Sunnuntai 26.5.2019

Kansalaisaloitteita menossa roskakoriin – Kansanedustaja vaatii välitöntä lakimuutosta: ”Arki toi totuuden syliimme”

Luotu: 
21.8.2018 07:39
  • Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi
    Kuva
|

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) vaatii jatkamaan kansalaisaloitteiden voimassaoloa yli vaalikausien. Keskeneräiset lakiasiat raukeavat kaikki EU-asioita ja kansainvälisiä sopimuksia lukuun ottamatta aina vaalikauden päättyessä – niin myös kansalaisaloitteet.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaan on syntymässä käsittelysuma, joka uhkaa valiokuntaan lähetettyjen kansalaisaloitteiden käsittelyaikataulua. Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsittelyyn, kun se kerää 50 000 allekirjoitusta, joten kymmenien tuhansien suomalaisten allekirjoitukset ovat vaarassa mennä hukkaan.

Lue lisää: Outo tilanne eduskunnassa: Kansalaisaloitteet vaarassa mitätöityä – kymmenien tuhansien suomalaisten allekirjoitukset hukkaan

Heinonen sanoo pitäneensä ongelmaa esillä jo jonkin aikaa ja uudistaa nyt esityksensä lainsäädännön päivittämiseksi. Hän haluaa muuttaa lakia niin, että kansalaisaloitteet eivät raukeaisi enää jatkossa vaalikauden vaihtuessa.

–Useamman kerran olen tämän ongelman nostanut esille eduskunnan keskusteluissa. Ehkä sitä on pidetty kaukaisena ja turhana, mutta nyt arki taitaa tuoda totuuden kaikkien meidän kansanedustajien syliin, Heinonen sanoo tiedotteessa.

 Nykyinen raukeamissäännös on tehnyt Heinosen mukaan loppukaudesta kansalaisaloitteiden näkökulmasta tyhjäkäynnin aikaa, kun hyviä asioita ei ole enää kannattanut laittaa aikataulun takia edes liikkeelle.

 –Toivottavasti eduskunnassa tehdään nyt pikaisesti esitys siitä, että kansalaisaloitteet pysyvät voimassa myös yli eduskuntavaalien. Samalla on mahdollisuus tarkastella myös muita muutostarpeita, jos sellaisia on.

Eduskunta on saanut käsiteltäväkseen tällä vaalikaudella runsaasti kansalaisaloitteita, joista osa kuitenkin odottaa edelleen valiokunta- ja muuta eduskuntakäsittelyä.

 –Kansalaisaloitteet ovat osoittaneet toimivuutensa. Niillä on jo muutettu maatamme ja nostettu lisäksi monta tärkeää asiaa eduskunnan käsittelyyn. Kansalaisaloitteista on tullut tärkeä osa demokratiaa ja myös keino herätellä meitä poliitikkoja ja puolueitakin tärkeiden ja joskus vaikeidenkin asioiden ääreen.

Henkilöt: 
Jaa artikkeli:

Kommentit

Petri Salo

Eikä tuossa vielä kaikki. Perustuslain yhdenvertaisuutta koskien eduskunnan käsittelyssä on jo kansalaisaloite, joka kytkeytyy myös sote-uudistuksen valinnavapauteen.

Joko Sinunkin mielestä potilasta tutkivat/hoitavat lääkärit ja vakuutuslääkärit tulee saada perustuslain (PL 6) mukaisesti tasa-arvoiseen ja yhdenveroiseen asemaan? 

Vaikka päättäjämme puhuvat paljon kansanvallasta, niin silti kansalaisaloitteet tuntuvat juuttuvan käsittelyjonojen hännille, ellei joku eduskuntapuolue tai useampi pidä huolta tietyn kansanaloitteen etenemisen puolesta.

Joten yritetään saada; yhdessä kannustaen, kaikki eduskuntapuolueet ja yhden miehen ryhmät näyttämään meille äänestäjille, että kansalaisaloitteen tekemisissä on järkeä ja, että niillä voidaan saada aikaan todellisia korjauksia lainsäädäntöön.

Nimittäin. Kansalaisaloite 2837 (https://suomi2017.wordpress.com/2018/04/19/kansalaisaloite-2837-eduskunt...) on ollut eduskunnan käsittelyjonossa huhtikuun 18. päivästä alkaen! Sen käsittelytunnus on KAA 4/2018 vp, jonka avulla kansalaisaloitteen käsittelyn tilannetta voi seurata eduskunnan nettisivuilta. Tai ottaa suoraan yhteyttä sosiaali- ja terveysvaliokunnan jäseniin.

Onkin mielenkiintoista seurata, että saako ja uskaltaako eduskunnan laki- ja perustuslakivaliokunta ottaa tuon kansalaisaloitteen KAA 4/2018 vp läpikotaiseen tarkasteluunsa, koska sosiaali- ja terveysvaliokunta on uutistietojen mukaan lirissä massiivisten sote - lakien mietintöjensä/lausuntojensa kanssa.

Pekka J. Mäkinen

Olisi pitänyt mennä jo silloin roskikseen kun sukupuolineutraalia avoioliittolakia runnottin väkisin läpi, ja jonka takana olivat täysin puolueellinen media, sekä arvoliberaalin vähemmistön propaganda.

Tästä alkoikin sitten varsinainen tragikoominen farssi. Spn-avioliittolaissa katsottiin ettei pieni lapsi tarvitese välttämättä äitiä. Lain seurausta oli myös isyyslaki jonka mukaan pieni lapsi ei tarvitse lähtökohtaisesti isääkään.

Kansalaisaloitteen laiksi muodostumisessa monet näkivät myös väärin käsittelyä, koska lapsivaikutuksen arviointi jätettiin pois. Jos rekisteröinti olisi riittäänyt sukupuolivähemmistölle, niinkuin sen alunperin piti riittääkin, olisi säästytty paljolta pahalta. Nyt kun muutkin poikkeavuudet normalisoidaan, ei tälle normit-nurin kehitykselle näytä olevan loppua.
Nykyään ei saa kouluissa sanoa lasta tytöksi tai pojaksi, eikä edes tiedetä montako sukupuolta on olemassa. En malta olla kommentoimatta myöskään eilen tullutta Ilta-Sanomien uutista, jossa liikennemerkitkin on alistettu tälle spn-vouhotukselle. Lehden kyselyn mukaan 88 % vastusti liikennemerkkien muutosta.

Sori jos kirjoitukseni menee hiukan asian vierestä, mutta haluan vain osoittaa miten väärät lait saavat koko yhteiskunnan sekaisin. Siksi on erittäin tärkeää että lakien takana on koko kansan tuki, eikä kulloinkin muodissa olevat propagandassa aikaansaadut trendit. Äänestäjien pitää tietää etukäteen mihin hän kannatuksensa asettaa. Spn-lain yhteydessä ei näin käynyt.

Lisäys kommenttiini 4, koskien Minna Laulajan vuoden 2013 tutkimusta (s. 76-77):

- -"7.7 Kansalaisaloitteen käsittelyn jatkaminen vaalikauden päättyessä

Perustuslain 49 §:n mukaisesti eduskunnassa kesken oleva kansalaisaloite raukeaa vaalikauden päättyessä, jolloin eduskuntaan vaalikauden lopulla toimitetuille aloitteille jää melko vähän käsittelyaikaa.

Vastaajilta tiedusteltiin, tulisiko kansalaisaloitteen käsittelyä heidän mielestään voida jatkaa myös eduskuntavaalien jälkeen pidettävillä valtiopäivillä. Vastauksia pyydettiin antamaan jälleen kolmiportaisen ”kyllä”, ”ei” ja ”en osaa sanoa” asteikon avulla.

Enemmistö vastaajista (17 kpl) oli sitä mieltä, ettei vaalikauden aikana käsittelemättä jääneiden kansalaisaloitteiden käsittelyä tule jatkaa vaalien jälkeen pidettävillä valtiopäivillä.

Yhdeksän vastaajaa oli sitä mieltä, että käsittelyä voitaisiin jatkaa, ja kolme vastaajaa ei osannut sanoa mielipidettään asiasta.

Eniten vastustusta ajatus herätti keskustan (6 kpl) ja kristillisdemokraattien (2 kpl) eduskuntaryhmiin kuuluvissa vastaajissa, sillä heistä kaikki kyselyyn osallistuneet vastaajat vastustivat kansalaisaloitteen käsittelyajan pidentämistä yli vaalikauden. Myös sosiaalidemokraattiseen eduskuntaryhmään kuuluvista vastaajista suurin osa (5 kpl) vastusti tätä, kolme ei osannut sanoa kantaansa, ja yksi kannatti ajatusta käsittelyn jatkamisesta yli vaalikauden. Perussuomalaisten eduskuntaryhmään kuuluvien vastaajien, kuten kokoomuksenkin eduskuntaryhmään kuuluvien vastaajien äänet, jakautuivat melko tasaisesti kannattajien ja vastustajien kesken. Ainoastaan vasemmistoliiton ja vasenryhmän eduskuntaryhmään kuuluvat vastaajat olivat yksimielisesti (2 kpl) käsittelyn jatkamisen puolesta vaalikauden jälkeen." - -

---

Onko puolueiden mielipiteet em. asiasta muuttuneet nyt viiden vuoden päästä edellä kerrotusta tutkimuksesta? Voisiko ehkä Uuden Suomen toimitus selvittää asiaa?

Linkki ko. tutkimukseen vielä alla:

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/70386/Laulaja_Minna.pdf?se...