Keskiviikko 22.5.2019

Ex-ministeri jättää politiikan – tunnustaa ”suunnattoman turhautumisen” jarruttamiseen: ”Olipahan reissu”

Luotu: 
20.8.2018 12:15
  • Kuva: Petteri Paalasmaa/Uusi Suomi
    Kuva
    Lenita Toivakka (kok.) toimi ministerinä vuosina 2014–2016. Arkistokuva.
|

Kokoomuksen pitkäaikainen kansanedustaja ja entinen ministeri Lenita Toivakka jättää politiikan. Hän kertoo asiasta blogissaan ja Twitterissä.

12 vuotta eduskunnassa ollut Toivakka toteaa lopettavansa puurtamisen politiikassa kevään vaalien jälkeen ja hakevansa uusia innostuksen kohteita.

–Mitäpä tätä enää panttaamaan, kun päätös on tehty. Jätän politiikan ja en ole enää ehdolla seuraavissa eduskuntavaaleissa, Toivakka twiittaa.

– Jatkan työtäni tämän eduskuntakauden loppuun mm. ulkoasianvaliokunnassa. Saan osallistua Suomen ulkopolitiikan rakentamiseen, joka on minulle erittäin mieluisaa. Kansainvälisyys ja suomalaisen osaamisen menestys maailmalla kiinnostaa minua paljon myös eduskuntatyön jälkeen, hän kirjoittaa blogissaan.

”Olipahan reissu”, hän otsikoi bloginsa. Hänen mielestään politiikassa on aiempaa enemmän itsekkyyttä, joka ajaa ohi yhteisten tavoitteiden ja suomalaisten edun. Monella on hänen mukaansa mielessään seuraavat vaalit, puolueen kannatus ja oma pärjääminen vaaleissa.

–Tällä kaudella on välillä tuntunut, että moni poliitikko viihtyy liikaa vain omassa kuplassaan. Omat ajatukset ovat oikeita eikä erilaisia mielipiteitä suvaita. Väärinymmärtäminen on suosittua koska räväkällä mielipiteellä pääsee otsikoihin ja saa klikkauksia. Politiikassa on aiempaa enemmän lyhytnäköisyyttä ja aggressiivisuutta.

Silti Toivakka uskoo yhä politiikkaan, mutta toteaa, että politiikassa on osattava väistyä oikeaan aikaan, eikä hän itse enää tunne samaa paloa ja intoa kuin 12 vuotta sitten. Hän huomauttaa, että politiikka on kuluttavaa ja välillä läheiset kärsivät ja myös oma jaksaminen on kovilla.

– Suomalainen yhteiskunta on järjestäytynyt hyvin. Mutta on pakko myöntää, että turhauttaa suunnattomasti kun Suomelle välttämättömiä uudistuksia jarrutellaan vuodesta toiseen. Samat asiat kuten sote-uudistus tai kannustinloukkujen purku ovat olleet kiistojen kohteena jo vuosikausia. Politiikan ykkösmiehistössä tarvitaan ihmisiä, jotka haluavat antaa kaikkensa - Suomi ansaitsee sen.

Toivakka oli Stubbin ja Sipilän hallitusten Eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri sekä ulkomaankauppa- ja kehitysministeri vuosina 2014–2016.

 

 

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Markku Koivisto

Eikös siinä irtautunut koko joukko kansaedustajiakin, eivätkä nämä ministerit yksin. Heillä on siis eduskunnassa selvät edustajansa. Näiden äänestäjien määrä on ollut kansanedustajan mandaattiin oikeuttava ja ajavat varmaankin niitä asioita, joita äänestäjilleen ovat kertoneet.

Markku Koivisto

Eikös siinä irtautunut koko joukko kansaedustajiakin, eivätkä nämä ministerit yksin. Heillä on siis eduskunnassa selvät edustajansa. Näiden äänestäjien määrä on ollut kansanedustajan mandaattiin oikeuttava ja ajavat varmaankin niitä asioita, joita äänestäjilleen ovat kertoneet.

Pekka J. Mäkinen

Politiikka on raskas laji. Siinä ole ehdottomia totuuksia. "Kaikki politiikka on väärää, ja riippuu siltä kenen kannalta asiaa katsotaan". Jotenkin näin totesi joskus entinen presidenttimme Mauno Koivisto. Politiikka ei ole koskaan myöskään neutraalia ts. arvovapaata. Kaikki elämän peruskysymyksiä koskeva ajattelu perustuu johonkin arvoihin ja johonkin maailmankuvaan. Tämä lähtökohta määrää myös ajattelun lopputuloksen.

Siksi ristiriitoja tulee väistämättäkin koska meidän maailmaamme voi tarkastella niin monelta näkökulmalta, monen intressin takaa.

Vaikka tähän asiaan ei Lenitan eropäätös ainakaan täysin perustukaan , niin ymmärrän hyvin että jatkuva erilaisten näkeymysten kanssa eläminen voi olla pitemmän päälle rasittavaa. ja stressaavaa.

Stressitohtori Pertti Pakarinen totesi joskus aikanaan että politiikka on oppi väärinymmärtämisestä.

Lenitasta ei minulla. ja luulen että aika harvalla muutenkaan, ole pahaa sanottavaa. Päinvastoin. Joskus kyllä ihmettelin sitä pahansuopaisuutta jota esim. Länsi-Savon tekstiviesteissä hän on saanut kohdata. On ennenkuin huomattu tosiasia että naista näyttäisi olevan monen helpompi mollata. Ilmeisesti siksi että oletetaan ettei sieltä kovin aggressiivista vastausta voi tulla takaisin.

Mutta aikansa kutakin ja kaikkea hyvää elämässä eteenpäinkin Lenitalle ja hänen koko perheelleen.

Toivoo toinen mikkeliläinen.

Hannu Suomela

Kumilemasin-politiikon osa ei ole kaksinen ja se syö ihmisen nopeasti loppuun.
Ne, jotka Suomen asioista oikeasti päättävät, mahtuu kuulemma tila-autoon tai kahteen.
Toimiva ja oikea demokratia on kaukaista historiaa Suomessa, siitä pitää huolen EU-pulvaanit ja heidän dominoiva media.