Keskiviikko 20.2.2019

Ay-liike varoittaa ”toimista työpaikoilla”: ”Irtisanomissuojan heikentäminen olisi todellinen karhunpalvelus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2018 12:36
  • Kuva: EPA / All Over Press
    Kuva
    SEL varoittaa hallituksen esittämän irtisanomissuojan heikentämisen lisäävän sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja vähentävän esimerkiksi perhevapaiden käyttämistä pienissä yrityksissä.
|

Suomen Elintarviketyöläisten Liitto SEL varoittaa hallituksen esittämän irtisanomissuojan heikentämisen lisäävän sukupuolten välistä epätasa-arvoa ja vähentävän esimerkiksi perhevapaiden käyttämistä pienissä yrityksissä. 

–Irtisanomissuojan heikentäminen olisi todellinen karhunpalvelus työelämän tasa-arvolle. Työntekijän kynnys vaatia samasta työstä samaa palkkaa tai ilmoittaa perhevapaalle jäämisestä kasvaisi. Jos työnantaja ei suhtaudu näihin oikeuksiin myönteisesti, työntekijä voisi tulla irtisanotuksi, SEL:n Kesäpäivillä Kokkolassa lauantaina puhunut SEL:n puheenjohtaja Veli-Matti Kuntonen sanoo.

Irtisanomisoikeuden laajentaminen lisäisi Kuntosen mukaan lainvastaisin syrjintäperustein tehtyjä irtisanomisia. Hän varoittaa, että todelliset syyt jäisivät kuitenkin piiloon, sillä irtisanominen voitaisiin aina perustella työntekijälle jollain ”laillisella” syyllä.

–On selvää, että hallituksen esitys helpottaisi pienillä työpaikoilla syrjintää, esimerkiksi työntekijän sukupuolen, iän, sairauden, seksuaalisen suuntautumisen tai ammattiliiton jäsenyyden perusteella. Myös mahdollisuudet puuttua lainvastaiseen syrjintään heikkenisivät, sillä syrjityksi tulleen työntekijän näyttövelvollisuus epäasiallisin perustein tehdystä irtisanomisesta kasvaisi, Kuntonen toteaa.

SEL sanoo olevansa valmis toimiin työpaikoilla yhdessä muiden SAK:laisten ammattiliittojen kanssa, jos hallitus ei vedä esitystään pois.

Suomen Yrittäjät kehotti perjantaina lausunnossaan hallitusta viemään läpi irtisanomisia pienissä yrityksissä helpottavan lain ja tekemään muutoksia, joilla parannettaisiin sääntelyn vaikuttavuutta ja selkeyttä.

Lakiesityksen mukaan alle 20 työntekijän yrityksissä työntekijän voisi irtisanoa vähemmästä työvelvoitteen laiminlyönnistä tai rikkomisesta tai epäasiallisesta käyttäytymisestä kuin nyt, jos se vaikeuttaisi työnantajan tai työyhteisön toimintaa tai horjuttaisi työnantajan ja työntekijän välistä luottamussuhdetta.

Suomen Yrittäjien mukaan selkeintä olisi poistaa laista vaatimus irtisanomisperusteen painavuudesta ja edellyttää ainoastaan asiallista syytä.

Lue myös: Yhden sanan takia ”riidellään korkeimpaan oikeuteen asti” – Yrittäjät haluavat muutoksen irtisanomislakiin

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Mikko Raatikainen

Tarkentaisitko kuinka työntekijöiden keskinäinen kilpailu tekee hyödyttömästä tuotteesta maailmalla kailpailukykyisemmän?
Tarkoitatko sitä, että duunarit alkaa kilpailla siitä, kuka suostuu tuottamaan paskaa halvimmalla?

Ongelma ei ole työvoimassa, jos meillä ei ole tuotetta jolla on maailmalla kysyntää.

Meidän täytyisi saada johdon kesken enemmän kilpailua, jotta he tekisivät ison palkkansa eteen oikeita päätöksiä.
Vastaavasti jos on huoono johtaja, se pitäisi vaihtaa mitä pikimmiten parempaan.

Hyvänä esimerkkinä johdon taidoista on NOKIA.
Oli ylivoimainen asema markkinoilla ja loistaava tuote.
Mitä teki johto?
Nosti jalat pöydälle ja ja ne vähät päätökset mitä saatiin tehtyä, meni järjestään päin persettä.....sinne meni jotoasemaa markkinoilla.
Kuinka työntekijöiden keskinäinen kilpailu olisi pelastanut nokian?

Todellisuudessa työntekijöiden keskinäinen kilpailu on saanut jo sairaalloisiakin piirteitä, kun on alettu lomautusten ja irtisanomisten pelossa kilpailla niin kovaa johdon perseennuolennassa, että aletaan jo panetella toisia.

Siinä missä maailmalla panostetaan tuotekehittelyyn, että saataisi tuote kiinnostavammaksi.
Suomesssa tuotekehittelyä on YT:t, että saataisi kiinnostamattoman tuotteen vähäisellä tuotolla pidettyä omistajien tuotto vuodesta toiseen kasvusssa.