Keskiviikko 22.5.2019

Keskustelu Sauli Niinistön vallankäytöstä: ”Voisiko hän käyttää arvovaltaansa soteen sisältyvien solmujen aukaisemisessa?”

Luotu: 
19.8.2018 11:33
Päivitetty: 
19.8.2018 12:03
  • Kuva: UM / Lehtikuva
    Kuva
    Sauli Niinistö.
|

Eduskunnan varapuhemiehen Mauri Pekkarisen avustaja, keskustan kansanedustajaehdokas Petri Neittaanmäki pohtii, voisiko tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttää arvovaltaansa sote- ja maakuntauudistukseen liittyvien erimielisyyksien ratkaisemiseen.

–Uudistus on yksi Suomen historian merkittävimmistä ja suurimmista reformeista. Voisiko tasavallan presidentti Sauli Niinistö käyttää arvovaltaansa myös tähän uudistukseen sisältyvien solmujen aukaisemisessa, Neittaanmäki kysyy Puheenvuoron blogissaan.

Tällä viikolla on keskusteltu Niinistön vaikutusvallasta ja valtaoikeuksien käytöstä, kun kaksi hänestä kertovaa kirjaa ilmestyi alkuviikolla.

Neittaanmäen mukaan Niinistö tulee jäämään historiaan vahvana ja tehtävässään erinomaisesti onnistuneena presidenttinä. 

–Historiallisen makusote-uudistuksen maaliin saattamisessa avustaminen kirkastaisi Niinistön kruunua vielä hivenen lisää, hän sanoo.

Vuosina 1999-2007 kansanedustaja toiminut Neittaanmäki arvioi, että Niinistön aikana Suomen ulkopoliittinen asema on edelleen vahvistunut. Hänen mukaansa hyvänä esimerkkinä tästä toimii Donald Trumpin ja Vladimir Putinin tapaaminen kesällä Helsingissä.

–Valtaoikeudet ovat kuin veteen piirretty viiva. Viisas johtaja osaa käyttää niitä kulloisessakin tilanteessa maan kokonaisedun edellyttämällä tavalla. Juuri näin Niinistö on toiminut, Neittaanmäki kommentoi.

Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo arvioi aikaisemmin viikolla, että tasavallan presidentti voi käyttää vaikutusvaltaansa, mutta on tärkeää, että presidentin toiminta pyrkii tukemaan eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen toimintaa.

– Siihen saakka, kun presidentin toiminta pyrkii tukemaan eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen toimintaa, en näe asiassa perustuslaillista ongelmaa. Perustuslaillinen ongelma syntyisi vasta silloin, jos tasavallan presidentti julkisuuspolitiikallaan tai taustavaikuttamisellaan pyrkisi horjuttamaan eduskunnan luottamusta nauttivan hallituksen asemaa, Paloheimo kirjoittaa Facebookissa.

Hän korostaa, että jos hallitukset ovat vahvoja ja aikaansaavia, ei tasavallan presidentin auktoriteettivaikuttamiselle sisäpolitiikassa ole kuitenkaan ”sen enempää tarvetta kuin sijaakaan”. Paloheimo huomauttaa kuitenkin samalla, että valtatyhjiö täytyy aina.

–Mitä heikompi hallitus on vallassa, sitä enemmän tosiasiallista auktoriteettivaltaa tasavallan presidentti voi saada. Mitä yhdenmukaisempi on tasavallan presidentin ja hallituksen poliittinen maailmankuva, sitä enemmän jonkinlaista puhevaltaa tasavallan presidentti parlamentaarisessa järjestelmässäkin voi saada – ilman että hän ylittää perustuslaillisia valtaoikeuksiaan.

Paloheimo kommentoi kirjaväitteitä Niinistön vallankäytöstä sanomalla, että ne, joiden mielestä on sopimatonta tai kerrassaan perustuslain vastaista, että tasavallan presidentti pyrkii tukemaan hallituksen toimintaa, haluavat presidenttiyttä, missä tasavallan presidentin tehtävänä on vain maatalousnäyttelyiden avaaminen ja kunniamerkkien jakaminen.

–Päätöksentekoon liittyviä muodollisia valtaoikeuksiaan presidentti Niinistö ei ole ylittänyt. Hän on tehnyt päätöksiä vain asioissa, joiden päättäminen perustuslain mukaan kuuluu tasavallan presidentille, Paloheimo summaa.

Lue myös: 

Sauli Niinistö Fortum-väitteestä IL:lle: ”Minulta pyydettiin, että Putin tekisi sen sitten selväksi”

Presidentti Niinistö vastaa paljastuskirjaan: ”Käsittämätön väite” Fortumista

”Niinistön näkymätön käsi operoi taustalla koko ajan” – Kirja kertoo kuinka kohuttu Nato-sopimus syntyi

Kirjaväite: Presidentti Niinistö puhuu suljettujen ovien takana Suomen ”tosiasiallisista turvatakuista”

Kirjaväite presidentti Niinistöstä – Fortum: ”Teimme Fennovoima-päätöksen omista lähtökohdista”

Keskustelua aiheesta Uuden Suomen blogeissa: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Jaakko Muranen

Eipä olekaan maalaisliitto pitkiin aikoihin vedättänyt asioitaan presidentin avulla. Nyt on semmoinen hätä maakuntien puolesta, että tarvitaan jo presidenttiä. Kovin muistuvat kekkosen vedätykset mieleen. Ryhtiä Niinisto!

Jouko Kauppinen

Presidentillä pitäisi olla enemmän valtaa myös maan sisäisiin asioihin, kun kysymykset näyttävät jumiutuvan puolueiden keskinäisiin riitelyihin, niin voisi presidentti puuttua niin kuin ennenkin tehtiin ennen kuin niitä riisuttiin pois. Tällä hetkellä pitäisi kaikkien tietää se, tuleeko sotesta mitään vai haudataanko se kokonaan, tuntuu siltä että vasemmisto haluaa itse päättää tulevassa hallituksessa pieniä muutoksia tehden soteen ja sitten sitä kehuttaisiin vasemmiston saavutukseksi. Kun suomi varjeltuisi Rinteeltä pääministerinä samaa voi sanoa myös Aallosta.

Tapio Mäkeläinen

VT Sauli Niinistö ei ikinä sorru samanlaiseksi tyranniksi kuin tupailloissa yhä ihailtu UKK.
Lasse Lehtisen Tanner kuvaus oli rankka kokemus poliittista historiaakin opiskelleelle. LL kirjoittaa lopuksi, ettei ilman CCCP yövaloa Kekkosta koskaan olisi oikeassa demokratiassa valittu presidentiksi.
Se oli aikaa se mutta, että joku yhä sitä kaipaa kuvastaa ainoastaan meissä piilevää, alistuvaa slaavigeeniä. Se lyö läpi joissakin, toisissa ei. Kepulaisilla se on dominoiva.
Niettaanmäen ajatus on kaamea. Kyllä on hätä suuri.

Pasi Karlsson

Kun oli pressan vaalit, Neittaanmäki kaiketi väheksyi Niinistöä ja äänesti uuniperunaa. Nyt kieli pitkällä ja ruskeana lipoo minkä kerkiiää.

Eihän KEPUaisiin enää luota edes KEPUlaiset, vaikka juonittelua suunnitellaan.

Anja Musakka

Nyt kyllä Neittaanmäki (keskustan äänitorvi) alitti riman alkiolaisissakin. Ei Sale kaipaa mitään kruunun kiillotusta, saati diamangeja hattuunsa. Hän itse täyspäisenä harkitsee, mikä on Suomen kannalta järkevää kannanottoa.
*Voisihan hän tietysti tuumailla, että jos te eduskuntaan valitut kaikki osapuolet vielä istuisitte yhteen; ettekö saa yhdessä tätä kansan isoa ongelmaa ratkaistua, onko suomalaisten sote teidän jääräpäisyydestä kiinni.*
Salen kruunun jalokivien määrän ja kirkkauden ratkaisee kansa ( ei nyk. Keskustan nuoleskelu) ja lopulta kirkkauden historian tutkimus.

Pentti Westerholm

No eipä tuota Sotea ole kovin vauhditettu .Siitä on kulunut 12 vuotta kun se aloitettiin.
Näyttää siltä,että venyy edelleen.Nimen voisi vaihtaa" Sote 100" eli reilu 85 vuotta vielä valmisteluaikaa.Krista Kiurukin saisi perehtyä kunnolla aineistoon.

Pirjo Klemetti

Toivottavasti presidentti ei ryhdy hallituksen soteuudistuksen tukijaksi. Vaikka ymmärrän, että oikeisto, johon presidenttikin kuuluu, aatemaailmansa ja ideologiansa takia sulkee silmänsä meidän kansalaisten hyvinvoinnilta kun toisessa vaakakupissa on yksityistäminen ja omien etuoikeutettujen kansalaisten ja eturyhmien veroetujen ja verotukien vaaliminen ja kasvattaminen. Nykyinen hallitus edustaa puhtaasti tätä ideologiaa ja on valmis kääntämään takkia tai haukkumaan suohon poliittiset kilpailijansa saadakseen tavoitteensa läpi ja säilyttääkseen valta-asemansa seuraavissa eduskuntavaaleissa. Toivon sydämestäni, ettei koko kansa presidentti mene mukaan tähän nykyisen hallituksen hyvinvointivaltion totaaliseen alasajoon.

Jouko Kauppinen

Jätetään sote seuraavalle sukupolvelle, jos heille kasvaisi sen verran järkeä että pääsivät sovintoon. Demarit lihoo nyt soten kustannuksella, se tuntuu olevan tärkeämpi kuin sote tai mikä uudistus tahansa, niin hyvää sote mallia ei ole olemassakaan että se Rinteelle kelpaisi.