Keskiviikko 22.5.2019

Presidentti Niinistö vastaa paljastuskirjaan: ”Käsittämätön väite” Fortumista

  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö kommentoi tuoreessa kirjoituksessaan hänestä laadittuja kirjoja.

Sauli Niinistön mukaan kirjoissa on virheitä ja virhetulkintoja. Niinistön kirjoitti asiasta kanslian verkkosivuilla.

Kuluneella viikolla on ilmestynyt kaksi kirjaa tasavallan presidentin elämästä ja toiminnasta.

–On aivan ymmärrettävää, että kirjoissa ja niiden pohjalta julkisuudessa halutaan arvioida toimintaani. Kummankaan kirjan tekoon en ole osallistunut enkä niihin myötävaikuttanut. Näin ollen on selvää, että niissä esiintyy suurempia tai pienempiä asiavirheitä ja erheellisiä tulkintoja. Niitä kaikkia on mahdotonta ja tarpeetontakin lähteä julkisesti kommentoimaan, Niinistö kirjoittaa kanslian verkkosivujen mukaan.

Niinistö aiheelliseksi oikaista Into Kustannuksen julkaiseman kirjan pohjalta julkisuuteen laajasti levinnyttä kahta väitettä.

–Ensimmäinen liittyy tapaamiseeni työmarkkinaosapuolten kanssa. Syksyllä 2015 levisi tunnelma, jossa alettiin huolestuttavasti jo puhua seuraavan kevään lakoista. Sain yhteydenoton molemmilta osapuolilta. He toivoivat yhteisen keskustelutilaisuuden järjestämistä. Puhuin asiasta pääministerin kanssa ja hänen myönteisen kantansa myötä kutsuin osapuolet Mäntyniemeen. Päällimmäinen huoleni oli riitainen tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus. Halusin korostaa varsin heikkoa taloustilannettamme, ja kaikki olivat siitä samaa mieltä.

Niinistö huomauttaa, että tilaisuuden on nyt sanottu olleen salainen.

–Salaamista siinä ei kuitenkaan ollut ja toin tilaisuudessa kertomani viestin julki muutamaa viikkoa myöhemmin, Niinistö kirjoittaa.

–Uudenvuodenpuheessani suuntasin sanani suoraan työmarkkinaosapuolille: ”On hyvä, että työmarkkinoiden keskusteluyhteys on edelleen auki. Kannustan teitä löytämään sovintoa. Hyvä ei ole kevättä riidellen kohdata.” Otin puheessa myös suoraan kantaa käynnissä olleeseen talouskeskusteluun: ”Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti, siis työpaikkojen turvaamiseen.” Puheeni ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta.

Into Kustannuksen julkaiseman kirjan pohjalta on lisäksi väitetty, että Niinistö olisi painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen. Lue tarkemmin: Kirja: Sauli Niinistö käskytti Fortumin mukaan Fennovoimaan

–Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan asia on puitu perusteellisesti jo tuoreeltaan vuonna 2015, jolloin hallitusta moitittiin samasta kuin häntä nyt.

Elokuussa 2015 silloinen elinkeinoministeri Olli Rehn vastasi Niinistön mukaan vasemmistoliiton kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen seuraavasti: ”Hallitus ei ole painostanut Fortum Oyj:tä lähtemään mukaan Fennovoima-hankkeeseen. Valtioneuvoston jäsenet ja Fortum Oyj:n johto ovat käyneet tästä ajankohtaisesta hankkeesta informoivaa keskustelua”, Niinistö siteeraa kirjoituksessaan.

Lue myös:

Kirjaväite presidentti Niinistöstä – Fortum: ”Teimme Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdista”

Uutuuskirja: Näin Sauli Niinistö todella ajattelee Vladimir Putinista – ”Moderni Hannibal”

Sauli Niinistön sanat nousivat esiin – Tutkija: Suomi on sotilaallisesti liittoutunut

”Niinistön näkymätön käsi operoi taustalla koko ajan” – Kirja kertoo kuinka kohuttu Nato-sopimus syntyi

Kokenut diplomaatti jyrkästi eri mieltä presidentti Niinistön väitetyistä kulissipuheista: ”Tosiasiallisia turvatakuita” ei ole

Kirjaväite: Presidentti Niinistö puhuu suljettujen ovien takana Suomen ”tosiasiallisista turvatakuista”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Teppo Oikari

Pitihän sitä kuitenkin tulla oikomaan puheita julkisuuteen vaikka niiden oikominen onkin "mahdotonta ja tarpeetonta". Tämä reaktio osoittaa tämänkin tyhjäksi, koska ei ollut mahdotonta laatia ulostuloa sekä joku tarve on mainekuvaa suojella viimeiseen asti.

Sano vähän, kerrot paljon.

Kai Niemeläinen

Kylläpä meillä on pikkumainen mies presidenttinä.

Oikaisujen välttämättömyys osoittanee väittämät vähintäänkin oikeansuuntaisiksi, mutta koska salaisuutta on tarkoitus näin suuresti varjella, totuus lienee paljon kirjatietoa karumpi.

Kun sekä Fortum että presidentinkanslia kokevat tarpeelliseksi puuttua valtion omistajaohjauksen käyttöön ilman, että kumpikaan mainitsee omistajaohjauksesta sanaakaan, lienee selvää, että omistajaohjauksesta vastanneen ministerin pakeilla on käynyt montakin tahoa. Ministerillä on varmasti kieli keskellä suuta selitellessä asiaa parhain päin.

Mikko Toivonen

Jos haluamme valtakunnan etu edellä ajatella, niin on yhdentekevää onko Niinistö taustapiruillut Fennovoima asiassa tai ei, kun koko ajan oma sähköntuotantomme laahaa noin 20.25% vajauksella eli tuonnilla.

Edes OL 3 täysi käynnistyminen ei tilannetta paikkaa vaan siihen tarvitaan puhtaasti tämän hetken omavaraisuutta ajatellen myös Fennovoiman verran stabiilia ja saasteetonta sekä taloudellisesti kaikki tekijät huomioonotettuna hyväksyttävää sähköä

Kuitenkin tiedetään että ennenkuin Fennovoima valmistuu alkavat Loviisan IVO voimalat kypstä ja Fennovoiman verran karkeasti katoaa kapasiteettiä siitäkin. Lisäksi katoaa reservi hiilivoimaa viher/.kepulien ja vassarihaahuilujen vuoksi.

Meillä pitäisikin jonkun jolla on perusmatematiikka ja asioiden riippuvuussuhteet toisistaan jakelussa kiljuen vaatia Fortumille lupia uusia molemmat Loviisan laitoksensa ja aloittaa projektin heti. Lisäksi pitäisi helpottaa moduuli ja pienydinvoiman luvittamista ja palauttaa niille realistiset turvavyöhykkeet eli laitoksen aitaan asti joka voi olla vaikka 100 metriä moduulilaitoksesta. Näitä laitoksia pitäisi hajasijoittaa kymmenkunta ympäri maata ja niistä 3 Helsingin rajojen sisälle.

Siinä olisi tehtävää Niinistöllekin saada maan energia asiat järjelliseen tuotannolliseen ja taloudelliseen tilaan vähimmällä saastutuksella ja vaaralla. Kokonais energiatalouteen kuuluu tietysti paljon muutakin kuten LNG valtameriterminaali ja liikenteen voimakasa muunto maakaasuajoneuvoille sähköauto huuhaan asemesta

Tapio Mäkeläinen

Juuri näin. Talvi 86-87 sais tulla kuuman kesän perään. Loppuisivat uskomusenergialässytykset ja sähköautohuuhaa.
Mikko on taas reaalimaailman ääni. Tapasin nyt illalla suuren energiasektorille maailmanlaajuisesti komponentteja toimittavan yrityksen johtajan. Oli täsmälleen samoilla linjoilla Mikon kanssa. Etenkin kun vennään infra on taas hajoamispisteessä. Hehän eivät pysty ilman lännen teknologiaa mihinkään.

Ilkka Paananen

Täysin eri mieltä kommentoijien 1-3 kanssa - täysin samaa mieltä Toivosen kanssa. Suomi tarvitsee asap puhdasta ja stabiilia sähköntuotantoa ts. ydinvoimaa. Jos presidentti on tätä tavoitetta tukenut on se erittäin kannatettavaa. Ammattihuolestujat ja paheksujat voivat nukkua yönsä rauhassa.

Jouko Kauppinen

Olisihan kirjan kirjoittajat voineet kysyä mitä Niinistä tarkoitti, kai hän itse tietää sen mitä oli tapahtunut, jos vielä pääministeri on toista mieltä kirjan kirjoittajien kanssa niin sen pitäisi riittää. Ensin joku kertoo kyselijälle ja tämä kertoo vielä etteen päin niin ei ole ihme että asia voi muuttua toiseksi kuin se mitä oikeasti on tpahtunut. Eihän keskustelua voi käydä niin ettei se mitään vaikuttaisi läsnä olijoihin.
Kirjalla oli tarkoitus saada Niinistö huonoon valoon, en vain tiedä kuka siitä hyötyy vai hyötyykö kuaan.