Sunnuntai 26.5.2019

Perussuomalaiset väläyttävät: Ylen ohjelmat ”maksukortin taakse” – ”Ne jotka eivät halua, eivät maksa”

Luotu: 
17.8.2018 15:00
Päivitetty: 
17.8.2018 15:05
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Leena Meri pitää Ylen toimintaa perussuomalaisia syrjivänä.
|

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Leena Meri väläyttää Ylen ohjelmiston viemistä maksukortin taakse. Meren mukaan vain näin voitaisiin ”murtaa” Ylen nykyinen toimintamalli, jota perussuomalaisissa pidetään puoluetta syrjivänä.

Meri kommentoi asiaa puolueen verkkokyselytunnilla. Hän vastasi kysymykseen siitä, kuinka nykyinen väitetysti perussuomalaisiin kielteisesti suhtautuva Ylen toimintakulttuuri saataisiin muuttumaan.

– Ei sitä voi millään muulla murtaa kuin että se [Ylen tarjonta] muuttuu maksulliseksi, niin että Yle saa vähemmän tuloja, koska ihmiset, jotka eivät halua katsoa ohjelmaa, jossa ei olla tasapuolisia, eivät sitten katso sitä, Meri sanoi lähetyksessä.

– Minusta olisi järkevää, että Ylestä tehtäisiin niin sanotusti maksullinen kanava, että ne, jotka haluavat katsoa Ylen ohjelmia, maksavat siitä, ja ne, jotka eivät halua, niin heidän ei tarvitse siitä maksaa.

Tällöin Ylen pitäisi monipuolisemmin huomioida kansalaisten näkemyksiä, Meri uskoo.

Meren näkemyksestä kertonut puoluelehti Suomen Uutiset toteaa, että Meri siis siirtäisi Ylen ohjelmatuotannon ”maksukortin taakse”. Nykyisin Yleisradion toiminta rahoitetaan Yle-verolla, jota maksavat kaikki tietyn tulorajan ylittävät 18 vuotta täyttäneet suomalaiset.

Myös Suomen Uutisten päätoimittaja Matias Turkkila ilmoittaa blogissaan kannattavansa Meren ajatusta.

Hätätiedotteet ”ja vastaavat” tulisi Meren mielestä kaikesta huolimatta tarjota jatkossakin kaikelle kansalle eli myös niille, jotka eivät haluaisi Ylen ohjelmista maksaa.

Meren esittämä muutos tarkoittaisi Yleisradion julkisen palvelun perusperiaatteisiin puuttumista. Ylen toimintaa ohjaavan yleisradiolain mukaan julkisen palvelun tehtävänä on ”tuoda monipuolinen ja kattava julkisen palvelun televisio- ja radio-ohjelmisto siihen liittyvine oheis- ja lisäpalveluineen jokaisen saataville yhtäläisin ehdoin”.

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
 Matias Turkkila
Matias Turkkila
Yritykset: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Pasi Salmi

Harvinaisen tyhmä ehdotus. YLE:llä on myös yleissivistyksellinen ja kulttuurinen tehtävä, ja ulostulevan politiikkaohjelmien osuus on lopulta aika pieni musiikin, päivän uutisten, luonnontiedon välittäjänä ym.. rinnalla. Eikö silloin pitäisi ehdottaa, että uutisissä ym. joissa tulisi poliittista löpinää niin silloin ruutu pimenisi ja radiosta ja TV:stä kuuluisi piiip....

Juha Ketola

Vaihtoehdothan ovat nämä

1) Pakollinen maksu YLE-veron muodossa
2) Samansuuruinen vapaaehtoinen maksu YLE-maksukortin muodossa

Toisin kuin Pasi tuntuu olettavan, ketään ei voi pakottaa katsomaan YLEn yleissivistäviä ohjelmia. Mikäli henkilö ei katso, hän voi valita vaihtoehdon 2. Jos puolestaan on kiinnostunut YLEn ohjelmista, voi valita vaihtoehdon 1. Persujen ehdotuksen huikeus on siinä, että ihmisille annetaan vapaus valita, mihin he haluavat verorahojaan käytettävän, vai haluavatko he mieluummin pitää ne itse. Tätä valinnanvapautta pitäisi laajentaa koskemaan suurempaa osaa verotusta.

Markku Nieminen

Presiis näin, mutta pakkosyötön kannattajat ovat sokeita. Ikuisesti.

PS. Ja juuri sen "yleissivistävän tehtävän" vuoksi sitä en yksinkertaisesti jaksa katsoa! Matutusta matutuksen perään, päivästä päivään ja viikosta viikkoon.

Tomi Salonen

Vai vapaus valita, mihin verorahoja käytetään? Itse en haluaisi, että verorahojani käytetään puoluetukeen, turhiin ja rinnakkaisjärjestelmät sekoittaviin valtion ja kuntien tietoliikennejärjestelmiin, väylähankkeisiin, joiden periaatteena on ohjata liikenne ennestäänkin vastenmielisiin huoltoasemahelvetteihin, kalliisiin ja päällekkäisiin julkisen sektorin kustannuksiin tai eri tutkimuslaitoksiin, joista monet voitaisiin yhdistää ja tutkimusta kohdentaa yhteiskunnan kannalta olennaisimpiin alueisiin.

Uskon, että jokaiselle on oma väylänsä saada tietoa ympäröivästä maailmasta. Mutta olen valmis maksamaan Yle-veron jo pelkästään Merisään, Luontoillan ja Pyöreän pöydän vuoksi.

Lisäksi, voin maksaa sinunkin Yle-verosi, jotta saisin katsoa netistä Ylen huimaavia dokumentteja.

Jalmari Kanivaara

Samaa mieltä, Tomi Salonen.
Luulen, että Jos erinäiset verot olisivat vapaaehtoisia, meillä ei pian olisi Yleä, sen enempää kuin kirjastolaitosta, tai minkäänlaista julkista terveydenhuoltoa -tehokasta tai tehotontakaan. >Amerikan malli☹️.
Itse maksan mielellään mun, sun ja sun lapsesi Oikeudesta ajoittain katsoa mainoksetonta ja laadukasta ja ohjelmaa, mm. hyvin käännettyä dokumenttia, joka kertoo maailmasta meille rankkaa tai viihteellisempää dataa, ihan mieluusti. Ja hei: ”vihervasemmisto” tai ”suvakki” alkavat termeinä olemaan aika Last Season. >get over!;
Annetaan mielipiteille ja keskustelulle vuoro?!

Eero Pekonen

Olen jo vanha ukko ja muista mielestäni hyvin yleisradion ohjelmatoimintaa aina Reporadiosta lähtien. Aina on ollut Ylellä joku kasvatustehtävä menossa, milloin ystävyys Neuvostoliiton kanssa, milloin mitäkin sivistyskasvatusta. Tasapuoliseen tiedonvälitykseen ei koskaan ole edes pyritty. Nytkin siellä yleisradiolain 7 pykälän 5-kohdassa seisoo se suvaitsevaisuuskasvatus, minkä piti poistua laista nykyisen hallituksen ohjelman mukaan. Ei poistunut ja se näkyy törkeästi jopa pääuutislähetyksissä. Ei ihme, ettätällaisia maksukorttiajatuksia nousee pintaan.

Reijo Kallinen

Persuissa on löydetty edeltäjänsä idea. Verot valtion maksettavaksi, tätä vaativat vennamolaiset. Samaa sarjaa on nuo "uudet" ideat. Yle hoitaa toimintasa hyvin. Se ei julkista sitä roskaa jota Turkkilan päätoimittama "lehti" markkinoi nettisivuillaan.
Hyvä näin.

antti mikkonen

Eiköhän toi tv ja radiolähetysverkko ole ylen/valtion omistuksessa kokonaisuudessaan, en tiedä varmaksi, mutta jos näin, niin ylen monopoli verkkoon pois, ja halukkaat voivat rakentaa omat lähetys verkkonsa, ja täten voisivat lähettää oman agendansa omaavaa ohjelmaa.

Antti Harkila

Siis nyt maksetaan 500 miljoonaa (500.000.000!) vuodessa! Tämä on aivan järjetön summa, tänäänkin yle-puheella kolme (!) toimittajaa puhui keskenään aivan puuta-heinää ja tekonauroivat päälle. YLE on radio-ohjelmimeen myös kaupallisten asemien reviirillä. Radion sinfoniaorkesteri kuuluu myös menneeseen aikaan! Tähän ei tarvita Krista Kiurun monisivuista kommenttia eikä kolmen vartin vastauspuheenvuoroa!

Antti Harkila

Siis nyt maksetaan 500 miljoonaa (500.000.000!) vuodessa! Tämä on aivan järjetön summa, tänäänkin yle-puheella kolme (!) toimittajaa puhui keskenään aivan puuta-heinää ja tekonauroivat päälle. YLE on radio-ohjelmimeen myös kaupallisten asemien reviirillä. Radion sinfoniaorkesteri kuuluu myös menneeseen aikaan! Tähän ei tarvita Krista Kiurun monisivuista kommenttia eikä kolmen vartin vastauspuheenvuoroa!

Pentti Westerholm

Leena Meren kanssa samoilla aaloilla,hieman tyynemmästi.Kielletään YLE,ltä poliitisten ohjelmien teko kokonaan.Vain uutisointi tai historian kertomukset sallitaan.Laitetaan puoluetarinat maksulliselle kanaville.Kuten aikoinaan SDP mainos, missä mies ahmi kanankoipea runsasruokaisesta pöydästä maha pullollan ja varoitti kapitalistin ylivallasta.

Tuomo Oksanen

Eikö Persujen kannattaisi pyrkiä YLEn hallintoneuvostoon jossa pääsisivät vaikuttamaan ohjelmapolitiikkaan ? Tosin suuri yleisö pitää YLEn toimintaa erittäin tärkeänä ja onnistuneena joten hieman voisi tarkentaa , mikä mättää.
Näin vaalien edellä ollaan sitä mieltä ettei Persut saa ääntään riittävästi kuuluviin eikä heidän sanomansa mene perille vaan voisiko se johtua sanomasta ?

Juha Koponen

..YLE maksaa liikaa. yli 500 miljoonan vuotuinen meno on yksinkertaisesti liikaa-verovaroja. Virheistä ei sakoteta, toimii kuin DDR-terveyskeskuksemme.
YLE ohjelmat uusintoja ja surkeita sarjoja. uutistoiminta hyvää.
Mutta, valinnanvapaus tähänkin asiaan. Yle:n toimintaa supistettava ja kortilla maksu olisi asiaa....

Martti Kaisto

Uutisointiin tosiaan kaivattaisiin oikeudenmukaisuutta mutta kun toimittajat hakee otsikoihin näkyvyyttä silloin alunperin jo itse asia vääristyy. Ylellä tulisi olla kanttia kertoa asiaa eikä kilpailla uutisoinnin räväkkyydellä.

Jukka Mikkola

Yle on ”valtio valtiossa.” Eduskunnassa lähti aikanaan ”mopo käsistä”, kun säädettiin tämä Yle-vero.

Tuntuu uskomattomalta, että lähes 3000 työntekijän voimin ja lähes 500 miljoonan euron budjetilla toimitetaan ohjelmaa 5,5 miljoonan ihmisen tarpeisiin. Ihmisiä on vähän enemmän kuin itänaapurin Pietarissa.

Yleisradiossa olisi ”aikamerkin” aika.

Hannu Tervola

Eruttäin hyvä idea. Olen tät ehdotellut jo kauan aikaa. Ainoa tapa hallita valehtelevaa mediaa. Suurin osa haluaa oikeita uutisia ja totuutta. Kulttuuria ja taidetta. Nyt tulee ihan kaikkea muuta aivopesua. Ei rahaa ei aivopesua hyvin yksinkertaista

Joni Rikkola

Kumpa samaa mallia voisi käyttää politiikkaankin, jos joku ei halua, niin voisi äänestyksessä antaa 'ei' äänen. Näin estetään ehdokkaiden jotka saavat eniten 'ei' ääniä pääseminen eduskuntaan. Nythän he ovat ministereitä.
YLEveroon voisi soveltaa samalla tavalla veroilmoitukseen ''rastiruutuun mistä haluat maksaa'' mallia. Esim yritystukiin kohdistuva summma voisi olla tällainen vero. Siirrytään vapaaehtoiseen laskutukseen.

Jussi Pelkonen

Mitäs se komissaario Meri oikein pehmoilee?

Kyllä minun mielestäni viranomaistiedotteet, kuten vaara- ja hätäilmoitukset voisi yhtä lailla siirtää maksumuurin taakse: Jos joku ei halua maksaa siitä, että saa tietää myrkkykaasupilven lähestyvän taloaan tai kuulla naapuruston olevan tulessa, kyllä hänellä täytyy olla oikeus olla tietämättä asioista ilman kustannuksia!

"Oikeus olla tietämättä asioista" on muutenkin jo melko laajalle levinnyt kansalaisoikeus sekä meillä että muualla maailmassa.

---

Persujen ehdotuksen toteuduttua ainakin minä olisin innokkaana odottamassa ensimmäistä iltapäivälehden lööppiä, jossa nähtäisiin otsikko:

"Villieläin raateli maksukortitta eläneen miehen. - Tapauksessa epäillään verokarhun kostoa."

Seppo Myllynen

Kannatettava ehdotus. Yle ei voi olla yhden ääriliikkeen äänitorvi. Siihen on tultava muutos ! Ylen dokumentit on hyviä ja niissä pysytään realitotuudessa mutta varsinainen uutistoiminta ja a-studio/ajankohtainen on yhtä skeidaa..potkut kaikille vihervasemistolaisille toimittajille myös muista medioista.

Anne Rajala

Hyvä ehdotus. Yleltä tulee huonoa ohjelmaa. Aivopesua parhaimmillaan, mitään erilailla ajattelevia ei oteta ohjelmiin.
Tavalliset, normaalit ihmiset ovat " pöyristyneitä" siitä mitä näytetään silloinkin kun lapset katsovat TV.tä.
Mainokset ovat täynnä alapäätä ja vain tietynlaiset ihmiset saa sanoa sanottavansa. On ohjelmia joita en katso koskaan, niin oksettavaa on juontajien jutut, meikki, pukeutuminen.
Ja pitääkö alati mainostaa suuntautumistaan. Ällöttävää

Jone Tuominen

Loistava ajatus. YLE on dinosaurus joka tuhlaa resurssejaan uskomattomalla tavalla joka portaassa.

Tarjonta on etupäässä uusintoja, jopa uutiset ovat uusintoja.

Itse pidän kyllä Doc Martinista, jopa näin kuudennella katsomiskerralla...

Mutta kyllähän nyt puolella miljardilla voisi odottaa uusiakin sarjoja. Tai edes puolueetonta journalismia.

Kuinka moni tietää YLEä katsottuaan kuka on Tommy Robinson?