Maanantai 18.2.2019

Näkökulma: Melkoiset luvut – Mitä sote-valiokunnassa oikein tapahtuu?

Jaa artikkeli:
Luotu: 
18.8.2018 16:58
  • Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tämän kevään valinnanvapausmallin käsittelyn aikana kuullut 187 eri asiantuntijaa, pyytänyt ministeriöltä ainakin 23 lisäselvitystä ja viisi lausuntoa.
|

”Kyllä tämän kevään valinnanvapausesitys on edellyttänyt meidän virkamiehiltämme enemmän kuin viime kevään esitys”. Näin arvioi sosiaali- ja terveysministeriön ylijohtaja Kirsi Varhila torstaina järjestetyssä mediatilaisuudessa.

Arvion taakse ministeriö keräsi lukuja. Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta on tämän kevään valinnanvapausmallin käsittelyn aikana kuullut 187 eri asiantuntijaa, pyytänyt ministeriöltä ainakin 23 lisäselvitystä ja viisi lausuntoa.

Se on melkoisen paljon. Varsinkin kun ottaa huomioon, että valiokunta alkoi käsitellä valinnanvapauden lakiesitystä viikolla 11 ja jäi kesälomalle viikolla 27. Keskimäärin sosiaali- ja terveysvaliokunta on tehnyt ministeriölle lisäselvityspyynnön 1,35 kertaa viikossa.

Kun sama valiokunta vuosi sitten Tuula Haataisen (sd.) johdolla käsitteli silloista valinnanvapausesitystä, asiantuntijalausuntoja annettiin ministeriön arvion mukaan noin 173. Lisäselvityspyyntöjä oli nolla.

”Me pidämme tietysti tätä valiokunnan tiedonsaantioikeutta ihan oikeutettuna, koska olemme valmistelemassa hyvin uudentyyppistä lainsäädäntöä, joka pitää sisällään yksityiskohtia, joihin on perusteltua etsiä yksityiskohtaisia vastauksia”, sotesta vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.) pehmensi torstaina.

Kuitenkin kevään aikana julkisuuteen on tihkunut tietoja, että sosiaali- ja terveysvaliokunnassa hallitus- ja oppositiopuolueiden kansanedustajien välit olisivat tulehtuneet. Uutta puheenjohtajaa Krista Kiurua (sd.) on syytetty käsittelyn jarruttamisesta. Valiokunnan keskustalaiset kansanedustajat sekä sinisten Vesa-Matti Saarakkala laativat Kiurusta yhdessä kantelun, jossa he kertovat tämän estäneen neljä kertaa äänestysten järjestämisen valiokunnassa.

Kantelun allekirjoittaneet kansanedustajat myös katsovat, että asiantuntijakuulemisissakin kansanedustajille on myönnetty hyvinkin pitkiä puheenvuoroja ja kysymyksiä, jotka ovat vain löyhästi liittyneet kulloinkin käsiteltävään asiaan.

Keskimäärin 1,35 lisäselvitystä viikossa eivät kyllä helpota Kiurun asemaa jarrutussyytösten keskellä, vaikka hän toistaisikin 23 kertaa valiokunnan tekevän työtä erittäin tarkkaan, jotta valinnanvapaus nyt tällä kertaa menisi läpi.

Kirjoittaja on Uuden Suomen toimittaja.

LISÄÄ AIHEESTA:

17 kansanedustajaa päätyi erikoiseen äänestykseen – Jarruttaako sotea hallitus vai oppositio?

Kansanedustajien kova avautuminen Krista Kiurusta: ”Tämä on voimakas hätähuuto”

Outi Alanko-Kahiluoto: Hallitus tietää jo että sote kaatuu – Nyt pelataan viivytystaktiikkaa

Ministeriltä kipakka vastaus Krista Kiurulle: ”Minulle uutta, että sieltä tehdään perustuslailliset arviot”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niko Kaistakorpi

Vertailussa edelliseen käsittelyyn unohtuu kokonaan se pikkuseikka, ettei edellisessä soten käsittelyssä lautakunta päässyt lähimainkaan näin pitkälle, kun perustuslakivaliokunta keskeytti käsittelyn ja asia palautettiin uuteen valmisteluun. Mikäli näin ei olisi käynyt niin kyllä niitä selvityspyyntöjä ja lausuntoja olisi tullut silloinkin. Vaikuttaa poliittiselta vaikuttamiselta tämä "uutinen"? Sopii hyvin "vuotaneen" SDP:n sotemalliarvion perään. Erikoista peliä pelataan.

Niko Kaistakorpi

Harvinaisen yksinkertaista, koska perustuslakivaliokunta katsoi ehdotuksen jo sellaiseksi, että se pitää palauttaa takaisin valmisteluun, niin ei toinen valiokunta enää jatkanut sellaisen esityksen käsittelyä, joka menee joka tapauksessa uusiksi. Se olisi ollut turhaa työtä.

Ei ole järkeä toisen valiokunnan jatkaa sellaisen ehdotuksen käsittelyä, joka palaa uudelleen valmisteluun. Ksäittelevät sitten uutta ehdotusta eli nyt käsittelyssä olevaa. Välissä hallitus viilasi ehdotustaan.