Maanantai 17.6.2019

Hallituksessa uusi sote-tavoite syyskuulle – Oppositiosta heti vastaus: ”Suhtaudun aika kriittisesti”

Luotu: 
20.8.2018 10:52
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Alma Talent
    Kuva
    Arkistokuvassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen.
|

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan hallitusryhmien tavoitteena on saada sote-uudistus valiokunnassa pakettiin vielä syyskuun aikana, sanoo kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen (kesk.). Heikkinen on sosiaali- ja terveysvaliokunnan varapuheenjohtaja.

Sote-uudistuksen käsittely jatkuu tänään maanantaina eduskunnassa sosiaali- ja terveysvaliokunnan ylimääräisellä kokouksella. Kokouksessa käsitellään muun muassa kesän aikana jätettyjä kirjallisia lausuntoja ja hallituksen perjantaina jättämää päivitettyä vastinetta. Vastineessa ehdotetaan muun muassa euro- ja maakuntavaalien yhdistämistä.

-Suhtaudun aika kriittisesti siihen, että oltaisiin vielä syksyllä valmiita. On niin valtavasti isoja asioita ja muutoksia tulossa kuntiin ja maakuntiin, ettei voida tehdä hätiköidysti päätöksiä, kertoo perussuomalaisten Arja Juvonen.

-Mitä tämä hallitus esittää lopulta, niin sehän meille valkenee vasta sen jälkeen, kun hallitus on antanut kaikki muutokset ja niitä on tullut valtavasti, arvioi kristillisten kansanedustaja Sari Tanus.

Hallitusryhmien tiukan aikataulun taustalla on halu järjestää maakuntavaalit seuraavien eurovaalien yhteydessä ensi toukokuussa. Se tarkoittaa, että sote-uudistus pitäisi hyväksyä eduskunnassa marraskuussa, koska oikeuskanslerinvirasto katsoo, että lakien hyväksymisen ja vaalien välille tulisi jättää noin puoli vuotta valmistautumisaikaa.

Jos sosiaali- ja terveysvaliokunta saisi syykuussa lait käsiteltyä, jättäisi se vielä eduskunnan perustuslakivaliokunnalle kuukauden aikaa käsitellä sotea.

Tiukan aikataulun vuoksi hallitusryhmissä onkin haluja siirtyä asiantuntijakuulemisista varsinaisen mietinnön käsittelyyn. Mietintö on valiokunnan vastaus hallituksen lakiesitykseen.

-Meidän (hallitusryhmien) osaltamme voi sanoa, että tässä on niin kattava kokonaisuus saatu ja valmisteleva keskustelukin on aloitettu jo, niin nyt on tärkeä siirtyä mietintövaiheeseen, sanoo hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja Sari Sarkomaa.

Oppositioryhmissä on kuitenkin epävarmuutta siitä, pitäisikö uusia kuulemisia vielä järjestää.

-Katsotaan sitä nyt, sanoo Juvonen astellessaan sisään valiokunnan kokoushuoneeseen.

-Se tässä nyt selviää, että mikä on tilanne, kun valiokuntakäsittely alkaa, pohtii myös Tanus.

Sote-uudistuksesta vastaava virkamies Päivi Nerg arvioi Talouselämälle perjantaina, että tietosuojakysymys on sote-uudistuksen vaikein kysymys. Perustuslakivaliokunta edellytti aiemmassa lausunnossaan muutoksia peräti yhdeksään tietosuojakohtaan.

Valiokunta jäi tauolle heinäkuussa yhden ylimääräisen kokousviikon jälkeen, jonka aikana kuultiin valiokunnassa vain yhtä tietosuoja-asiantuntijaa ja toinen lausunto tuli kirjallisesti. Kesätauon aikana uusia kirjallisia lausuntoja tietosuoja-asiasta tuli kolme. Heinäkuun kuulemisia sotkivat etenkin asiantuntijoiden kesälomat.

Kokoomuksen Sarkomaa vakuuttaa, että tämä huomioitiin jo kun asiantuntijoita kutsuttiin kuulemisiin.

-Kyllä lähtökohta oli se, että me kutsuimme ison joukon ihmisiä, koska tiesimme, että kaikki eivät pääse ja jotta saadaan riittävä kattavuus, hän sanoo.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta päätti kevätkautensa riitaisissa merkeissä, kun valiokunnan keskustalaiset kansanedustajat yhdessä sinisten Vesa-Matti Saarakkalan kanssa jättivät kirjallisen kantelun valiokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) toiminnasta. Hallitusryhmien edustajat syyttivät Kiurun estäneen valiokunnassa äänestämisen neljä kertaa. He katsovat Kiurun rikkoneen eduskuntatyön sääntöjä.

-Nyt on kaikki olleet kesän lomalla ja nyt mennään tekemään yhdessä yhteistyötä. Varmasti tulee hyvä kokous.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Seppo-Juha Pietikäinen

Jyrki Katainen pääministerinä maaliskuussa 2014 sai aikaan kaikkien puolueiden sote -sopimuksen.

Odottaako nykyinen pääministeri Juha Sipilä ihmettä, että aikataulu pitää ja lakipaketti menee noin vain rimaa hipoen niukalla enemmistöllä läpi. Vastuu toimeenpanosta
on sitten kokonaan seuraavalla hallituksella, jos lakipaketti menee läpi.

Arvo Tammela

Lähteelä, jos maassamme on ollut maailman paras terveydenhuollon rakenne, niin miksi sitä on yritetty korjata jo yli kymmenen vuoden ajan. Tähän ovat osalistuneet kaikki eduskunnassa olleet puolueet. Miten ihmeessä se on nyt varsinkin opposition mielestä maailman paras. Sitä ihmettelen.

Mikael Nygård

Tässäkin jutussa viitataan siihen, ettei kaikkia teksteä vieläkään ole toimitettu valiokunnan käsiteltäväksi.

Eli sokkonako meillä lakeja arvioidaan?

Ja se aikataulu! Ymmärrän että paineita on, mutta jos asiat ovat levällään ympäri pöytää niin asian käsittelylle ei kukaan tervejärkinen anna aikataulutavoitteita tuntematta kokonaisuutta.

Tässä suhteessa liikemailmassa tunnettu projektointi ja kompromissiratkaisujen haku taloudellisilla argumeneilla ei vieläkään sovi poliittiseen toimintaan. Asioita pitää vaan voida vatkata ja käännellä ja väännellä jotta kaikki vaikutukset tunnistetaan ennenkuin naulataan sisältö vuosikymmeniksi eteenpäin.

Seppo Simonen

US toimittaja Ossi Kurki-Suoniolle uutta jutun juurta tämän päivän sosiaali ja terveysvaliokunnan äänestyspäätöksestä kun kuulemiset lopetettiin äänin 10 hallituksen puolesta ja 7 opposition ääniä vastaan.
Jospa nyt sitten sote case edistyy jarruttelematta.

Mikko Pitkänen

Aivan mahtavaa. Nyt ilmeisesti saavutetaan ne parin miljardin säästöt, mikäö oli alkujaan tavoitteena. Palvelut paranee ja jonona ei enää muodostu. Pienipalkkaiset ja eläkeläisetkin saavat parsta mahdollista sote-palvelua. Fantastista. Mut siis oikeesti, eikö edes hävetä? Ollku jo arvioita, et sote-kulut tuplautus ja parhaat voimat siirtyisi paremman palkan perässä yksityiselle puolelle. Ei ilmeisesti tartte olla matemaatikko, et tajuaa ettei kulut voi pysyä nykyisellään? Mut kuinka käy terveyskeskusten toiminnan, jos parhaat voimat hakeutuvat muualle? Aika huolestuttavaa.

Timo Virtanen

Eikös se Kiuru voisi aloittaa "asiantuntijoitten" kuulemisen jälleen alusta ? Vai päättikö hänen valiokuntansa panna Kiurun ruotuun lopultakin ? Ongelma demarien osalta tosin on se, että minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Niin paljon demaritkaan eivät pysty veroja nostamaan (mikäli pääsevät valtaan) , etteikö pullataikinan tavoin paisuvia kustannuksia pitäisi myös karsia. Vihreät ja vasemmistoliitto eivät mitään vastuullisia salkkuja tulevissa(kaan) hallituksissa saa, joten koko katastrofi kaatuu silloin yksin demarien niskaan, jos ei nyt mitään muutoksia aikaansaada. Parempi olisi vaan demarienkin ottaa lusikka kauniiseen käteen.