevan ainakin osan, Kaukoranta sanoi Talouselämälle.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Erkki Martikainen

SAK julkaisi listan vaalitavoitteistaan: Yritysten verotukia pois, varallisuusveroihin kiristys.

Tokkopa se laittaa edes ehdokkaita ainakaan eduskuntavaaleihin. SAK:sta on tullut sellainen käenpoika yhteiskunnan kainaloon että sen etuuksia tulisi tarkastella kriittisesti ennen kuin se asettuu jyrkkään vastarintaan laillista yhteiskuntaa vastaan. SDP:n takapiruna se saa yhteiskunnan varoin vaalitukea valtiolta vuosittain.

Erkki Häkkinen

Minulla on SAK:lle vain yksi kysymys;
Milloin esitätte kaikkien verovapaiden tuloerien verollepanoa? Tämä erityisesti AY-liikkeen ja erilaisten ns. säätiöiden verovapaat tulojen osalta. Täältä löytyisi erittäin paljon tarvittavia €uroja yhteiseen käyttöön.