Torstai 21.2.2019

Lepomäki tyrmää Rinteen verokaavailut: ”Omistamisen kiristäminen mahdoton ajatus”

Jaa artikkeli:
Luotu: 
21.8.2018 11:51
  • Kuva: Alma Talent / Petteri Paalasmaa
    Kuva
|

Kokoomuksen kansanedustaja Elina Lepomäki tyrmää sdp:n Antti Rinteen ajatuksen omistamisen verotuksen kiristämisestä. Sen sijaan hän ehdottaa Rinteelle neutraalia osinkoverouudistusta.

Sdp:n puheenjohtaja Rinne kertoi Kauppalehden haastattelussa haluavansa puuttua monen yrittäjän ja sijoittajan verotukseen.

Sdp johtaa tällä hetkellä puolueiden kannatusmittauksia ja jos seuraava pääministeri on Rinne, edessä on merkittäviä muutoksia verotukseen. Rinteen mielestä omistamista ja pääomia pitäisi verottaa suhteellisesti hieman enemmän, jolloin ansiotuloverotusta pystyttäisiin ehkä keventämään ja pitämään kuluttajaverotus ennallaan.

Rinne pitää turhana Sipilän hallituksen toteuttamaa viiden prosentin yrittäjävähennystä. Hän myös pienentäisi listaamattomien yritysten osinkojen verohuojennusta. Nykymallilla on Rinteen mielestä negatiivinen ohjausvaikutus.

Lepomäen mukaan osinkojen yrittäjävähennyksen purkaminen tarkoittaisi verohuojennuksen poistamista sellaisilta yrityksiltä, joilla on rajan ylittävää nettovarallisuutta. Lepomäki näkee ehdotuksessa mahdollisuuden hyvään uudistukseen.

”Mielestäni on hienoa, että sdp pyrkii ainakin otsikkotasolla neutraaliuteen verolajeissa. Sen sijaan on mahdoton ajatus, että kiristäisimme omistamisen ja riskinoton verotusta entisestään”, Lepomäki sanoo tiedotteessa.

Lepomäellä on suora ehdotus Rinteelle.

”Mitä jos tehtäisiin neutraali ja kotitalouksien vaurastumista edistävä verouudistus?”

”Poistettaisiin verotukia, kuten yleishyödyllisten yhdistysten verovapaus, ja rahoitettaisiin sillä kaikille osingonsaajille sama ja kohtuullinen kokonaisveroaste.”

”Nykyisin korkeinta veroa osingon tasolla maksavat piensijoittajat. Heidän veroasteensa on yli 42 prosenttia samalla, kun muhkean sijoitusvarallisuuden päällä istuvat jättijärjestöt eivät maksa veroja lainkaan. 400 000 kotitaloutta – valtaosa sijoittajista – saa alle 500 euroa osinkoa vuodessa.”

Sdp:kin on esittänyt viiden prosentin lähdeveroa, joka koskisi kaikkia institutionaalisia sijoittajia ja myös yhdistyksiä, joihin Lepomäki viittaa. Nykyisin esimerkiksi palkansaajajärjestöt eivät maksa osingoistaan veroja. Sdp on ollut myös halukas kiristämään erityisesti arvokiinteistöjen verottamista.

Lepomäen mielestä kaikkia osinkoja voisi verottaa noin 26 prosentin kokonaisveroasteella sisältäen yhteisöveron. Hän ihmettelee kiinteistöomistamisen suhteessa kevyttä verotusta.

”Poistaisimme kerralla kaikki keinotekoiset esteet yritysten kasvulle ja kannustaisimme kotitalouksia sijoittamaan myös yrityksiin passiivisen kiinteistöomistuksen sijaan. Nykyisin jälkimmäistä verotetaan kevyemmin.”

”Suomalaisen kotitalouden nettovarallisuus on eurooppalaisittain alhaista. Meillä rahoitusvarallisuutta on vain rikkaimmilla eikä tyypillisellä kotitaloudella jää pakollisten menojen ja verojen jälkeen paljon mitään säästöön. Tulevaisuudessa meidän on annettava ihmisille tilaa vaurastua ja nauttia globalisaation hedelmistä myös omistamisen kautta.”

Lepomäen mukaan uudistus rahoittaisi itse itsensä ja loisi pysyviä edellytyksiä kansankapitalismille.

Jaa artikkeli:

Kommentit

Nita Hillner

Kannatan verotuksen neutraliutta, tällä hetkellä verokarhu kohtelee tavallisia kansalaisia, miljonäärejä ja yhdistyksiä eri säännöin. Miljonäärit ja yhdistykset hyötyvät ja pienomistajat jäävät häviölle. Itse kuulun pienomistajiin, olen säästänyt koko elämäni ja säästöillä ostanut osakkeita.

Petri Hämäläinen

Lepomäen päähän ei taida mahtua se, että “kotitalouksien vaurastumisen” tukeminem on vain varakkaiden tukemista.

Köyhät eivät koskaan vaurastu ja jäävät pysyvästi kyseisteh etuisuuksien ulkopuolella.

Vai luuleeko Lepomäki että köyhä työtön “muistaa käyttää täysimääräisesti kotitalousvähennyksen” tai “muistaa hyödyntää lahjaveron tai verottomien osinkojen maksimimäärän”?

Jarkko Haarla

Ihan fiksu systeemi olisi tasavero... kaikille, kaikista tuloista ja tekemisistä.

Jos ihan jokainen, joka "tienaa" työllään, vuokrilla, osakkeilla, eläkkeellään tai ihan tasan millä vain maksaisi vaikka 26% tai 27% veroa tienasi sitten euron tai miljoonan, niin se olisi reilua kaikille. "Tee enemmän, ansaitse itsellesi enemmän" - ajattelu voisi ehkä vapauttaa tämän kummallisen kansan tästä ihme "kateus toisen ansaitsemisista + minä haluan elää meidän kaikkien varoilla + haluan elää kuin yrittäjä vaikken halua investoida ja haluan yrittäjien maksavan minun elämäni" - huuhaasta eroon...

Kyuu Eturautti

Elina Lepomäen ehdotuksissa on järkeä. Pitkän aikaa on ollut sellainen mielikuva että jos et ole tarpeeksi varakas, et voi säästää mielekkäästi. Jokunen vuosikymmen sitten oli asenne se että vähästäkin kannattaa säästää ja panna penni poikimaan.

Silloin kun vaikka vitosenkin kuukausisäästöstä tulisi parempi idea, sillä olisi myös psykologinen vaikutus pois velkakierteistä. Tällä hetkellä opetamme köyhät elämään velaksi. Se ei ole oikein.

Pasi Pulkkinen

Meidän tulee palata henkilöverotukseen, jossa kaikki tulot, niin palkka kuin pääomatulot, lasketaan yhteen, ja vero määrätään tuosta progressiivisen verotuksen mukaan. Esim. osingoille 75% ennakkovero. Tämän jälkeen henkilöverotuksessa palautetaan liikaa maksettua veroa osingonsaajalle. Yrityksille tai ulkomaan siirroille ei palautuksia tule.

Tällöin olisi kannattavaa omistaa suoraan kaikki se, joka on nykyään piilotettu verottajalta erilaisien yritysjärjestelyjen, ketjutuksien, säätiöiden ym.... avulla.

Tällä suosittaisiin kotimaista vastuullista omistamista (joka on uusliberalismissa saatanasta). Yrityksien pilkkominen ei kannattaisi, mutta mankala-yhtiöt kykenisivät toimimaan. Omistamisesta tulisi läpinäkyvää.

Toki siirtohinnoittelua ja pääomalainoja pitää kontrolloida ja ulkomaisien konsulttipalkkioiden vähennysoikeutta rajoittaa........ym.....

Meillä on mahdollisuuksia vaikuttaa veropohjan laajuuteen ja veronkiertoon, jos haluamme. Tietenkin tällainen verouudistus tyrmätään vetoamalla kansainvälisiin verosopimuksiin, pääomakatoon ym. höpö höpöön. Kansainvälisien verosopimuksien primäärinen tarkoitus ei ole paljastaa veronkiertoa vaan estää valtioita poikkeamasta valtavirtaisesta uusliberalistisesta veropolitiikasta.