Sunnuntai 26.5.2019

Kreikan 61,9 miljardin euron tukiohjelma päätökseen – ”Säilyttää paikkansa EU:n ytimessä”

Luotu: 
20.8.2018 15:57
  • Kuva: All Over Press / EPA
    Kuva
    Euroopan komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker.
|

Kreikka on saanut Euroopan vakausmekanismiin (EVM) kuuluvan kolmivuotisen vakaustukiohjelmansa päätökseen. Euroopan komissio arvioi Kreikan nyt turvanneen paikkansa euroalueen ja Euroopan unionin ytimessä.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker hehkuttaa vakaustukiohjelman päättymistä tärkeänä saavutuksena Kreikalle ja Euroopalle.

–Kreikan kansa on vastannut vaikeisiin haasteisiin rohkeasti ja määrätietoisesti, ja Kreikan eurooppalaiset kumppanit ovat tukeneet sen ponnisteluja solidaarisesti. Olen aina pyrkinyt siihen, että Kreikka säilyy EU:n ytimessä. Kreikkalaiset, jotka aloittavat uuden nyt aikakauden monipolvisessa historiassaan, voivat aina luottaa minuun liittolaisenaan, kumppaninaan ja ystävänään, Juncker sanoo komission tiedotteessa.

Talouskomissaari Pierre Moscovicin mukaan vakaustukiohjelman päättyminen on euroalueen näkökulmasta ”symbolinen osoitus eksistentiaalisen kriisin päättymisestä”.

Kreikalle on EVM-vakaustukiohjelman puitteissa myönnetty yhteensä 61,9 miljardia euroa lainoja, joiden edellytyksenä on ollut merkittävien rakenteellisten uudistusten toteuttaminen. Kaikkiaan Kreikalle on vuodesta 2010 lähtien myönnetty lainoja yhteensä 288,7 miljardin euron arvosta. Tästä summasta 256,6 miljardia on sen eurooppalaisilta kumppaneilta ja 32,1 miljardia euroa Kansainväliseltä valuuttarahastolta (IMF).

Komissio korostaa, kuinka Kreikan julkishallinnon ja oikeusjärjestelmän tehokkuutta on parannettu ja maahan on perustettu myös riippumaton julkisten tulojen virasto. Rakenteellisilla uudistuksilla on parannettu Kreikassa toimivien yritysten kilpailukykyä.

Kreikan talouskasvu on vuosien 2010 ja 2017 välisenä aikana elpynyt –5,5 prosentista 1,4 prosenttiin, ja sen odotetaan säilyvän 2 prosentissa vuosina 2018 ja 2019. Julkisen talouden rahoitusasema on vuosien 2009 ja 2017 välisenä aikana parantunut mittavasta 15,1 prosentin alijäämästä 0,8 prosentin ylijäämään.

Komissio huomauttaa, että vaikka työttömyys Kreikassa on edelleen ”liian korkea”, uusien lukujen valossa kreikkalaisten työttömyys putosi toukokuussa ensimmäistä kertaa syyskuun 2011 jälkeen alle 20 prosentin, 19,5 prosenttiin.

–Kreikan toteuttamilla mittavilla uudistuksilla on luotu perusta kestävälle elpymiselle. On varmistettava, että saavutetut tulokset ovat pitkäaikaisia, jotta kreikkalaiset hyötyvät ponnisteluistaan ja tekemistään uhrauksista. Eurooppa seisoo edelleen Kreikan rinnalla, talouskomissaari Moscovici korostaa.

Paikat: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Niilo Mäkelä

Työttömyys putosi 20% - 19,5% mikä muutos johan mittaustavasta riippuen heittoa voi olla paljon enemmän - keinotekoista sanoisin - entä jos avustus todella päättyy ja pitäisi velkoja maksaa? Kyllä 20% työttömyys on iso ongelma.

Jukka Mikkola

Kreikka on saanut velkarahaa siis yhteensä 288,7 miljardia euroa ja se on vertauskuvallisesti 288,7 kilometriä korkea pino painosileitä 100 euron seteleitä. Summa on sitä luokkaa, että lainasta tuskin maksetaan koskaan takaisin murto-osaa enempää. IMF saa varmasti aikaa myöten omansa, mutta muut ”eurooppalaiset kumppanit” Suomi mukaan lukien voivat joutua vertauskuvallisesti ”nuolemaan näppejään.”

Toukokuussa 2010 Suomi antoi viikonloppuneuvottelujen perusteella ”pikavipin” ilman vakuuksia määrältään 1,6 miljardia euroa Kreikalle. Katainen toimi silloin valtiovarainministerinä. Siitä on maksettu ”riihikuivana” ainakin 1,05 miljardia euroa. Tämä luvun Katainen ilmoitti aikanaan Eduskunnan kyselytunnilla. On ihme, jos tätä vakuudetonta lainaa ei jouduta alaskirjaamaan tulevaisuudessa.

Markku Lehto

Olisi mukava tietää, minkälaisia konkreettisia toimia Kreikassa on toteutettu valtion taloudenpidon järkevöittämiseksi. Onko kukaan ulkopuolinen velanantaja tai velan takaaja päässyt todentamaan näitä toimenpiteitä ? Millä taataan, että nämä uudistukset vaikuttavat hamaan tulevaisuuteen saakka ?

Olisi hienoa , jos Kreikka alkaisi pääsemään tolpilleen taloutensa kanssa ja että siellä omaksuttaisiin terveet taloudenpidon mallit. Samaa voi toivoa myös Italian ja Espanjan kanssa.