Lauantai 25.5.2019

TE listasi 100 suurinta it-yritystä: Yksisarvisia on nyt kaksi – Sellaisen voi luoda Suomessa hämmentävän nopeasti

Luotu: 
20.8.2018 08:15
  • Kuva: Alma Talent arkisto / Outi Järvinen
    Kuva
    Supercell oli Suomen ensimmäinen yksisarvinen. Kuvituskuvassa Supercellin Ilkka Paananen (vas.) ja Mikko Kodisoja.
|

Talouselämä listaa selvityksessään 100 suurinta it-yritystä. Melkein kaikilla on vielä matkaa peliyhtiö Supercellin tuottavuuteen, mutta Nokia-brändillä puhelimia valmistava ja myyvä HMD Global päihitti Supercellin kasvunopeudessa.

Talouselämä laski mukaan selvitykseensä suurimmat it-alan ja tietoliikenteen laitevalmistajat ja palveluyhtiöt, ohjelmistoyritykset sekä vähittäis- ja tukkukaupat. Selvitys perustuu yritysten vuoden 2017 tilinpäätöksiin.

Talouselämän mukaan on hämmentävää, kuinka nopeasti Suomessa voi luoda yksisarvisen. Nykyisin parhaat onnistuvat siinä puolessatoista vuodessa.

Yksisarvisella viitataan yksityisomisteiseen teknologiayhtiöön, jonka arvo on yli miljardi dollaria. Ensimmäinen suomalainen yksisarvinen oli Supercell, joka onnistui tehtävässä kolmessa vuodessa. HMD Globalista tuli yksisarvinen 18 kuukaudessa.

HMD Globalin liikevaihto kasvoi vuodessa 15 510 prosenttia ja siitä tuli liikevaihdolla mitaten saman tien Suomen kolmanneksi suurin it-yritys. Sitä edellä ovat vain Nokia ja Supercell.

Kärkikymmenikköön tupsahti viime vuonna hyvin poikkeuksellisesti toinenkin tulokas, oululainen Uros, joka myy ja hallinnoi mokkuloita. Aiemmin 10:n kärki on ollut hyvin vakaa ja 10 viime vuoden aikana siihen on yltänyt vain 15 eri yritystä. Yrityksen liikevaihto kasvoi reilut tuhat prosenttia 483 miljoonaan euroon ja yritys teki liikevoittoakin mukavat 12,7 miljoonaa euroa.

Lue koko juttu Talouselämästä

Jaa artikkeli: