Keskiviikko 22.5.2019

Poliisi pelkäsi hälytysryöppyä joka tuli: Uusi alkoholilaki poikinut yli 12 000 hälytystehtävää

Luotu: 
20.8.2018 10:59
  • Kuva: Petteri Paalasmaa
    Kuva
    Poliisihallituksen mukaan uuden alkoholilain seurauksena poliisin hälytystehtävät ovat tammi–heinäkuun aikana lisääntyneet yli 12 000:lla.
|

Uuden alkoholilain seurauksena poliisin hälytystehtävät ovat lisääntyneet yli 12 000:lla huolimatta siitä, että tammi–heinäkuussa kotihälytystehtävien määrä on laskenut. Asiasta tiedottaa Poliisihallitus.

Uusi alkoholilaki tuli osin voimaan jo vuoden alusta ja kokonaisuudessaan maaliskuun alusta. Ravintolat saivat maaliskuun alusta lähtien oikeuden anniskella alkoholia enintään kello neljään jatkoaikailmoituksella, jolloin alkoholia voi ravintolassa nauttia aamuviiteen saakka. Lisäksi ruokakaupoissa sallittavien alkoholijuomien prosenttirajaa korotettiin jo vuoden alusta 5,5:een.

Poliisi varoitti tehtäviensä lisääntymisestä jo aiemmin. Lue lisää: Koko alkoholilaki huomenna voimaan: Poliisi pelkää hälytysryöppyä – ”Erittäin paljon haasteita”

Nyt Poliisihallitus vahvistaa ennusteen toteutuneen. Alkoholiin liittyvät poliisin tehtävät ovat painottuneet selkeästi ravintoloiden sulkemisen aikoihin ja eniten tehtävät ovat lisääntyneet kello 5–6. Muun muassa pahoinpitelytehtävien määrä on noussut lähes 65 prosenttia kello 5–6. Viime vuoden maalis–heinäkuuhun verrattuna myös tehtävät nimikkeillä päihtynyt henkilö, häiriökäyttäytyminen ja ilkivalta ovat kasvaneet yli 27 prosenttia.

– Poliisi on huomioinut päihtyneitä henkilöitä, pahoinpitelyjä, häiriökäyttäytymistä ja ilkivaltaa koskevien hälytystehtävien lisääntymisen aamuyöllä, poliisijohtaja Sanna Heikinheimo Poliisihallituksesta sanoo tiedotteessa.

Heikinheimon mukaan poliisi on jo muuttanut toimintaansa havaintojen johdosta ja ravintoloiden aukioloaikojen pidentäminen on jo vaikuttanut poliisien työvuorojen suunnitteluun lähes koko maassa.

– Poliisilaitokset ovat joutuneet siirtämään resurssejaan aamuyön ja varhaisaamun tunteihin, mikä lisää kustannuksia ja työn kuormittavuutta.

Erittäin huolestuttavaa Heikinheimon mielestä on virkamiehen vastustamisten lisääntyminen.

– Virkamiehen väkivaltainen vastustaminen eli väkivalta poliisia kohtaan on lisääntynyt yli viidenneksellä (21,4 %) viime vuoden vastaavaan tilanteeseen verrattuna.

Heikinheimo on kuitenkin tyytyväinen siitä, että kansalaisten tekemät ilmoitukset rattijuopumuksista ovat lisääntyneet. Alkuvuoden aikana näiden hälytystehtävien määrät ovat nousseet yli 1100 ilmoituksella.

– On hienoa, että kansalaiset pitävät silmänsä auki ja ilmoittavat poliisille rattijuopumusepäilyistään, Heikinheimo kiittelee.

Poliisi ottaa päihtyneitä kiinni aiempaa vähemmän. Heikinheimon mukaan osittain tämä johtuu siitä, että monet kunnat ovat lisänneet selviämisasemien määrää. Esimerkiksi Jyväskylässä ollaan avaamassa asemaa, joka helpottaa olennaisesti Sisä-Suomen poliisin työtä päihtyneiden kuljettamisessa. Poliisi pitää tätä kehityssuuntaa erinomaisena.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Janne Pohjala

No eipä yllätä että aukiolon muuttuessa sulkemisajan tehtävät kello 5-6 ovat kasvaneet 65%, siitä ei toki sanota mitään että todennäköisimmin klo 4 tehtävät ovat vastaavasti laskeneet.

Samaten voisi ehkä täsmentää että ovatko tehtävät vai ilmoitukset lisääntyneet? Eli onko poliisi puuttunut aiempaa herkemmin vai onko ilmoituksia enemmän. Muutaman kymmenen prosentin muutoksenhan saa alentamalla puuttumisrajaa.

Jani Virta

Mites tilastoissa ja syiden arvioimisessa huomioidaan poikkeuksellisen lämmin kesäkausi. Onko säällä ollut vaikutusta esimerkiksi normaalivuotta suurempaan ravintolaissa käymiseen tai ihmisten käyttäytymiseen.

Poikkeuksellisen lämpimällä ilmalla on myös ihmisen käyttäytymiseen vaikutusta joka saattaa ilmete esimerkiksi lisääntyvänä agressiivisuutena.

nico nyman

Ei tullu mielee että meil on ollut ennätyslämmin kesä ja suomalaiset tunnetusti vetää lämpimällä kelillä aika usein perseet ja sit on on rähinää grillillä... Eli jos kesäkelit olis ollu samat mitä viimeiset 3 kesää ni tuskin näkyis kovaa piikkiä hälytysten määrässä...

Pauli Smolander

Minä luulen, et suurempi syyllinen juopotteluhaittojen lisääntymiseen on aurinkoinen hellekesä. Ihmiset pääsi istumaan terasseille ennätyksellisen paljon ja humalaanhan siellä tulee ennemmin, tai myöhemmin, oli alko sitten prosentin osia väkeväpää tai ei.

Leo Löppönen

Jo ollaan niin keksimässä syitä kun on ilmojakin pidellyt. Kyllä kun lukee artikkelin niin ei voi enää helteen syyksi selittää vaan kyllä se näyttää olevan ihan tuttu syy joka pään sekoittaa vähän myöhemmilläkin tunneilla.