Lauantai 23.2.2019

Selvitys paljastaa: Köyhien perheiden lapsia kiusataan – ”Tulokset ovat kylmäävää luettavaa”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
20.8.2018 10:07
  • Kuva: Alma Media arkisto / Markku Ruottinen
    Kuva
    Myös tasavallan presidentin puoliso Jenni Haukio otti kyselyyn kantaa ja vaati aikuisia puuttumaan kaikkeen kiusaamiseen. Arkistokuva.
|

Pelastakaa Lapset ry:n koulukiusaamisselvityksen tulokset puhuttavat ja leviävät somessa. Kyselyyn vastanneista vähävaraisten perheiden lapsista peräti 69 prosenttia kertoi joutuneensa kiusatuksi alakoulussa.

Vuoden 2018 Lapsen ääni -kyselyyn vastasi yli 1700 nuorta touko–kesäkuussa. Teemana oli nuorten vähävaraisuuteen ja kiusaamiseen liittyvät kokemukset erityisesti kouluympäristössä. Kohderyhmänä olivat 13–17-vuotiaat nuoret.

Selvitys julkaistaan kokonaisuudessaan huomenna tiistaina, mutta muun muassa STT on jo uutisoinut niistä. Hyvätuloisten lapsista kiusaamista on kokenut 40 prosenttia.

Pelastakaa lapset ry:n mukaan suunnilleen kolmasosa vastaajista arvioi, että opettajat eivät puutu tarpeeksi koulussa tapahtuvaan kiusaamiseen ja syrjintään. Tuloksista kirjoittaa blogissa järjestön kansalaistoiminnan ja vaikuttamistyön johtaja Riitta Kauppinen.

– Tulokset ovat kylmäävää luettavaa, pysäyttäviä välähdyksiä lasten kokemasta arjesta, Kauppinen kirjoittaa.

Hän nostaa esille yhden sitaatin monien vastausten joukosta.

– Ala-asteella luokkakaveriani kiusattiin, kun hän tykkäsi koulun leivästä, kun kotona ei ikinä saanut sellaista hyvää leipää, Kauppinen siteeraa.

Kauppisen mukaan perheiden tulotaso vaikuttaa selvästi lasten koulunkäyntiin varhaiskasvatuksesta alkaen. Myös koulunkäyntiä, oppimista ja sosiaalisten verkostojen muodostumista tukevien harrastusten eriarvoistuminen on vahvistunut. Kauppisen mielestä olisi puhuttava yhä enemmän myös siitä, kenelle oppiminen on mahdollista ja kenelle ei.

– Toisen asteen opinnot voivat tyssätä kalliisiin oppimateriaaleihin ja pitkiin, kustannuksia tuottaviin koulumatkoihin. Lasten ja nuorten kokema häpeä taustastaan on monen arkea, jota emme aina näe. Kiusatuksi tuleminen siksi, että joku tykkää koulun leivästä, kun kotona ei sellaista koskaan saa, on liian yleinen tarina. Syrjäytymisen sijaan puhuisin mieluummin syrjäyttämisestä.

Koulutuspolun maksuttomuus varhaiskasvatuksesta soitelle asteelle on Kauppisen mielestä koko yhteiskunnan etu.

– Tarvitaan aikuisten tekoja, jotka vahvistavat jokaisen lapsen uskoa omiin kykyihin ja mahdollisuuksiin, riippumatta perheen tulotaustasta.

Aikuisiin viittaa myös tasavallan presidentin puoliso Jenni Hauko, joka on jakanut Twitterissä jutun kyselystä.

– Aikuisten on kaikissa tilanteissa puututtava kiusaamiseen! Haukio vaatii Twitterissä.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila ei yllättynyt tuloksista. Kurttilan mielestä vanhempien on keskusteltava lastensa kanssa ja oltava esimerkkinä. Ennen kaikkea hän kuitenkin puhuu toisista lapsista tärkeänä voimana.

–Tulokset eivät yllätä. Ennen kuin osoitetaan kouluun ja opettajiin huomio kahteen: 1) lapsilla kaverivastuu, ketään ei kiusata ja sörkitä, 2) päättäjät päästäneet irti kehityksen, jossa köyhyys tuntuu koulussa - virallisissa ohjeissakin korostuu, Kurttila twiittaa.

Mannerheimin Lastensuojeluliiton johtava asiantuntija Esa Iivonen puolestaan vaatii ottamaan lasten kokemukset köyhyydestä vakavasti.

–Köyhyys vaikuttaa monin tavoin lapsen hyvinvointiin ja osallistumismahdollisuuksiin. Köyhyys jättää ulkopuolelle ja altistaa kiusaamiselle.

 

 

 

 

 

 

Jaa artikkeli:

Kommentit

Matti Auer

Uskoni suomalaisen hyvinvointivaltion kehittyminen parempaa on hiipunut jokaisen hallituksen uuden päätöksen jälkeen. Nykyään jo tiedän, että hyvinvointi Suomessa on vain varakkailla ja paljon pääomaa omaavilla. Historiankirjoituksen osaavat tulevaisuudessa sanoa, että prehyvinvoinnin myötä Suomi kiinalaistui.

Matti Auer

Uskoni suomalaisen hyvinvointivaltion kehittyminen parempaa on hiipunut jokaisen hallituksen uuden päätöksen jälkeen. Nykyään jo tiedän, että hyvinvointi Suomessa on vain varakkailla ja paljon pääomaa omaavilla. Historiankirjoituksen osaavat tulevaisuudessa sanoa, että pre-hyvinvoinnin myötä Suomi kiinalaistui.

Erkki Joona

Rehtori vaihtoon, jos koulussa kiusataan! Suomen kouluissa johtajuus on pahasti hukassa! Koulutusjärjestelmämme elää pysähtyneisyyden aikaa! Ennen rehtorit ja opettajat heti puuttuivat kiusaamiseen sen tullessa ilmi ja valvoivat, että kiusaaminen loppui!