Keskiviikko 22.5.2019

Sauli Niinistö Fortum-väitteestä IL:lle: ”Minulta pyydettiin, että Putin tekisi sen sitten selväksi”

Luotu: 
18.8.2018 09:47
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Sauli Niinistö.
|

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö avaa Iltalehden haastattelussa omaa osuuttaan Fortumin Fennovoima-päätöksessä. 

Maanantaina ilmestyneessä Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen "Sauli Niinistö - Mäntyniemen herra" -kirjassa esitettiin kova väite, joka liittyi valtion enemmistöomistuksessa olevaan Fortumiin. Niinistön väitettiin tehneen pääministeri Juha Sipilälle (kesk.) ja pörssiyhtiö Fortumin hallituksen puheenjohtajalle Sari Baldaufille tiettäväksi, että Suomen ja Venäjän valtiolliset suhteet olisivat vahingoittuneet, jos Fortum ei olisi pelastanut Rosatomin ja Fennovoiman ydinvoimalahanketta. 

–Tapasin Fortumin toimitusjohtajan Tapio Kuulan ja Sari Baldaufin. Sipilää en muista varta vasten tämän takia tavanneeni, mutta epäilemättä on puhuttu, koska puhun hänen kanssaan paljon, Niinistö kertoo Iltalehdelle.

Niinistön mukana Fortum halusi kesäkuun 2015 puolivälin paikkeilla varmistuksen käsitykselleen, ettei Gazpromin vesivoimalaitosten ostolle ole poliittista estettä, koska kaupanteko ei sujunut. 

-Heillä oli käsitys, että tämä ei johdu politiikasta vaan Gazprom on muuten haluton myymään. Minulta pyydettiin, että Putin tekisi sen sitten selväksi. Eli että kysyn suoraan Putinilta, kun kaupankäynti ei ollut toiminut, onko siinä poliittinen este, presidentti kertoo.

Niinistö tapasi Putinin työvierailullaan Moskovassa 16.6.2015. Silloin myös ydinvoimala-asia oli esillä. Niinistö kertoi tuolloin medialle, että tarvittavat päätökset on tehty, ja jatko on nyt yhtiöiden käsissä. 

–Olin tapaamisessamme todennut Putinille, että Fortum pitää osallistumisensa ehtona vesivoiman ostoa. Kun soitin kuukauden päästä Putinille, palasimme vesivoimala-asiaan ja hän totesi, että poliittista estettä ei ole, että yksityisoikeudelliset kauppaneuvottelut ja hinnanmuodostus on asianosaisten käsissä. Tuon heinäkuisen puhelinsoiton jälkeen saatoin vahvistaa Fortumille, ettei Putinin mukaan poliittista estettä ollut ja että asia yhtiöiden välisten neuvotteluiden varassa, presidentti sanoo.

–Kaikki varmasti ymmärsivät, että kysymys on isosta asiasta, mutta en itse ajatellut, että se oleellisesti vaurioittaisi Suomen ja Venäjän valtiollisia suhteita.Fortumin pyynnöstä selvitin, oliko poliittinen jarru päällä, koska Venäjällä poliittinen jarru on Putin. Niin minä sitten kysyin häneltä, että onko poliittinen jarru päällä. Mitä luonnollisin toimenpide, hän jatkaa.

Niinistö oikoi Fennovoimaan ja Fortumiin liittyviä kirjaväitteitä jo aikaisemmin viikolla blogissaan.

Lue myös: 

Presidentti Niinistö vastaa paljastuskirjaan: ”Käsittämätön väite” Fortumista

Kirjaväite presidentti Niinistöstä – Fortum: ”Teimme Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdista”

Henkilöt: 
Yritykset: 
Jaa artikkeli: